Ο μεταβολικός ρυθμός του πεπτικού μας συστήματος είναι στενά συνδεδεμένος με τον κιρκάδιο ρυθμό της αφύπνισης και του ύπνου μας.
Με απλά λόγια, η ώρα της ημέρας που τρώμε μπορεί να διαταράξει τη λειτουργία ολόκληρου του 24ωρου ρολογιού μας, οδηγώντας σε κόπωση, πείνα και λιγούρες, κακή διάθεση και έλλειψη συγκέντρωσης.
Διαβάστε επίσης: Υγιές έντερο: Τα προβιοτικά «διώχνουν» τα επιβλαβή βακτήρια
Από την άλλη, ο σωστός συγχρονισμός της πρόσληψης τροφής μπορεί να είναι μια «άγκυρα» που υποστηρίζει τη ροή άλλων βιολογικών ρυθμών. Είμαστε πιο συγκεντρωμένοι, έχουμε καλύτερη διάθεση, περισσότερη ενέργεια και μπορούμε να προλαμβάνουμε μεταβολικές ασθένειες.
Τι συμβαίνει όταν τρώμε τη λάθος ώρα της ημέρας
Ο κύκλος ύπνου–αφύπνισης έχει ένα κεντρικό ρολόι στον εγκέφαλο, που συντονίζεται με τα άλλα περιφερειακά ρολόγια που βρίσκονται στο έντερο, το πάγκρεας και το συκώτι.
Τα βακτήρια του εντέρου ρυθμίζουν τον χρόνο τους ώστε να ταιριάζουν με τα ρολόγια των κυττάρων του εντέρου μας. Η γκρελίνη (ορμόνη της πείνας), η λεπτίνη (ορμόνη του κορεσμού) και η ινσουλίνη απελευθερώνονται ανάλογα με το πότε τρώμε.
Η όρεξή μας διαστρεβλώνεται όταν αυτές οι ορμόνες είναι αποσυγχρονισμένες, γεγονός που επηρεάζει επίσης την αποθήκευση λίπους.
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε καλύτερη ανοχή στη γλυκόζη νωρίτερα μέσα στην ημέρα, σε σύγκριση με το βράδυ. Όταν λειτουργούμε ενάντια σε αυτό το σύστημα, μπορεί να απορυθμίσουμε το σάκχαρο στο αίμα μας.
Αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση και υπερβολικό σωματικό λίπος, που συμβάλλει σε πολλές, αν όχι στις περισσότερες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων.
Συνήθειες που αποσυνδέουν τα ρολόγια του σώματος:
- Υπερβολικό φαγητό το βράδυ, τότε είναι που χρειαζόμαστε τις λιγότερες δυνατές θερμίδες.
- Παράλειψη γευμάτων ή ακανόνιστα γεύματα.
- Το να τρώμε πολύ συχνά, περισσότερες από τέσσερις φορές την ημέρα.
- Το να τρώμε συνολικά πάρα πολύ.
- Η κατανάλωση ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφίμων.
Αυτές οι συμπεριφορές επιβαρύνουν τις προσπάθειες του σώματός μας να αποδίδει όπως πρέπει τη σωστή στιγμή.
Αυτό συμβαίνει επειδή προσπαθεί να προβλέψει πότε μπορεί να μην έχει τροφή (αποτέλεσμα παράλειψης γευμάτων), πότε μπορεί να έχει υπερβολική ποσότητα τροφής και ζάχαρης ή πότε θα είμαστε στρεσαρισμένοι.
Κάτω από μεταβλητές συνθήκες, το σύστημά μας δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στις ανάγκες μας.
Πώς θα εκπαιδεύσουμε το ρολόι του εντέρου μας
Το πρώτο γεύμα σας (ή τουλάχιστον το δεύτερο) πρέπει να είναι και το μεγαλύτερο. Το τελευταίο σας γεύμα είναι καλύτερα να είναι το μικρότερο. Αυτό συμβαίνει επειδή το φαγητό στέλνει «μήνυμα» στον οργανισμό να είστε ξύπνιοι.
Το βραδινό φαγητό μπορεί να διαταράξει τη φυσική απελευθέρωση μελατονίνης που αρχίζει γύρω στις 9 μ.μ. Οι θερμίδες γύρω από αυτή την ώρα σχετίζονται με αυξημένη αποθήκευση λίπους και κακή ρύθμιση της γλυκόζης. Η καλυτερη στρατηγική είναι να διακόψετε την πρόσληψη θερμίδων 2-3 ώρες πριν απελευθερωθεί η μελατονίνη.
Επιπλέον, οι πεπτικοί ρυθμοί λειτουργούν καλύτερα όταν τρώμε μέσα σε ένα 12ωρο πρόγραμμα, αντί για 15ωρο.
Ο εγκέφαλος και το σώμα μας προσπαθούν συνεχώς να προβλέπουν την ενέργεια που θα χρειαστούμε μέσα την ημέρα. Η ινσουλίνη, για παράδειγμα, απελευθερώνεται κατά την προετοιμασία για το επόμενο αναμενόμενο σνακ ή γεύμα.
Κάνει ό,τι μπορεί για να είναι ευέλικτη, αλλά λειτουργεί καλύτερα όταν ξέρει τι να περιμένει. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τρώμε τακτικά γεύματα.