Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να διατηρήσουν τους πνεύμονες σας υγιείς, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.
Αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά είναι άφθονα σε τρόφιμα όπως τα ψάρια και αποτελούν εδώ και καιρό ένα δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής.
Τώρα, η έρευνα προσθέτει στη λίστα με τα οφέλη τους, ότι μπορούν να προλάβουν τις χρόνιες πνευμονοπάθειες και θωρακίζουν το αναπνευστικό σύστημα, πιθανώς λόγω των αντιφλεγμονωδών τους δράσεων.
Διαβάστε επίσης: Διατροφή: Τι πρέπει να κάνουν διαφορετικά οι γυναίκες μετά τα 40;
Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα ενός ατόμου σχετίζονταν με την εύρυθμη λειτουγία των πνευμόνων.
Προηγούμενες έρευνες επιβεβαιώνουν αυτό το συμπέρασμα.Συγκεκριμένα, σε κλινική μελέτη του Sydney University διαπιστώθηκε ότι μια δίαιτα πλούσια σε ω-3 μειώνει τη φλεγμονή, βασική προϋπόθεση για την εκδήλωση άσθματος.
Μάλιστα, τα παιδιά που έτρωγαν τακτικά φρέσκα, λιπαρά ψάρια (καλή πηγή ω-3 λιπαρών) εκδηλώνουν 4 φορές λιγότερα περιστατικά εμφάνισης άσθματος συγκριτικά με τα παιδιά που κατανάλωναν ψάρια σπάνια ή περιστασιακά.
Τι άλλα οφέλη έχουν τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα;
Περίπου 3 γραμμάρια Ω-3 λιπαρών οξέων ημερησίως, που καταναλώνονται σε τρόφιμα ή συμπληρώματα, φαίνεται να είναι η βέλτιστη ημερήσια δόση για μείωση της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Παράλληλα, τα Ω-3 βελτιώνουν καρδιαγγειακούς δείκτες όπως τα τριγλυκερίδια, η LDL χοληστερόλη και η αρτηριακή πίεση, που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.
Τα συμπληρώματα ω-3 λιπαρών μπορούν να περιορίσουν τη δυσκαμψία και τον πόνο στις αρθρώσεις. Ταυτόχρονα, βελτιώνουν την υγεία των ματιών, προστατεύοντας από παθήσεις όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Επιπλέον, δερματολόγοι στη Γερμανία εντόπισαν μια σημαντική σύνδεση μεταξύ της ακμής και της έλλειψης ω-3 λιπαρών οξέων.
Τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του Συμποσίου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV) συμβάλλουν στη διαχείριση μιας κατάστασης η οποία εκτιμάται ότι αφορά σχεδόν 23 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη.