Ο ύπνος και η γυμναστική πρόκειται για δύο παράγοντες που επηρεάζουν την γνωστική λειτουργία και την υγεία του εγκεφάλου συνολικά. Τώρα νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι ο ύπνος επηρεάζει την γυμναστική, αφού εάν δεν κοιμάστε αρκετά τα οφέλη της γυμναστικής για τον εγκέφαλο «εξουδετερώνονται».
Ενώ μια σειρά ερευνών έχει συνδέσει τόσο τον ύπνο όσο και την άσκηση με την καλύτερη γνωστική λειτουργία, ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο ήθελαν να κατανοήσουν καλύτερα πώς συνδέονται οι δύο πυλώνες της καλής υγείας όταν πρόκειται για τον εγκέφαλο.
Διαβάστε επίσης: Εγκέφαλος: 6 τρόποι για να τον διατηρήσετε υγιή
Για να προσδιορίσουν τον τρόπο που συνδέονται, οι συγγραφείς της νέας μελέτης χρησιμοποίησαν δεδομένα από σχεδόν 9.000 ενήλικες ηλικίας 50 έως 95 ετών που παρακολουθήθηκαν για περισσότερα από 10 χρόνια ως μέρος της English Longitudinal Study of Ageing. Στην μελέτη δεν συμμετείχαν άτομα που είχαν διαγνωστεί με άνοια ή που εμφάνιζαν ενδείξεις γνωστικής εξασθένισης.
Κατά τη σύγκριση των συνηθειών ύπνου και άσκησης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ήταν πιο δραστήριοι σωματικά και κοιμόντουσαν έξι έως οκτώ ώρες το βράδυ είχαν καλύτερη γνωστική λειτουργία καθώς μεγάλωναν συγκριτικά με εκείνους που ασκούνταν αλλά δεν κοιμόντουσαν τουλάχιστον έξι ώρες τη νύχτα.
Μετά από δέκα χρόνια, τα άτομα αυτής της ομάδας είχαν την ίδια γνωστική λειτουργία με τα άτομα που είχαν πολύ λίγη σωματική δραστηριότητα.
Ο καλός ύπνος προάγει τον υγιή εγκέφαλο
Ο ύπνος και η άσκηση έχουν ξεχωριστές επιδράσεις στον εγκέφαλο που φαίνεται να προστατεύουν από τη γνωστική εξασθένιση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση των τοξινών από τον εγκέφαλο που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Οι εν λόγω τοξίνες παράγονται από πολλούς διαφορετικούς τύπους κυττάρων στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των νευρώνων. Προηγούμενες έρευνες έχουν ανακαλύψει ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου, αυτές οι τοξίνες φαίνεται να αποβάλλονται μέσω του λεμφικού συστήματος. Αλλά εάν δεν κοιμάστε αρκετά, δεν είναι δυνατόν να αποβληθούν.
Εάν δεν εξαλειφθούν, τότε συσσωρεύονται στον εγκέφαλο, σχηματίζοντας συστάδες πλάκας που διαταράσσουν τα σήματα που μεταδίδουν οι νευρώνες ο ένας στον άλλο, γεγονός που συμβάλλει στη γνωστική εξασθένιση.
Και η γυμναστική είναι σημαντική
Η άσκηση επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου με διαφορετικό αλλά εξίσου κρίσιμο τρόπο. Σειρά μελετών αναφέρει ότι οι ενήλικες με υψηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας έχουν υψηλότερη ροή αίματος σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, ευνοώντας την εύρυθμη λειτουργία του.
Οι λεπτομέρειες του τρόπου με τον οποίο ο ύπνος και η άσκηση λειτουργούν μαζί είναι ακόμα ασαφείς, αλλά «αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι το κάνουν», αναφέρουν οι ερευνητές πίσω από την μελέτη.