Το λένε όλοι οι ειδικοί το γνωρίζουμε και εμείς από την εμπειρία μας: Ο πόνος στον αυχένα είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα, είτε επειδή περάσαμε πολλή ώρα πάνω από το κινητό ή τον υπολογιστή, κοιμηθήκαμε με το λάθος μαξιλάρι, καθίσαμε στο ρεύμα και κρυώσαμε, πιαστήκαμε – όπως το ονομάζουν οι ειδικοί, υπήρξε ένας μυϊκός σπασμός – και τελικά ταλαιπωρούμαστε.
Σύμφωνα μάλιστα με τους γιατρούς, το αυχενικό σύνδρομο αφορά περισσότερο τις γυναίκες.
Διαβάστε επίσης: Ημικρανία: Αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο εγκεφαλικό επεισόδιο, ειδικά στις γυναίκες
Το πόσο πολύ μας ταλαιπωρεί, ποια ακριβώς συμπτώματα βιώνουμε – ελαφριά ή σοβαρά – και πόσο διαρκούν τελικά αυτά – μερικές φορές μάλιστα μπορεί να μην υποχωρούν και καθόλου – εξαρτάται από το αίτιο που βρίσκεται πίσω από το αυχενικό.
Πώς εκδηλώνεται το αυχενικό σύνδρομο
Το αυχενικό σύνδρομο, εκτός από το χαρακτηριστικό «πιάσιμο» που νιώθουμε στον λαιμό, στο κεφάλι και στον αυχένα μας και το οποίο οδηγεί και σε περιορισμό της δυνατότητας κίνησης της περιοχής (τόσο του αυχένα όσο και του κεφαλιού), θα το αναγνωρίσουμε επειδή ταυτόχρονα βιώνουμε πόνο στον αυχένα, βάρος στη ράχη και στους ώμους, ενίοτε μουδιάσματα των χεριών και κατά περιόδους πονοκεφάλους, οπτικές ή ακουστικές διαταραχές, ζαλάδες ή και ίλιγγο και τάση προς εμετό.
Μερικές φορές μπορεί ακόμα το αυχενικό σύνδρομο να προκαλεί διαταραχές της ψυχοσύνθεσης ή και της συμπεριφοράς (άγχος, αντικοινωνικότητα).
Χαρακτηριστικό επίσης της κατάστασης είναι ότι μπορεί οι πόνοι και τα συμπτώματα να εκτείνονται σε ολόκληρη τη σπονδυλική στήλη.
Τι κρύβεται πίσω από το αυχενικό σύνδρομο;
Ο πιο συνηθισμένος πόνος στον αυχένα – αυτό που ο κόσμος συχνά ονομάζει αυχενικό σύνδρομο – οφείλεται σε μυϊκό σπασμό των μυών της περιοχής (αυτός προκαλείται συνήθως από το στρες, την κακή στάση μας, την επαφή με το κρύο κ.λπ.), που μπορεί να επιδεινωθεί από καταστάσεις που υπάρχουν ήδη, όπως οι μικροτραυματισμοί στην περιοχή (π.χ. λόγω λαθών στην εκτέλεση ασκήσεων ή στο σήκωμα βαριών αντικειμένων) ή η σπονδυλοαρθροπάθεια, αυτό που λέμε «άλατα» ή οστεόφυτα στον αυχένα, που συνδέονται κυρίως με την ηλικία που περνάει.
Οταν το αίτιο είναι σοβαρότερο
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνες όπου υπάρχουν προβλήματα στους μεσοσπονδύλιους δίσκους στην περιοχή του αυχένα και οφείλονται είτε σε κάποιο ατύχημα που τους έχει μετατοπίσει είτε στη χρόνια φθορά.
Σε αυτές τις περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι πολύ σοβαρότερα. Τέτοια συμπτώματα είναι: ο χρόνιος πόνος, το μούδιασμα ή / και η αδυναμία του χεριού κ.ά.
Οι απαραίτητες εξετάσεις
Εκτός από την κλινική εξέταση ο γιατρός θα μας συστήσει πιθανώς να κάνουμε και ειδικές εξετάσεις όπως είναι το ηλεκτρομυογράφημα και η μαγνητική τομογραφία (ας μην ξεχνάμε ότι σε σπάνιες περιπτώσεις τα προβλήματα στον αυχένα μπορεί να οφείλονται σε κάτι πολύ πιο σοβαρό, όπως για παράδειγμα κάποιος όγκος, που θα φανεί με τη μαγνητική τομογραφία).
Τι θα μας πει ο γιατρός μας
Ο γιατρός θα πάρει το ιστορικό του ασθενούς, θα διενεργήσει ειδική κλινική εξέταση και θα εκτιμήσει τις απεικονιστικές εξετάσεις.
Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει φάρμακα, ενώ παράλληλα μπορούν να εφαρμοστούν και άλλες θεραπευτικές παρεμβάσεις, όπως φυσικά μέσα (π.χ. θερμά επιθέματα), τεχνικές κινητοποίησης του αυχένα στο φυσιολογικό εύρος της κίνησης, εξειδικευμένη κινησιοθεραπεία (διατάσεις, έλξεις), ηλεκτροθεραπεία, μαγνητοθεραπεία, λέιζερ, επανεκπαίδευση του ασθενούς για διόρθωση της στάσης.
Αν και η χρήση κολάρου αμφισβητείται, σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο, ο ασθενής πρέπει να συμμορφωθεί με τις οδηγίες του γιατρού.
Μπορεί να χρειαστεί επέμβαση;
Το αυχενικό σύνδρομο δεν χρειάζεται ποτέ επέμβαση. Σε σπάνιες περιπτώσεις που πιέζεται νεύρο και δεν ηρεμεί με τη συντηρητική θεραπεία (φάρμακα, ξεκούραση, φυσικοθεραπεία), τότε ο ασθενής παραπέμπεται σε νευροχειρουργό ή σε ορθοπεδικό ειδικό σε επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Λάμπρο Παπούλια, ιατρό φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης.