Όταν ξεκινάμε τη γυμναστική, συχνά κάνουμε το λάθος να εστιάζουμε σε μία μόνο μυϊκή ομάδα. Αυτή της κοιλιάς και των ποδιών. Υπάρχουν, όμως, και άλλες μυϊκές ομάδες εξίσου σημαντικές, τις οποίες δεν πρέπει να παραμελούμε, όπως τα χέρια.
Τα χέρια αποτελούνται από μερικές διαφορετικές μυϊκές ομάδες, όπως οι τρικέφαλοι, οι δικέφαλοι και οι ώμοι. Οπότε, η πιο αποτελεσματική προπόνηση για την τόνωση των χεριών περιλαμβάνει ασκήσεις που στοχεύουν ειδικά σε κάθε μία από αυτές τις μυϊκές ομάδες.
Η προπόνηση του άνω μέρους του σώματος, και ιδιαίτερα των χεριών, όχι μόνο βοηθά στην πρόληψη τραυματισμών, αλλά βελτιώνει τη στάση του σώματος, τη δύναμη και την κινητικότητα, διευκολύνοντας την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως η μεταφορά και η ανύψωση αντικειμένων.
Όσο πιο συχνά γυμνάζουμε τα χέρια μας, τόσο λιγότερες επαναλήψεις και λιγότερο βάρος πρέπει να σηκώνουμε κάθε μέρα. Θα πρέπει επίσης να φροντίζουμε να δίνουμε στον εαυτό μας την κατάλληλη ανάπαυση μεταξύ της εκγύμνασης των ίδιων μυών.
Διαβάστε επίσης: Περπάτημα στον καύσωνα: Πώς να το κάνετε με ασφάλεια
Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, αλλά η ξεκούραση είναι απόλυτα απαραίτητη για την ανάπτυξη μεγαλύτερων μυών. Όταν γυμναζόμαστε, δημιουργούμε μικροσκοπικά «σκισίματα» στον μυϊκό ιστό μας. Αυτό ακούγεται άσχημο, αλλά είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε, επειδή, καθώς ο ιστός επουλώνεται, μεγαλώνει.
Έτσι, με απλά λόγια, ο μυϊκός ιστός μπορεί να αναδομηθεί, να δυναμώσει και να αναπτυχθεί μόνο όταν οι μύες μας βρίσκονται σε κατάσταση ηρεμίας.
Η καλύτερη στρατηγική για να γυμνάσετε τα χέρια σας είναι ένα πρόγραμμα προπόνησης που περιλαμβάνει έναν συνδυασμό ασκήσεων με βαράκια, ασκήσεων με το βάρος του σώματος και ασκήσεων με λάστιχα αντίστασης.
Ασκήσεις με λάστιχο αντίστασης
Για τα λάστιχα προτιμήστε μια αντίσταση μέτριας αντοχής.
Ασκήσεις με βαράκια
Για τις ασκήσεις με βαράκια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βάρη 3 κιλών για να ξεκινήσετε και να ανεβείτε σταδιακά στα 5 ή ακόμα και στα 8 κιλά.
Ασκήσεις χωρίς εξοπλισμό
Οι στοχευμένες διατάσεις είναι επίσης σημαντικές για τη μείωση της έντασης στο άνω μέρος του σώματος.