Ενώ η υγεία μας σχετίζεται με πολλές καθημερινές μας συνήθειες, όπως οι διατροφικές ή το πόσο συχνά γυμναζόμαστε, σίγουρα δεν έχετε σκεφτεί ότι συνδέεται εν μέρει και με το… κούρεμά σας, μιας και μπορεί να αποτελέσει ένα βήμα πρόληψης κατά του καρκίνου του δέρματος.
Με τα ποσοστά μελανώματος, της πιο θανατηφόρας μορφής καρκίνου του δέρματος, να έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσέχουμε κάθε σημείο στο σώμα και ειδικά το τριχωτό της κεφαλής αλλά και «κρυφά» σημεία, που δεν μπορούμε να δούμε, όπως πίσω από τα αυτιά.
Διαβάστε επίσης: Shadow Rule: Ο κανόνας που μας δείχνει πόσο επιβλαβής είναι ο ήλιος
Εάν ο καρκίνος του δέρματος εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο, όταν τα καρκινικά κύτταρα παραμένουν στις αρχικές στιβάδες της επιδερμίδας, μπορεί συχνά να θεραπευτεί με μια απλή διαδικασία όπως μια μικρή χειρουργική επέμβαση στο δέρμα, αναφέρουν οι ειδικοί.
Σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει και ο κομμωτής σας που θα μπορούσε να εντοπίσει τυχόν αλλαγές στο τριχωτό της κεφαλής ή σε σημεία που δεν μπορείτε να δείτε.
Πώς να αναγνωρίσετε τις ενδείξεις για καρκίνο του δέρματος
Για να εντοπίσετε πιθανά σημάδια μελανώματος, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS) συνιστά να ακολουθείτε τον κανόνα ABCDE. Ελέγξτε για:
- Ασυμμετρία στο σχήμα (Assymetry).
- Ακανόνιστο ή ασαφές περίγραμμα (Border).
- Ανομοιόμορφο χρώμα (Colour).
- Μεγάλη διάμετρος (Diameter).
- Αλλαγές στο μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα του (Evolving).
Άλλοι τύποι καρκίνου του δέρματος, όπως τα βασικοκυτταρικά ή τα ακανθοκυτταρικά καρκινώματα, μπορεί να εκδηλωθούν διαφορετικά.
Σύμφωνα με την ACS, ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να δίνουμε προσοχή σε κάθε σπίλο που φαίνεται νέος ή ασυνήθιστος. Μερικές ενδείξεις που δεν πρέπει να αγνοήσετε περιλαμβάνουν:
- Κηλίδες ή σπίλοι που δεν μοιάζουν με άλλους στο σώμα σας.
- Πληγές που δεν επουλώνονται.
- Ερυθρότητα ή πρήξιμο γύρω από το όριο μιας κρεατοελιάς.
- Χρώμα που εξαπλώνεται γύρω από έναν σπίλο ή ένα σημείο στο περιβάλλον δέρμα.
- Αλλαγές στην επιφάνεια ενός σπίλου όπως λέπτυνση, αιμορραγία ή εμφάνιση εξογκώματος.
Πώς θα «θωρακίσουμε» την υγεία μας
Η τακτική εφαρμογή αντηλιακού με ευρύ φάσμα προστασίας με δείκτη SPF 30 ή υψηλότερο σε όλο σας το σώμα (συμπεριλαμβανομένων των αυτιών και των μαλλιών σας) και η αναζήτηση σκιάς όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι πιο δυνατές (μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ.) μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο, σύμφωνα με το Skin Cancer Foundation.
Και μην ξεχνάτε να βάζετε ξανά αντηλιακό ανά περίπου δύο ώρες ή και νωρίτερα εάν ιδρώνετε ή εάν είστε μέσα στο νερό. Είναι σημαντικό να φοράτε αντηλιακό καθημερινά, ακόμα κι αν δεν βρίσκεστε στην παραλία, ακόμα και αν έχει συννεφιά.
Τα αντηλιακά ρούχα είναι επίσης μια καλή ιδέα ενώ μην ξεχνάτε να φοράτε ένα καπέλο με φαρδύ γείσο, που μπορεί να χρησιμεύσει ως πρόσθετη προστασία για το κεφάλι σας, που εκτίθεται συνεχώς στις επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου.
Μην αμελείτε τον ετήσιο check-up
Εκτός από τον αυτοέλεγχο στο σπίτι, είναι σημαντικό να επισκέπτεστε τον δερματολόγο σας μία φορά το χρόνο για μια επαγγελματική δερματική εξέταση, συνιστούν οι ειδικοί από το Skin Cancer Foundation.
Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, ο γιατρός θα εξετάσει το δέρμα σας από την κορυφή έως τα νύχια, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε σημεία που είναι πιο δύσκολο για εσάς να ελέγξετε, όπως το τριχωτό της κεφαλής, η πλάτη, οι γλουτοί, τα δάχτυλα των ποδιών αλλά και το μέρος πίσω από τα αυτιά.