Ενώ η γνώση είναι στην πληθώρα των περιπτώσεων δύναμη, νέα επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα προτείνει το… αντίθετο. Όπως επισημαίνει όσο περισσότεροι πολιτικοί υποψήφιοι στις εκλογές τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα αποχής.
Ο δρ Andrew Janusz, επίκουρος καθηγητής στο Κολέγιο Φιλελεύθερων Τεχνών και Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, και οι συν-συγγραφείς της μελέτης, χρησιμοποίησαν δεδομένα από πραγματικές εκλογές για να μετρήσουν τη συμμετοχή των ψηφοφόρων και να αξιολογήσουν την εγκυρότητα αυτής της θεωρίας.
Διαβάστε επίσης: Εκλογές: Πώς επηρεάζει η πολιτική την υγεία μας;
Είναι ενδιαφέρον ότι ανακάλυψαν ότι όταν το πεδίο των υποψηφίων είναι γεμάτο, οι ψηφοφόροι τείνουν στην πραγματικότητα να μην ψηφίζουν. «Μας ενδιέφερε να δούμε αν υπάρχει σχέση μεταξύ του ποσοστού αποχής και του αριθμού των υποψηφίων», λέει ο δρ Andrew Janusz.
«Η επιλογή ανάμεσα σε πολλές εναλλακτικές μπορεί να γίνει κουραστική. Περιμέναμε ότι οι ψηφοφόροι θα ήταν λιγότερο πιθανό να συμμετάσχουν όταν τους ζητούνταν να λάβουν περίπλοκες αποφάσεις. Τα δεδομένα που αναλύσαμε στο πείραμα δείχνουν ότι όσο αυξάνεται ο αριθμός των υποψηφίων η συμμετοχή των ψηφοφόρων μειώνεται».
Πώς συνδέεται η πληθώρα των πολιτικών επιλογών και το φαινόμενο της αποχής στις εκλογές;
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εκλογικά δεδομένα 20 ετών που ελήφθησαν από τη Βραζιλία μεταξύ 2000 και 2020, περιλαμβάνοντας περισσότερες από 60.000 εκλογές. Μεταξύ αυτών, το 47% είχε τουλάχιστον τρεις υποψηφίους και το 4% είχε τουλάχιστον έξι υποψηφίους.
Ειδικά όσον αφορά τις δημοτικές εκλογές, ο αριθμός των υποψηφίων έτεινε να είναι ακόμη μεγαλύτερος, κυμαινόμενος από 25 υποψηφίους σε ορισμένους μικρούς δήμους έως περισσότερους από χίλιους υποψήφιους σε μεγαλύτερες πόλεις.
Στη Βραζιλία, οι πολίτες υποχρεούνται να ψηφίζουν μεταξύ 18 και 70 ετών. Εάν ένας πολίτης επιλέξει να μην ψηφίσει αναγκάζεται να πληρώσει ένα μικρό χρηματικό πρόστιμο. Επιπλέον, τις ημέρες των εκλογών, οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν για έναν μεμονωμένο υποψήφιο, ένα πολιτικό κόμμα ή να ρίξουν «άκυρο».
«Επομένως, ακόμα κι αν οι πολίτες αναγκαστούν να παρευρεθούν, είναι λιγότερο πιθανό να ψηφίσουν όταν στο ψηφοδέλτιο υπάρχουν πολλές επιλογές» αναφέρει ο δρ Andrew Janusz. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτά τα ευρήματα σχετίζονται πιο άμεσα με τις εκλογικές συμπεριφορές σε εκλογικά συστήματα με μεγάλα πεδία υποψηφίων.
«Όταν οι ψηφοφόροι δεν είναι εξοικειωμένοι με τους υποψηφίους των κομμάτων και έρχονται αντιμέτωποι με πολλές επιλογές, είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν την εκλογική διαδικασία αναβάλλοντας την λήψη μιας απόφασης» αναφέρουν οι ερευνητές.
Επιπλέον μπορεί να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η ψήφος τους ούτως ή άλλως μακροπρόθεσμα δεν θα έχει σημασία. Αυτό, φυσικά, δεν είναι αλήθεια. Οι ερευνητές τονίζουν ότι κάθε ψήφος μετράει και ότι η έλλειψη συμμετοχής μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στο εκλογικό αποτέλεσμα.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Elections Public Opinion and Parties.