«Δεν αντέχω να με κοιτάζουν άλλοι άνθρωποι επί οκτώ ώρες την ημέρα (ή και περισσότερο)», έγραψε κάποτε ο πατέρας της ψυχανάλυσης Σίγκμουντ Φρόυντ (1913).
Το σχέδιό του ήταν να βάζει τον ασθενή να ξαπλώνει σε έναν καναπέ, ενώ αυτός καθόταν πίσω του. Αυτό ήταν ένα απομεινάρι της υπνωτικής μεθόδου από την οποία εξελίχθηκε η ψυχανάλυση.
«Επιμένω, ωστόσο, σε αυτή τη διαδικασία, γιατί ο σκοπός και το αποτέλεσμά της είναι να αποτρέψει την ανάμειξη των ανεπαίσθητων συνειρμών του ασθενούς», έγραψε.
Διαβάστε επίσης: Θεωρείται η ορθοστασία γυμναστική;
Ο Φρόυντ εμφανώς ανησυχούσε περισσότερο για την οπτική επαφή με τον ασθενή, μήπως όμως η στάση του σώματος ήταν, τελικά, αυτή που έκανε τη θεραπευτική διαδικασία πιο αποτελεσματική;
Στην πραγματικότητα, η σύγχρονη έρευνα δείχνει ότι η όταν ένας ασθενής είναι ξαπλωμένος:
Είναι λιγότερο θυμωμένος και αμυντικός
Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει εδώ και καιρό ότι ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ) δεν δείχνει πάντα τα ίδια αποτελέσματα με τη λειτουργική μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου (fMRI).
Έτσι, αναρωτήθηκαν: Μπορεί να ευθύνεται γι’ αυτό η στάση του σώματος;
Στο ΗΕΓ, οι άνθρωποι είναι συνήθως όρθιοι και όταν είναι θυμωμένοι, παρουσιάζουν ένα μοτίβο εγκεφαλικής δραστηριότητας η οποία σχετίζεται με το κίνητρο παρόρμησης. Από την άλλη, εκείνοι που ξάπλωσαν, όπως γίνεται στο fMRI, δεν εμφάνισαν αυτό το μοτίβο. Αντίθετα, οι αναλύσεις του εγκεφάλου τους έδειξαν μια ουδέτερη στάση απέναντι στο θυμό.
Τι σημαίνει αυτό για την ψυχανάλυση; Οι ξαπλωμένοι ασθενείς είναι λιγότερο θυμωμένοι και αμυντικοί απέναντι σε ανατρεπτικές αναμνήσεις και σκέψεις.
Είναι λιγότερο αντιδραστικός και σε άλλα συναισθήματα
Λόγω αυτών των ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων, στη συνέχεια εξετάσαν την αντίδραση των ανθρώπων σε φωτογραφίες νόστιμων γλυκών. Όσοι ήταν ξαπλωμένοι ήταν πιο πιθανό να κάνουν μια παύση και να σκεφτούν, αντί να επιδιώκουν αμέσως τις απολαύσεις και τους πειρασμούς.
Έχει πιο ανοιχτό μυαλό
Η γνωστική ασυμφωνία είναι το δυσάρεστο συναίσθημα που νιώθουν οι άνθρωποι όταν έχουν δύο ιδέες, αξίες ή στάσεις που έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους. Αυτή η δυσφορία έτεινε να μειώνεται στα άτομα που ήταν ξαπλωμένα.
Η αποδοχή των αντικρουόμενων πληροφοριών μπορεί να διευρύνει το νου, γεγονός που κάνει τους ανθρώπους πιο ανοιχτούς στην ψυχοθεραπεία.