Είτε θέλουμε να το παραδεχθούμε είτε όχι ανά περιόδους μπορεί να έχουμε αμελήσει την στοματική μας υγιεινή. Μπορεί λόγω κούρασης να αποκοιμηθήκατε χωρίς να βουρτσίσατε τα δόντια σας ή να φύγατε από το σπίτι βιαστικά το επόμενο πρωί, παραλείποντας αυτό το βήμα από την ρουτίνα σας.
Τι συμβαίνει όμως, όταν ξεχνάμε να βουρτσίζουμε τα δόντια τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα; Πόσο επιβλαβές μπορεί να είναι για τα δόντια, τα ούλα και την στοματική μας κοιλότητα συνολικά;
Πόσο συχνά πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας;
Σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση (ADA), θα πρέπει να τα βουρτσίζετε δύο φορές την ημέρα για τουλάχιστον δύο λεπτά κάθε φορά.
Έτσι θα καταφέρετε να διατηρείτε την αναπνοή σας φρέσκια μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο συσσώρευσης πλάκας στα δόντια σας.
Διαβάστε επίσης: Ούλα: Τι μαρτυρά το χρώμα τους για την υγεία μας
Η οδοντική πλάκα είναι η θολή, κολλώδης μεμβράνη που μπορεί να αισθάνεστε ή και να βλέπετε κατά μήκος των δοντιών σας όταν δεν τα έχετε βουρτσίσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν η πλάκα δεν αφαιρείται, μπορεί να προκαλέσει ουλίτιδα και ενδεχομένως να εξελιχθεί σε σοβαρή μόλυνση των ούλων, αναφέρουν οι ειδικοί.
Με το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών, προλαμβάνετε επίσης την τερηδόνα και τις ασθένειες των ούλων.
Οι καλύτερες στιγμές για να τα βουρτσίσετε είναι στην αρχή και το τέλος της μέρας. Το σάλιο κατά την διάρκεια της ημέρας τα προστατεύει, προλαμβάνοντας τα βακτήρια από το να επιτεθούν στο σμάλτο.
Ωστόσο, η παραγωγή σάλιου μειώνεται σημαντικά τη νύχτα, γεγονός που καθιστά το βούρτσισμα πριν τον ύπνο κρίσιμο για τη ρουτίνα της στοματικής σας υγιεινής.
Τι θα συμβεί εάν βουρτσίζετε τα δόντια σας μία φορά την ημέρα;
Το βούρτσισμα των δοντιών σας μία φορά την ημέρα δεν αρκεί για τη διατήρηση της οδοντικής υγιεινής, σύμφωνα με την ADA. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, χρειάζονται μόνο τέσσερις έως 12 ώρες για να αρχίσει να σχηματίζεται πλάκα στα δόντια σας.
Και όσο περισσότερο παραμένουν τα βακτήρια στα δόντια σας, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος προβλημάτων όπως τερηδόνα, ουλίτιδα, φλεγμονή των ούλων, αύξηση στοματικών βακτηρίων, η οποία έχει συνδεθεί με παθήσεις όπως καρδιακές, διαβήτης και νεφρική νόσος.