Θεόδωρος Λιακάκος
Μαιευτήρας Γυναικολόγος – Χειρουργός Μαστού
Επιστημονικός Συνεργάτης ΜΗΤΕΡΑ
Ο φυσιολογικός τοκετός είναι ο προτιμότερος τρόπος για να έρθει στον κόσμο ένα μωρό, καθώς συνεπάγεται μια σειρά από πλεονεκτήματα τόσο για τη μητέρα όσο και για το νεογνό.
Τα οφέλη για τη μητέρα
- Έκκριση απαραίτητων ορμονών
Η διαστολή της μήτρας, η έξοδος του νεογνού, η δυνατότητα η μητέρα να νιώθει κάποιο πόνο εξαρτώνται από ορμόνες (όπως η ωκυτοκίνη, η προλακτίνη, οι ενδορφίνες). Είναι στοιχεία τα οποία αποτελούν θετική αφετηρία για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στη μαμά και το μωρό της.
- Μικρότερος κίνδυνος για τραυματισμό στο περίνεο
Αν τηρηθούν τα στάδια του τοκετού, είναι πιθανό το περίνεο να μην τραυματιστεί και να διατηρηθεί ακέραιο, αποφεύγοντας την επισιοτομία και τους μικρό-τραυματισμούς.
- Αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό της
Οι μελέτες επιβεβαιώνουν πως στην περίπτωση του φυσιολογικού τοκετού οι γυναίκες αισθάνονται ικανοποίηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους για τον νέο ρόλο στη ζωή τους.
- Αποφυγή χειρουργικής επέμβασης και γρήγορη ανάνηψη
Όσο συνηθισμένη και αν είναι η καισαρική τομή σήμερα, δεν παύει να είναι μια χειρουργική πράξη, απαιτώντας ένα εύλογο διάστημα αποκατάστασης. Αντίθετα, στο φυσιολογικό τοκετό η γυναίκα μπορεί να είναι λειτουργική από την επόμενη κιόλας ημέρα φροντίζοντας, με προσοχή και χωρίς υπερβολές, τον εαυτό της και το μωρό της.
- Διευκόλυνση της γαλουχίας
Κατά τη διάρκεια της πρώτης ώρας μετά τη γέννηση, η ωκυτοκίνη διατηρείται σε υψηλότατα επίπεδα συγκέντρωσης στο αίμα ενισχύοντας τη συσταλτικότητα των μυϊκών κυττάρων, που επιτρέπουν την έξοδο του γάλακτος.
Τα οφέλη για το νεογνό
H διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού προετοιμάζει καλύτερα το μωρό για τη ζωή έξω από τη μήτρα της μητέρας του, με διάφορους τρόπους:
- Η γέννηση έρχεται απόλυτα φυσικά
Στο φυσιολογικό τοκετό, η ίδια η φύση αποφασίζει τη στιγμή της γέννησης. Όταν φθάνει η κατάλληλη στιγμή, παράγονται ουσίες οι οποίες μπλοκάρουν τις ορμόνες της κύησης (π.χ προγεστερόνη) και κινητοποιούν τη διαδικασία παραγωγής προσταγλανδινών, ορμόνες οι οποίες προκαλούν τις ωδίνες.
- Καλύτερη αναπνευστική λειτουργία – θωράκιση του ανοσοποιητικού
Είναι αποδεδειγμένο πως τα μωρά που γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό αναπνέουν καλύτερα, θηλάζουν πιο εύκολα και είναι γενικά πιο δραστήρια. Σημαντικό είναι να ειπωθεί επίσης, πως το “πέρασμα” του βρέφους μέσα από την μικροβιακή χλωρίδα του κόλπου, βοηθά το ανοσοποιητικό να θωρακιστεί καλύτερα για την, εκτός μήτρας, ζωή.
- Ο θηλασμός μπορεί να ξεκινήσει αμέσως
Το νεογνό βρίσκεται σε εγρήγορση, κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ωρών μετά τον τοκετό, αναζητά το στήθος της μητέρας του και μπορεί να αρχίσει να θηλάζει. Με την έναρξη του θηλασμού, τα βακτήρια που βρίσκονται στο δέρμα της μητέρας έρχονται σε επαφή με το νεογνό και χρησιμεύουν για να βελτιώσουν το ανοσοποιητικό του.
Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή (VBAC)
Ο κολπικός τοκετός μετά από καισαρική τομή ονομάζεται VBAC- Vaginal Birth After Cesarean) και έχει σημαντικά οφέλη για τη μητέρα, η οποία αποφεύγει ένα ακόμη χειρουργείο, αλλά και για το μωρό που μπορεί να επωφεληθεί όλων των πλεονεκτημάτων του φυσιολογικού τοκετού, όπως περιγράφηκαν λεπτομερώς. Εάν δεν υπάρχουν απαγορευτικοί παράγοντες, οι οποίοι αξιολογούνται στη βάση κοινώς αποδεκτών κριτηρίων από την/τον γυναικολόγο σας, ένας φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή μπορεί να επιτευχθεί με επιτυχία: αρκεί να εμπιστευθείτε μια ιατρική ομάδα που έχει εμπειρία στον Vbac τοκετό, ώστε να νιώσετε εμπιστοσύνη και σιγουριά για την έκβασή του.
Διαβάστε περισσότερα εδώ.