Μία σελίδα που απλώς δεν φορτώνει, ένα πρόγραμμα που κολλάει χωρίς να αποθηκεύει δεδομένα ή συστήματα που απαιτούν παράλογες διαδικασίες ή απλά δεν λειτουργούν. Δυστυχώς, τα προβλήματα με τον υπολογιστή παραμένουν μια οικεία κατάσταση για τους περισσότερους, με αποτέλεσμα συχνά να αισθανόμαστε ότι χάνουμε τον χρόνο μας.
Ενώ μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι οι υπολογιστές μας είναι καλύτεροι (χάρη στην ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας) συγκριτικά με τους παλαιότερους, εξακολουθούν να δυσλειτουργούν μεταξύ 11 και 20% των περιπτώσεων, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και το Πανεπιστήμιο Roskilde.
Διαβάστε επίσης: Θεωρίες συνομωσίας: Γιατί κάποιοι άνθρωποι τις πιστεύουν;
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές κατά μέσο όρο, σπαταλάμε μεταξύ 11 και 20% του χρόνου μας μπροστά στους υπολογιστές μας σε συστήματα που δεν λειτουργούν ή είναι τόσο δύσκολο να κατανοηθούν που δεν μπορούμε να εκτελέσουμε την εργασία που θέλουμε.
«Είναι απίστευτο ότι ο αριθμός είναι τόσο υψηλός. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αισθανθεί απογοήτευση κατά την χρήση ενός προγράμματος στον υπολογιστή, που δεν αποθήκευσε τα δεδομένα τους ή που σταμάτησε να ανταποκρίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή» αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Morten Hertzum.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μεγαλύτερες απογοητεύσεις σχετίζονται με την εκτέλεση εντελώς συνηθισμένων εργασιών, υπογραμμίζοντας την επιτακτική ανάγκη για άμεση επίλυση των βασικότερων ζητημάτων.
Κερδίζοντας τον «χαμένο» χρόνο
«Αναλογιζόμενοι αυτά τα προβλήματα, συνειδητοποιούμε ότι υπάρχει μεγάλη απώλεια παραγωγικότητας στους χώρους εργασίας, επειδή οι άνθρωποι δεν μπορούν να εκτελέσουν τη συνήθη εργασία τους επειδή ο υπολογιστής δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν σημαντικά οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η κοινωνία εάν αντιμετωπίζουμε λιγότερα προβλήματα κατά την χρήση του υπολογιστή.
«Μια πιθανή λύση είναι ο υπολογιστής να επιλύει οποιοδήποτε πρόβλημα χωρίς να εμφανίζεται ένα ακατανόητο πλαίσιο με εντολές, παρέχοντας ταυτόχρονα την δυνατότητα μιας εφεδρικής έκδοσης του συστήματος ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ανενόχλητοι» λέει ο δρ Morten Hertzum.
Ταυτόχρονα, οι προγραμματιστές είναι καλό να λαμβάνουν υπόψιν τους χρήστες κατά το σχεδιασμό των συστημάτων ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο εύχρηστα και κατανοητά, ώστε ο βαθμός λειτουργικότητας να είναι μεγάλος.