Θα μπορούσε η γυμναστική να γίνει επιβλαβής για την υγεία; Νέα επιστημονική μελέτη προειδοποιεί ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε άτομα με φραγμένες αρτηρίες.
Ερευνητές από την Ινδία τονίζουν και ενθαρρύνουν έντονα τους ασκούμενους να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν να ξεκινήσουν την γυμναστική κι ειδικά ασκήσεις που περιλαμβάνουν την έντονη σωματική δραστηριότητα.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι σε ορισμένες παθήσεις ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός μπορεί να είναι επικίνδυνος, ακόμα και αν είναι αποτέλεσμα της υψηλής έντασης της προπόνησης.
Επικίνδυνο μιξ γυμναστική και «φραγμένες» αρτηρίες
Στην μελέτη, που διεξήχθη από την ερευνητική ομάδα από το Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Kharagpur, αναφέρεται ότι ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει εγκεφαλικό σε ασθενείς που έχουν σε υψηλό επίπεδο φραγμένες καρωτιδικές αρτηρίες.
Η άσκηση όμως, παραμένει επωφελής για τα υγιή άτομα ή για όσους έχουν ελαφριά μπλοκαρισμένες αρτηρίες, σημειώνουν οι ερευνητές.
Διαβάστε επίσης: Εγκεφαλικό: Αθόρυβο VS μίνι – Πώς θα τα αναγνωρίσετε
Η ερευνητική ομάδα διευκρίνισε ότι οι καρωτίδες, που βρίσκονται και στις δύο πλευρές του λαιμού, παρέχουν ροή αίματος προς το πρόσωπο και τον εγκέφαλο. Αυτές οι αρτηρίες μπορεί να γίνουν στενότερες όταν ουσίες όπως το λίπος, η χοληστερόλη και άλλα σωματίδια συσσωρεύονται στα εσωτερικά τοιχώματα της αρτηρίας, σχηματίζοντας πλάκα.
Αυτό το φαινόμενο, γνωστό και ως στένωση μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί στα αρχικά της στάδια όταν η πλάκα αρχίζει να συσσωρεύεται. Ωστόσο, ενέχει σημαντικό κίνδυνο, καθώς μπορεί να περιορίσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.
Εάν ο εγκέφαλος στερηθεί την απαραίτητη παροχή αίματος, στερείται οξυγόνου κι εμφανίζεται το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Διαφορετικές επιδράσεις του αυξημένου καρδιακού ρυθμού
Σε υγιή άτομα, ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός μπορεί να αυξήσει και να σταθεροποιήσει τη δύναμη έλξης που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα του αγγείου, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο στένωσης. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι τόσο ωφέλιμο για ασθενείς που πάσχουν ήδη από στένωση.
Για να το μελετήσει αυτό, η ερευνητική ομάδα προσομοίωσε τη ροή του αίματος στις καρωτιδικές αρτηρίες σε τρία στάδια στένωσης – χωρίς απόφραξη, με ήπια απόφραξη 30% και με μέτρια απόφραξη 50% – χρησιμοποιώντας ένα εξειδικευμένο μοντέλο υπολογιστή. Στη συνέχεια συνέκριναν τα αποτελέσματα ενός καρδιακού παλμού που προκαλείται από την άσκηση 140 παλμών ανά λεπτό με καρδιακούς παλμούς ηρεμίας 67 και 100 παλμούς ανά λεπτό.
Όπως αναμενόταν, για υγιή άτομα και για άτομα με ήπια απόφραξη, ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός εξαιτίας της άσκησης βελτίωσε την υγεία των προσομοιωμένων καρωτιδικών αρτηριών.
«Η έντονη άσκηση δείχνει δυσμενείς επιπτώσεις σε ασθενείς με μέτρια ή υψηλότερα επίπεδα στένωσης», λέει ο συγγραφέας της μελέτης Somnath Roy.
«Αυξάνει σημαντικά τη διατμητική τάση στη ζώνη στένωσης, η οποία μπορεί να προκαλέσει τη ρήξη της στένωσης. Αυτή η ρήξη πλάκας μπορεί στη συνέχεια να ρέει στον εγκέφαλο, διακόπτοντας την ροή αίματος και προκαλώντας τελικά ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο» προειδοποιεί ο ίδιος.
Απαραίτητος ο έλεγχος των αρτηριών
Ο δρ Somnath Roy προσθέτει ότι ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης άλλης στένωσης. Η ερευνητική ομάδα σημειώνει ότι πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στον κίνδυνο στένωσης και εγκεφαλικού, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του τρόπου ζωής και των γονιδίων.
Συνιστούν να ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας υγεία και πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν να αλλάξετε κάτι στις προπονήσεις σας.