Το καλοκαίρι είναι η εποχή που τα παιδιά σταματάνε το σχολείο, τα γραφεία γίνονται πιο αραιά και όλο και περισσότεροι άνθρωποι φαντασιώνονται την παραλία.
Γνωρίζουμε ότι τα διαλείμματα είναι απαραίτητα για την ψυχική μας υγεία, καθώς ο χρόνος εκτός εργασίας συμβάλλει στην πρόληψη της επαγγελματικής εξουθένωσης.
Ο ποιοτικός χρόνος με αγαπημένα μας πρόσωπα, η εξερεύνηση και τα νέα περιβάλλοντα, η αποστασιοποίηση από τα καθημερινά άγχη που απασχολούν το μυαλό μας και η δοκιμή νέων ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων ενισχύουν την ευεξία και τη συνολική υγεία μας.
Διαβάστε επίσης: Burnout: Μήπως φταίει το… καλοκαίρι;
Τα καλά νέα είναι ότι ακόμα κι αν δεν μπορείτε να πάτε διακοπές – ή απλά δεν σας φτάνουν – μπορείτε να ξεκλέψετε μερικά από αυτά τα οφέλη αρκεί να αντιμετώπισετε το Σαββατοκύριακο ή το ρεπό σας σαν ήταν διακοπές.
Η επιστήμη το επιβεβαίωνει
Σε μια μελέτη της Σχολής Διοίκησης Άντερσον του UCLA, οι μισοί από τους συμμετέχοντες έλαβαν την Παρασκευή μια παράξενη εντολή: Να αντιμετωπίσουν το Σαββατοκύριακό τους σαν να ήταν διακοπές. Η οδηγία που είχαν οι άλλοι μισοί ήταν να το αντιμετωπίσουν όπως κάθε άλλο Σαββατοκύριακο.
Το πώς οι συμμετέχοντες ερμήνευσαν αυτές τις οδηγίες ήταν στο χέρι τους. Ήταν ελεύθεροι να περάσουν το Σαββατοκύριακο όπως ήθελαν.
Όταν επέστρεψαν στη δουλειά τους τη Δευτέρα, εκείνοι στους οποίους είχε ανατεθεί να υιοθετήσουν τη νοοτροπία των διακοπών σημείωσαν υψηλότερες βαθμολογίες στις μετρήσεις ευτυχίας, (ακόμη και όταν είδαν το ποσό των χρημάτων που ξόδεψαν).
Πράγματι, έκαναν λιγότερες δουλειές στο σπίτι, έτρωγαν λίγο περισσότερο από το αγαπημένο τους φαγητό και περνούσαν περισσότερο χρόνο στο κρεβάτι. Αλλά αυτό που φάνηκε να παίζει μεγαλύτερο ρόλο στην ευτυχία ήταν η στάση τους. Κατέβαζαν ταχύτητες και απολάμβαναν ακόμα και τις «κανονικές» στιγμές.
Φυσικά, αν αντιμετωπίζετε κάθε Σαββατοκύριακο σαν διακοπές, η ιδιαιτερότητα μπορεί να άρχιζε να φθείρεται (και τα άπλυτα μπορεί να μην τελειώνουν ποτέ).
Αλλά την επόμενη φορά που θα έχετε μια ελεύθερη μέρα, ή έστω μια ελεύθερη ώρα, κάντε μια παύση για να σκεφτείτε όλα όσα σας κάνουν να αισθάνεστε ευγνωμοσύνη. Αυτό μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα, ακόμη και όταν επιστρέψετε στη δουλειά.