Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών, η ημικρανία μπορεί να σχετίζεται με δομικές και λειτουργικές διαφορές στον εγκέφαλο των ατόμων που έχουν αυτή τη νευρολογική πάθηση. Οι δομικές αυτές διαφορές έχουν να κάνουν με την ανατομία του εγκεφάλου και τη συνδεσιμότητα μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου. Οι λειτουργικές από την άλλη, αφορούν τις δεξιότητες σκέψης, την επεξεργασία πληροφοριών, τη μνήμη και τον κινητικό έλεγχο.
Διαβάστε επίσης: Ύπνος: Τι ώρα πρέπει ιδανικά να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε;
Πώς συνδέονται εγκέφαλος και ημικρανία
Συχνά χρησιμοποιούμε τη λέξη «ημικρανία» για να αναφερθούμε στον έντονο πονοκέφαλο. Ωστόσο, η ημικρανία είναι μια διαταραχλη του εγκεφάλου. Μια νευρολογική πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια άτομα ανά τον κόσμο και τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν:
- Μέτρια έως σοβαρή κεφαλαλγία που στις περισσότερες περιπτώσεις εστιάζει στη μία πλευρά του κεφαλιού
- Ναυτία
- Τάση για εμετό
- Ευαισθησία στο φως, τους ήχους και τις οσμές
Ορισμένα άτομα μπορεί επίσης να βιώνουν κόπωση και διαταραχές στον ύπνο, ώρες ή ακόμη και ημέρες πριν από τα επεισόδια ημικρανίας.
Η αιτία και οι παράγοντες πυροδότησής της δεν έχουν ακόμα και σήμερα κατανοηθεί πλήρως, ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το πεπτίδιο που σχετίζεται με το γονίδιο της καλσιτονίνης (CGRP) παίζει ρόλο στους υποκείμενους παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς της ημικρανίας.
Έρευνες και μικρότερες μελέτες των τελευταίων ετών έχουν δείξει ότι ορισμένες δομές και λειτουργίες του εγκεφάλου των ατόμων με ημικρανία μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς από εκείνες του «τυπικού» εγκεφάλου. Τα συμπεράσματα των ειδικών προέκυψαν αφού μελετήθηκε η φυσιολογία και η ανατομία βασικών περιοχών του εγκεφάλου, όπως ο υποθάλαμος και οι περιαγγειακοί χώροι ατόμων με ημικρανία.
Τα ευρήματα προκαλούν περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με την πολύπλοκη «φύση» της ημικρανίας. Είναι πιθανό η ημικρανία να σχετίζεται με μικροτραυματισμούς στον εγκεφαλικό ιστό; Ποιες τελικά είναι οι κατάλληλες μορφές θεραπείας που είναι ανάγκη να αναπτυχθούν;
Με τις υπάρχουσες έρευνες, δεν είναι εφικτό να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα όσον αφορά την ανάπτυξη της ημικρανίας και το ποιες είναι οι πραγματικές τις επιπτώσεις στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου με την πάροδο του χρόνου.
Η πρόληψη είναι μάλλον η καλύτερη θεραπεία
Το «φορτίο» της ημικρανίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε σύγκριση με άλλες νευρολογικές διαταραχές. Έχει ως αποτέλεσμα σημαντικό προσωπικό πόνο και μειωμένη ποιότητα ζωής.
Οι προληπτικές (ή προφυλακτικές) θεραπείες μειώνουν ενδεχομένως τον αριθμό επεισοδίων ημικρανίας κάθε μήνα, ωστόσο μόνο 10% περίπου των ατόμων λαμβάνουν προφυλακτική θεραπεία.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η στροφή προς έναν συνολικά πιο υγιεινό τρόπο ζωής παίζει σημαντικό ρόλο. Εάν υποφέρετε από ημικρανίες, συνίσταται να:
- Ακολουθείτε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Ένας ξεκούραστος ύπνος βελτιώνει την προσοχή και την εγρήγορση και μειώνει το άγχος, αποτρέποντας επεισόδια ημικρανίας.
- Ακολουθείτε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής με υγιεινά σνακ και τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα που βοηθούν στην ημικρανία.
- Μην ξεχνάτε τη γυμναστική. Η τακτική, σκόπιμη και ήπιας έντασης αερόβια άσκηση μπορεί να προστατεύσει τη συνολική υγεία του εγκεφάλου και μόλις 30 λεπτά την ημέρα αρκούν για να μειωθούν τα επεισόδια ή τα έντονα συμπτώματα της ημικρανίας, σύμφωνα με έρευνες.