Ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο να αντιμετωπίζει το άγχος. Κάποιος μπορεί να κάνει μια μικρή βόλτα στη γειτονιά, άλλος ακούει μουσική και κάποιος άλλος μπορεί ήδη να ετοιμάζει βαλίτσες… Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να συνοδεύονται από ένα ρόφημα βοτάνων, τo οποίo μπορεί να είναι ευεργετικό για την προστασία του οργανισμού από το στρες.
Πολλά βότανα έχουν χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα έως σήμερα κυρίως για την αντιμετώπιση του άγχους, των κρίσεων πανικού, της κόπωσης και της αϋπνίας αφού τείνουν να διατηρούν σε ισορροπία την ομοιόσταση.
Η ομοιόσταση είναι μια αυτορυθμιζόμενη διαδικασία με την οποία το σώμα μπορεί να διατηρεί την εσωτερική του σταθερότητα, μετριάζοντας και προσαρμόζοντας τις κυμαινόμενες εξωτερικές συνθήκες. Η ομοιόσταση είναι ιδανικά σε ισορροπία η οποία όμως διαταράσσεται όταν έχουμε στρες και ξαφνική άνοδο της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.
Η ξαφνική απελευθέρωση κορτιζόλης επηρεάζει κάθε όργανο του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος, των πνευμόνων, του στομάχου, του ήπατος, των νεφρών, των αναπαραγωγικών δομών, του ανοσοποιητικού συστήματος και του μεταβολισμού.
Διαβάστε επίσης: Κρύο ντους: Η αναζωογονητική του δύναμη και όλα τα οφέλη του για την υγεία
Βότανα που συμβάλουν στη μείωση του άγχους
Βαλεριάνα
Η βαλεριάνα είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Από τον 18ο αιώνα χρησιμοποιείται ως κατευναστικό του κεντρικού νευρικού συστήματος. Σε μορφή εγχύματος, η βαλεριάνα λειτουργεί ως ήπιο κατευναστικό και βοηθά στην αντιμετώπιση προβλημάτων αϋπνίας, η οποία ως γνωστόν εντείνει το στρες και το αίσθημα εξάντλησης.
Μελισσόχορτο
Το βότανο αυτό ήταν ένα δημοφιλές μεσαιωνικό ελιξήριο νεότητας. Σε μορφή εγχύματος, είναι επίσης δημοφιλές για τις κατευναστικές του ιδιότητες.
Τσάι του βουνού
Ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός εργαστηριακών μελετών προσδιορίζει τα συστατικά του και εστιάζει στην επίδραση που αυτά μπορεί να έχουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Έχει διαπιστωθεί ότι το τσάι του βουνού περιέχει πληθώρα συστατικών, με κυριότερα τα φλαβονοειδή, τα διτερπένια, τα φαινυλοπροπάνια, τα ιριδοειδή και τα μονοτερπένια. Πολλές σύγχρονες έρευνες μάλιστα επιβεβαιώνουν την αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και αγχολυτική δράση αυτών των ουσιών.
Επιπλέον:
εωρούνται επίσης ήπια βότανα με ηρεμιστική δράση.
Τι πρέπει πάντα να προσέχουμε
- Τα βότανα πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή και με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού μας, κυρίως για όσους παίρνουν φάρμακα ή έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά και για τις εγκύους, τις θηλάζουσες και βέβαια τα παιδιά και τους εφήβους.
- Τα βότανα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν καποια φαρμακευτική αγωγή που πιθανόν χρειάζεται. Επιπλέον, οτιδήποτε είναι φυσικό δεν σημαίνει ότι είναι και απολύτως ασφαλές. Για αυτό, πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση και βάσει των συμβουλών των ειδικών που τα γνωρίζουν καλά.
- Σε ό,τι αφορά την ποσότητα και τη συχνότητα κατανάλωσής τους, συμβουλευτείτε πάντα το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.