Η υπέρταση, γνωστή και ως υψηλή αρτηριακή πίεση, επηρεάζει περισσότερο από το 30% του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως, πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, ιδιαίτερα στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό, αλλά και για χρόνια νεφρική νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμία και άνοια. Η διαχείριση του στρες είναι ένας από τους πολλούς τρόπους πρόληψης ή διαχείρισης της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Ωστόσο, περίπου το 3,6% ή 264 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν αγχώδεις διαταραχές, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία.
Ποια είναι η σχέση μεταξύ του στρες και της υπέρτασης;
Το άγχος αυξάνει τη συστολική και διαστολική αρτηριακή σας πίεση
Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι το στρες μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Για παράδειγμα, επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Hypertension Research αναφέρει ότι οι συμμετέχοντες είχαν εκτιμώμενη αύξηση στη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση κατά 15,2 mmHg και 8,5 mmHg, αντίστοιχα, όταν ένιωθαν έντονο στρες.
Ενώ βλέπουμε αυτές τις επιπτώσεις βραχυπρόθεσμα, οι επιπτώσεις του χρόνιου στρες στην αρτηριακή πίεση είναι λιγότερο κατανοητές.
Διαβάστε επίσης: Υπέρταση: Οι καλύτερες τροφές για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης
Ο Δρ. Μαρκ Αϊζενμπερκ, καρδιολόγος και αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, λέει: «Ενώ είναι σαφές ότι το στρες και το άγχος μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση κάποιου προσωρινά, χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία για το τι μπορεί να συμβεί μακροπρόθεσμα»
Το άγχος αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης
Το στρες μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ορμονών, όπως η κορτιζόλη, που μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού παλμού. Αυτό οφείλεται στην αντίδραση του νευρικού συστήματος στο στρες.
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία εξηγεί ότι όταν αντιμετωπίζουμε μια αγχωτική κατάσταση, το σώμα μας απελευθερώνει κορτιζόλη και αδρεναλίνη στο αίμα, η οποία ξεκινά την απόκριση «πάλης ή φυγής». Αυτή η απόκριση προκαλεί τόσο την αύξηση του καρδιακού ρυθμού όσο και την συστολή των αιμοφόρων αγγείων μας.
Είναι ο τρόπος του σώματός μας να προωθήσει μεγαλύτερη ροή αίματος στην καρδιά για να μας προετοιμάσει να αντιμετωπίσουμε την αντιληπτή «απειλή». Ωστόσο, αυτή η απόκριση προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης μέχρι να τελειώσει η απόκριση στο στρες.
Πόσο αυξάνει το στρες την πίεση;
Αν και δεν υπάρχει καθορισμένο εύρος, πρόσφατη επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Hypertension Research αναφέρει ότι οι συμμετέχοντες είχαν εκτιμώμενη αύξηση στη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση κατά 15,2 mmHg και 8,5 mmHg, αντίστοιχα, όταν ένιωθαν έντονο άγχος.
Πώς θα διαχειριστούμε το άγχος
Δοκιμάστε τις βαθιές αναπνοές
Μία από τις απλούστερες και πιο αποτελεσματικές τεχνικές διαχείρισης του στρες είναι η εξάσκηση της βαθιάς αναπνοής. Σύμφωνα με επιστημονική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο JBI Database of Systematic Reviews and Implementation Reports, η διαφραγματική αναπνοή μπορεί συμβάλλει στην μείωση τόσο του φυσιολογικού όσο και του ψυχολογικού στρες.
Εξασκήστε την ευγνωμοσύνη σας
Αφιερώστε λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα για να σκεφτείτε όλα όσα έχετε, υλικά και μη, για τα οποία αισθάνεστε ευγνωμοσύνη και θα επωφεληθείτε. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Happiness Studies, αναφέρεται ότι η εξάσκηση της ευγνωμοσύνης μπορεί να βελτιώσει την ψυχική σας ευεξία. Είναι ένας τρόπος να δείτε διαφορετικά τα πράγματα που σας αγχώνουν.