Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος ωφελεί την υγεία μας με τρόπους που είναι ήδη γνωστοί σχεδόν σε όλους μας. Τι γίνεται όμως όταν κοιμόμαστε με την τηλεόραση ή το φως αναμμένα; Τον απολαμβάνουμε το ίδιο;
Ας δούμε τι αποκαλύπτουν έρευνες επί του θέματος.
Διαβάστε επίσης: Πεπτικό σύστημα: Έτσι το διατηρούμε υγιές
Πώς το φως μπορεί να βλάψει τον ύπνο και την υγεία μας
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, ο ύπνος υπό έστω λίγο φωτισμό μπορεί να μας θέσει σε σοβαρούς κινδύνους υγείας.
Η εν λόγω μελέτη, η οποία διεξήχθη από μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο Northwestern αφορούσε την παρατήρηση 20 νεαρών ενηλίκων. Οι ερευνητές έβαλαν τους συμμετέχοντες να κοιμηθούν σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού αλλά και έντονου για δύο μόλις βράδια.
Τα αποτελέσματα;
H αντίσταση στην ινσουλίνη και ο καρδιακός ρυθμός των ατόμων που κοιμήθηκαν με το φως να έρχεται απευθείας στα μάτια τους, αυξήθηκαν. Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι ο ύπνος με φως θα μπορούσε να οδηγήσει στην εκδήλωση σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως χρόνιες παθήσεις.
«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι μόνο μια νύχτα έκθεσης σε μέτριο φωτισμό δωματίου κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να επηρεάσει τη γλυκόζη και την καρδιαγγειακή ρύθμιση που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και μεταβολικού συνδρόμου» δήλωσε η ανώτερη συντάκτρια της μελέτης Φίλις Ζεε σε δελτίο τύπου.
Τα ευρήματα παλαιότερων μελετών επιβεβαιώνουν την επικινδυνότητα
Μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο Behavioral Brain Research διαπίστωσε ότι η έκθεση στο φως θα μπορούσε να αυξήσει την εγρήγορση, γεγονός που διαταράσσει τον ύπνο.
«Αποδείχθηκε ότι ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται όταν κοιμάστε σε ένα δωμάτιο με μέτρια φωτισμό», δήλωσε στο δελτίο τύπου η επίκουρη καθηγήτρια νευρολογίας του Northwestern, Ντανιέλα Γκριμάλντι. «Αν και κοιμάστε, το αυτόνομο νευρικό σας σύστημα ενεργοποιείται. Αυτό είναι κακό αφού ο καρδιακός ρυθμός μαζί με άλλες καρδιαγγειακές παραμέτρους πρέπει να είναι χαμηλότεροι τη νύχτα και υψηλότεροι την ημέρα».
Επιπλέον, μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Association Internal Medicine συνέδεσε την έκθεση στο φως κατά τη διάρκεια του ύπνου με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας εξαιτίας της αδυναμίας του οργανισμού να ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς
Εάν κοιμάστε με φως αλλά γενικά νιώθετε ξεκούραστοι την επόμενη μέρα, αξίζει και πάλι να λάβετε υπόψιν τα εν λόγω ευρήματα αφού οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι συμμετέχοντες στις μελέτες δεν μπορούσαν να αντιληφθούν διαφορές στο σώμα τους άμεσα μετά τον ύπνο. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ίδιους, ο εγκέφαλος μπορεί να αισθανθεί τη διαφορά με αποτέλεσμα έναν ελαφρύ ή διακοπτόμενο ύπνο.
Συνίσταται λοιπόν να κοιμάστε σε χώρο σκοτεινό και απαλλαγμένο από θορύβους. Για να τα καταφέρετε, κλείστε την τηλεόραση, επιλέξτε κουρτίνες συσκότισης για το υπνοδωμάτιο ή φοράτε μάσκα ύπνου κάθε βράδυ.