Τα υγιή και γερά οστά είναι κομβικής σημασίας σε κάθε φάση της ζωής μας, από τα πρώτα μας βήματα και ειδικά όταν μεγαλώνουμε, που είναι γνωστό ότι η δύναμη και η οστική πυκνότητα μειώνονται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή οστική μάζα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για οστεοπόρωση, ασθένεια των οστών που χαρακτηρίζεται από πορώδη, λιγότερο πυκνά οστά, που αυξάνουν τον κίνδυνο κατάγματος.
Δεν είναι δυνατό να ελέγξουμε κάθε παράγοντα που μπορεί να οδηγήσει στην οστεοπόρωση. Αλλά η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσεται η πάθηση μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε τους κύριους «ενόχους» ώστε να διατηρήσετε τα οστά σας υγιή όσο μεγαλώνετε.
Τι προκαλεί την οστεοπόρωση
Όλοι χάνουμε σταδιακά την οστική μας μάζα καθώς μεγαλώνουμε. Όταν ένα άτομο έχει οστεοπόρωση, αυτή η απώλεια συμβαίνει ακόμη πιο γρήγορα, σε σημείο που η δομή του οστικού ιστού του αρχίζει να αλλάζει.
Διαβάστε επίσης: Ποια είναι η καλύτερη γυμναστική για γερά οστά;
Τα αίτια πίσω από την ασθένεια είναι περίπλοκα. Ενώ οι αλλαγές που σχετίζονται με τη γήρανση πρόκειται για τον συνήθη «ύποπτο», υπάρχουν και μερικοί ακόμα παράγοντες που πρέπει να προσέχουμε.
1. Αλλαγές στις ορμόνες που σχετίζονται με την ηλικία
Τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη συμβάλλουν στην διατήρηση της υγείας και της δύναμης των οστών αλλά τείνουν να μειώνονται καθώς μεγαλώνουμε, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την υγεία των οστών.
Για αυτόν τον λόγο, οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση μπορεί να εμφανίσουν ταχεία απώλεια οστικής μάζας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, λένε οι ειδικοί.
2. Ορισμένες παθήσεις
Ορισμένα προβλήματα υγείας μπορεί να επηρεάσουν τα οστά σας και να αυξήσουν τις πιθανότητες για οστεοπόρωση. Αυτές περιλαμβάνουν τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, ορισμένους καρκίνους, το AIDS, τη νευρική ανορεξία και άλλες ενδοκρινικές ή γαστρεντερικές παθήσεις, σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Αρθρίτιδας και Μυοσκελετικών και Δερματικών Νόσων (NIAMS).
3. Άλλοι παράγοντες κινδύνου
Ορισμένα άτομα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για οστεοπόρωση. Μερικοί παράγοντες περιλαμβάνουν:
- Ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά: Με την πάροδο του χρόνου, η συνεχής έλλειψη ασβεστίου και βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει αδυναμία των οστών και να αυξήσει τις πιθανότητες για οστεοπόρωση.
- Δομή των οστών: Εάν είστε λεπτοί ή μικροκαμωμένοι μπορεί να κινδυνεύετε περισσότερο από οστεοπόρωση, επειδή τα άτομα με μικρότερο σώμα έχουν αρχικά λιγότερα κόκαλα.
- Οικογενειακό ιστορικό: Το να έχετε γονείς ή παππούδες με οστεοπόρωση μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας, σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ.
- Επίπεδο δραστηριότητας: Ο καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί να συμβάλλει στην ταχύτερη μείωση της οστικής πυκνότητας.
Πώς θα την αποφύγετε
Ενώ δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω τον χρόνο, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε τα οστά σας όσο πιο δυνατά γίνεται:
#1 Καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο
Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την οικοδόμηση και την διατήρηση υγιών οστών. Μπορείτε να βρείτε ασβέστιο σε τροφές όπως:
- Γιαούρτι.
- Τυρί.
- Σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι και το kale.
- Σόγια ή edamame.
- Φασόλια.
#2 Δώστε προσοχή και στα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά
Ενώ το ασβέστιο είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας για την υγεία των οστών, το σώμα σας βασίζεται επίσης στη βιταμίνη D, τη βιταμίνη Κ, το κάλιο και το μαγνήσιο για να «χτίσει» γερά οστά.
Για αυτό είναι σημαντικό να τρώτε μια ποικιλία από υγιεινά, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα όπως φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες, ξηρούς καρπούς και φασόλια.
#3 Κινηθείτε
Οποιαδήποτε δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της απώλειας οστικής πυκνότητας. Αυτό περιλαμβάνει περπάτημα, χορό, τζόκινγκ, άρση βαρών ή αθλήματα με υψηλότερο αντίκτυπο όπως τένις ή μπάσκετ.
Απλά να έχετε κατά νου ότι αυτές οι δραστηριότητες ενισχύουν μόνο τα οστά που χρησιμοποιείτε για να εκτελέσετε κάθε κίνηση. Το περπάτημα και το τζόκινγκ βοηθούν τα οστά στο κάτω μέρος του σώματός σας, για παράδειγμα, αλλά δεν θα επηρεάσουν τα οστά του χεριού ή του καρπού σας.