Αλλάζοντας τη διατροφή σας μπορείτε να μειώσετε τη χοληστερίνη. Η κατανάλωση τροφίμων που μειώνουν την LDL («κακή χοληστερόλη»), το επιβλαβές σωματίδιο που μεταφέρει χοληστερόλη και συμβάλλει στην αθηροσκλήρωση που φράζει τις αρτηρίες, είναι ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχετε.
Οι τροφές μειώνουν τη χοληστερόλη με διάφορους τρόπους. Ορισμένες παρέχουν διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες δεσμεύουν τη χοληστερόλη και τις ενώσεις της στο πεπτικό σύστημα και τις παρασύρουν έξω από το σώμα.
Διαβάστε επίσης: Συκώτι: Το προστατεύουμε τρώγοντας σαν… Ιάπωνες
Μερικές σας δίνουν πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία μειώνουν άμεσα την LDL. Και κάποιες άλλες περιέχουν φυτικές στερόλες και στανόλες, οι οποίες εμποδίζουν τον οργανισμό να απορροφήσει τη χοληστερόλη.
«Ρίξτε» τη χοληστερίνη με αυτές τις τροφές
Βρώμη
Ένα εύκολο πρώτο βήμα για να μειώσετε τη χοληστερόλη σας είναι να φάτε ένα μπολ με βρώμη ή δημητριακά με βάση τη βρώμη για πρωινό. Προσθέστε μια μπανάνα ή μερικές φράουλες για έξτρα διαλυτές φυτικές ίνες.
Κριθάρι και άλλα προϊόντα ολικής άλεσης
Όπως η βρώμη, το κριθάρι και άλλα σιτηρά ολικής αλέσεως μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, κυρίως μέσω των διαλυτών φυτικών ινών που παρέχουν.
Φασόλια
Τα φασόλια είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες. Χρειάζονται επίσης παραπάνω χρόνο για να αφομοιωθούν από τον οργανισμό, πράγμα που σημαίνει ότι θα αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα μετά από ένα γεύμα.
Αυτός είναι ένας λόγος που τα φασόλια είναι μια καλή επιλογή για τους ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν βάρος. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές ποικιλίες φασολιών και διάφοροι τρόποι προετοιμασίας, γεγονός που τα καθιστά μια πολύ ευέλικτη τροφή.
Μελιτζάνες και μπάμιες
Αυτά τα δύο λαχανικά με χαμηλές θερμίδες είναι καλές πηγές διαλυτών φυτικών ινών.
Ξηροί καρποί
Πληθώρα μελετών δείχνει ότι η κατανάλωση αμυγδάλων, καρυδιών, φιστικιών και άλλων ξηρών καρπών, πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, κάνει καλό στην καρδιά και μπορεί να μειώσει την LDL.
Ελαιόλαδο
Η χρήση ελαιόλαδου κατά το μαγείρεμα ή στο τραπέζι βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης.
Μήλα, σταφύλια, φράουλες, εσπεριδοειδή
Αυτά τα φρούτα είναι πλούσια σε πηκτίνη, έναν τύπο διαλυτών φυτικών ινών που μειώνει την LDL.
Τρόφιμα εμπλουτισμένα με στερόλες και στανόλες
Οι στερόλες και οι στανόλες που εξάγονται από τα φυτά εμποδίζουν την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά τη χοληστερόλη από τις τροφές.
Σόγια
Η κατανάλωση φασολιών σόγιας και τροφίμων που παρασκευάζονται από αυτές, όπως το τόφου και το γάλα σόγιας, είναι ένας καλός τρόπος να μειώσετε τη χοληστερίνη.
Λιπαρά ψάρια
Η κατανάλωση ψαριών δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει την LDL με δύο τρόπους: αντικαθιστώντας το κρέας, το οποίο έχει κορεσμένα λιπαρά που ενισχύουν την LDL, και παρέχοντας ωμέγα-3 λιπαρά που μειώνουν την LDL.
Τα ωμέγα-3 μειώνουν τα τριγλυκερίδια στην κυκλοφορία του αίματος και προστατεύουν επίσης την καρδιά, συμβάλλοντας στην πρόληψη της εμφάνισης ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού.