Το άγχος είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σας αντιδρά στις αλλαγές. Ωστόσο, όταν το σώμα σας βιώνει πολύ άγχος ή πολύ συχνά, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης διαφόρων προβλημάτων υγείας. Το γενικότερο αίσθημα καταπόνησης, τα «πεσμένα» επίπεδα ενέργειας, ο άστατος ύπνος αποτελούν μερικές από τις πιο κοινές συνέπειες του άγχους, που δεν επηρεάζει μόνο την ψυχική ή την συναισθηματική σας ευεξία. Μπορεί να εκδηλωθεί και με σωματικά συμπτώματα, όπως είναι ο πόνος στην μέση.
Ο πόνος στην μέση πρόκειται για ένα από τα πιο κοινά ζητήματα υγείας, με επιστημονική μελέτη δημοσιευμένη στο Lancet να αναφέρει ότι αποτελεί την κύρια αιτία αναπηρίας σε όλο τον κόσμο. Η ένταση του πόνου μπορεί να ποικίλλει από μία «θαμπή» ενόχληση έως έναν οξύ και επίμονο πόνο.
Διαβάστε επίσης: Πόνος στη μέση: 3 εύκολες διατάσεις για την πρόληψή του
Δύο είναι οι βασικοί τύποι πόνου στην μέση:
- Οξύς: Πρόκειται για πόνο στην μέση που υποχωρεί μετά από μερικές ημέρες ή εβδομάδες. Απαιτεί συνήθως αυτοφροντίδα και μπορείτε να επιστρέψετε στις τακτικές δραστηριότητες χωρίς συμπτώματα.
- Χρόνιος: Πρόκειται για πόνο στην μέση που εμφανίζεται για περισσότερες από 12 εβδομάδες. Τα συμπτώματα επιμένουν ακόμη και μετά την αντιμετώπιση της αιτίας του πόνου.
Πώς θα καταλάβετε εάν ο πόνος οφείλεται στο άγχος
Συνήθως ο πόνος στην μέση που σχετίζεται με το στρες μπορεί να εντοπιστεί σε δύο σημεία στο σώμα: στο μεσαίο τμήμα της πλάτης ή πιο χαμηλά στην μέση σας. Και οι δύο τύποι πόνου μπορούν να αλλάξουν τη στάση σας και να επηρεάσουν τον τρόπο που κινείται το σώμα σας. Με την πάροδο του χρόνου, ο πόνος στην μέση εάν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους γοφούς, τον αυχένα, τα γόνατα και τα πόδια.
- Πόνος χαμηλά στην μέση: Αυτό περιλαμβάνει τους μυς ανάμεσα στον αφαλό και την ουρά σας. Συνήθως, όταν είστε αγχωμένοι, είναι λιγότερο πιθανό να είστε σωματικά δραστήριοι και πιο επιρρεπείς στο να κάθεστε. Οι μεγάλες περίοδοι καθιστικής ζωής μπορεί να καταπονήσουν τους μυς της μέσης και να ασκήσουν πίεση στην σπονδυλική σας στήλη.
- Πόνος στο μεσαίο τμήμα: Αυτό περιλαμβάνει τους μυς ανάμεσα στους ώμους και το στήθος σας. Τα επίπεδα άγχους επηρεάζουν τον τρόπο που αναπνέετε. Όσο περισσότερο στρες βιώνετε, τόσο περισσότερο αλλάζουν τα μοτίβα της αναπνοής σας. Οι ώμοι σας καμπυλώνουν, με αποτέλεσμα να καταπονούνται και να συσσωρεύεται ένταση στο άνω και το μεσαίο τμήμα της πλάτης σας.
Πώς θα τον αποφύγετε
Είναι σημαντικό να φροντίζουμε τόσο την σωματική όσο και την ψυχική μας υγεία, μιας και η σχέση τους είναι αμφίδρομη. Αν και δεν είναι δυνατό να αποφύγετε το άγχος, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να μάθετε να το διαχειρίζεστε καλύτερα, «θωρακίζοντας» την ψυχολογία αλλά και την μέση σας.
Μερικές συμβουλές που μπορείτε να δοκιμάσετε για να ξεκινήσετε, περιλαμβάνουν:
- Ασκηθείτε τακτικά: Η ενσωμάτωση της φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινή σας ρουτίνα μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τους μυς σας υγιείς και δυνατούς.
- Κάντε συχνά διαλείμματα: Εάν η δουλειά σας απαιτεί να κάθεστε όλη την ημέρα, προγραμματίστε τακτικά διαλείμματα για να τεντώσετε.
- Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή: Καταναλώστε θρεπτικές τροφές, έτσι ώστε το σώμα σας να είναι στη βέλτιστη κατάσταση για την καταπολέμηση του στρες.
- Δοκιμάστε τον διαλογισμό: Ο διαλογισμός μπορεί να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε το στρες και τις επαναλαμβανόμενες ανησυχητικές σκέψεις. Για να τον δοκιμάσετε, σταματήστε αυτό που κάνετε και αφιερώστε ένα λεπτό για να εστιάσετε προσεκτικά και μόνο στις αισθήσεις σας, συμπεριλαμβανομένων αυτών που βλέπετε, ακούτε, γεύεστε, μυρίζετε και αγγίζετε.