Υλικά
2 φλιτζάνια (50 γρ.) τριμμένο kale
2 κουταλιές της σούπας σταφίδες και κουκουνάρια
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
Ξύσμα από 1/2 λεμόνι, συν 2 λεμόνια, κομμένα στη μέση
12 σαρδέλες, καθαρισμένες
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού
2 κουταλιές της σούπας φρυγανιά
λίγο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C. Τοποθετήστε το kale σε ένα πυρίμαχο μπολ και καλύψτε το με 250ml βραστό νερό. Αφήστε το να σταθεί για 1 λεπτό, στη συνέχεια στραγγίστε το και βάλτε το κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό.
Στύψτε για να αφαιρέσετε τα περιττά υγρά. Μεταφέρετε σε ένα μεγάλο ξύλο κοπής ή στο μούλτι με τις σταφίδες, τα κουκουνάρια, το σκόρδο και το ξύσμα λεμονιού και κόψτε, ανακατεύοντας για να ενωθούν. Γεμίστε τις σαρδέλες με το μείγμα και τοποθετήστε τις σε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος. Αφήστε στην άκρη.
Αυξήστε τη θερμοκρασία στους 210°C. Πασπαλίστε τις σαρδέλες με τη φρυγανιά και περιχύστε με 2 κουταλιές λάδι. Ψήστε για 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν.
Εν τω μεταξύ, προθερμάνετε ένα σχαροτήγανο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αλείψτε τις κομμένες πλευρές των μισοκομμένων λεμονιών με λάδι. Μαγειρέψτε, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, για 2-3 λεπτά. Σερβίρετε τις σαρδέλες με τα λεμόνια για να τα στύψετε.