Οκτώ στους δέκα ανθρώπους βιώνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους πόνο στην πλάτη και ειδικότερα στη μέση. Ένας τέτοιος πόνος μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός και να μας κρατά πίσω από το να κάνουμε όλα όσα θέλουμε, από απλές καθημερινές κινήσεις μέχρι πιο απαιτητικές δραστηριότητες, όπως ένα αγαπημένο μας σπορ.

Ανάλογα με το πού βρισκόμαστε και τι κάνουμε, πώς μπορούμε να αποφύγουμε τέτοιου είδους ενοχλήσεις ή έστω να απαλύνουμε τον πόνο μας;

Διαβάστε επίσης: Μάτια: Πώς θα τα προστατεύσετε από τις οθόνες

Γρήγορα tips για αποφυγή ή ανακούφιση του πόνου στη μέση σε κάθε… περίσταση

 

Στο αμάξι

  • Χρησιμοποιήστε ένα ανατομικό μαξιλάρι για να στηρίξετε τη μέση σας.
  • Αν κάθεστε πολύ μακριά από το τιμόνι, δοκιμάστε να μικρύνετε την απόσταση για να δείτε πώς θα νιώσετε (έχοντας τεντωμένο το χέρι σας, εάν ο καρπός σας ακουμπά το τιμόνι, τότε η απόσταση του σώματός σας από εκείνο είναι η κατάλληλη, σύμφωνα με τους ειδικούς).
  • Εάν οδηγείτε για πολλή ώρα, φροντίστε να κάνετε ένα διάλειμμα για να τεντωθείτε και να χαλαρώσετε τους μύες σας.

 

Στο γραφείο

Όπως το να καθόμαστε στο αυτοκίνητο για ώρες, έτσι και το να καθόμαστε σε ένα γραφείο μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στην πλάτη και τη μέση.

  • Φροντίστε κάθε μία ώρα να σηκώνεστε και να κάνετε μερικές διατάσεις που ανακουφίζουν την περιοχή.
  • Προμηθευτείτε και σε αυτήν την περίπτωση ένα ανατομικό μαξιλάρι για να στηρίξετε το κάτω μέρος της πλάτης σας.
  • Ρυθμίστε το ύψος της καρέκλας ή χρησιμοποιείστε υποπόδιο έτσι ώστε οι μηροί και οι κνήμες σας να σχηματίζουν γωνίες 90 μοιρών για να γίνεται σωστή κυκλοφορία του αίματος. Οι μηροί σας πρέπει να είναι σε παράλληλη θέση με το πάτωμα.
  • Αν συνηθίζετε να σταυρώνετε τα γόνατα, φροντίστε να κάνετε συχνές εναλλαγές.
  • Είναι σημαντικό η καρέκλα σας να έχει δυνατότητα ρύθμισης και μην ξεχνάτε πως ολόκληρη η πλάτη σας πρέπει να ακουμπά στη ράχη του καθίσματος.
  • Ενώ κάθεστε στο γραφείο, κινείστε ανά τακτά διαστήματα το λαιμό, τα χέρια και τους ώμους σας.

Στα ψώνια

  • Κρατάτε το ίδιο βαριές τσάντες και στα δύο χέρια ώστε να κατανέμεται σωστά το βάρος και να μην καταπονείτε την πλάτη σας.
  • Γενικά για τη μέση, όσο λιγότερο το φορτίο, τόσο το καλύτερο, οπότε προτιμήστε το καρότσι ή τροχήλατες τσάντες για να μεταφέρετε τα ψώνια σας.

Στην προπόνηση

Εάν αισθάνεστε πόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης, δεν πρέπει να πιέζεστε εντείνοντας την ενόχληση. Σταματήστε αυτό που κάνετε και συμβουλευτείτε ένα ειδικό- προπονητή διότι είναι πιθανό να εκτελείτε κάποια άσκηση λάθος και αυτό να προκαλεί τον πόνο.

Στο σπίτι

Κάνοντας τις δουλειές του σπιτιού μπορεί να σηκώσετε κάτι βαρύ, όπως για παράδειγμα το καλάθι με τα άπλυτα. Η ξαφνική αύξηση της πίεσης μπορεί να ερεθίσει τις αρθρώσεις, τους δίσκους, τους μύες και τα νεύρα της πλάτης και βέβαια να σας προκαλέσει πόνο στη μέση.

Αφήστε αμέσως το όποιο βαρύ φορτίο και δοκιμάστε αργότερα να το σηκώσετε με τη σωστή τεχνική:

  • Πλησιάστε το αντικείμενο και λυγίστε τα γόνατά σας.
  • Βάλτε τα χέρια σας γύρω του, σπρώξτε προς τα κάτω με τα πόδια σας και σηκωθείτε όρθιοι.
  • Ενόσω το μεταφέρετε, κρατήστε το κοντά στο στήθος σας.

Στο κρεβάτι

Ίσως η θέση που κοιμάστε να ασκεί πίεση στη μέση και την πλάτη σας.

  • Δοκιμάστε να βάλετε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατά σας
  • Αν κοιμάστε στο πλάι, βάλτε το μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας ή προμηθευτείτε ένα μαξιλάρι «σώματος» που μπορεί να σας ανακουφίσει. Βεβαίως, εσείς θα βρείτε τελικά τη σωστή στάση στην οποία αισθάνεστε καλύτερα.

*Γνωρίζατε ότι

Η διαχείριση του χρόνιου στρες μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση της ταλαιπωρίας σας;

Τα άτομα που έχουν πολύ άγχος είναι πιο πιθανό να έχουν πόνο στην πλάτη και τη μέση, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. Σύμφωνα με μελέτες, η γιόγκα είναι μια μορφή άσκησης που μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση του άγχους καθώς και στην ανακούφιση από την οσφυαλγία.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάτε πως η ανακούφιση του οποιουδήποτε επίμονου πόνου δεν είναι μια μόνιμη λύση. Εάν ο πόνος στη μέση σας είναι τακτικός, είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε άμεσα το γιατρό σας για αξιολόγηση.