Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η μέτρια σωματική δραστηριότητα έχει ευεργετική επίδραση στην απόκριση του σώματος στη φλεγμονή, αλλά αυτό που ακόμα δεν γνωρίζουμε είναι το γιατί.
Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του York υποδηλώνει ότι οι απαντήσεις μπορεί να βρίσκονται στο επίπεδο παραγωγής των μακροφάγων, των λευκών αιμοσφαιρίων δηλαδή που είναι υπεύθυνα για την εξουδετέρωση των λοιμώξεων αλλά και την επούλωση τραυματισμών και κατά τα άλλα ενεργούν ως η πρώτη άμυνα του σώματος.
Αλλαγές με… διάρκεια
«Όπως συμβαίνει κι όταν γυμνάζετε τους μυς σας, είδαμε ότι η άσκηση μέτριας έντασης εκπαιδεύει τους προδρόμους αυτών των μακροφάγων στο μυελό των οστών», λέει ο αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Υγείας και Έρευνας από το Πανεπιστήμιο του York, δρ Ali Abdul-Sater.
Διαβάστε επίσης: Στήθος: Γιατί έχει αλλάξει το σχήμα του;
«Ο τρόπος που η άσκηση συμβάλλει σε αυτό είναι μέσα από την αλλαγή του τρόπου που αυτά τα κύτταρα αναπνέουν. Αλλάζουν δηλαδή τον τρόπο που τα κύτταρα χρησιμοποιούν το οξυγόνο για να παράγουν ενέργεια και στη συνέχεια αλλάζουν τον τρόπο πρόσβασης στο DNA» αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ Ali Abdul-Sater.
Ενώ πολλές μελέτες εξετάζουν προσωρινές ενισχύσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα αμέσως μετά την άσκηση, αυτή η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό AJP-Cell, διαπίστωσε ότι αυτές οι αλλαγές συνέβαιναν ακόμα και μια εβδομάδα αργότερα, υποδηλώνοντας ότι οι αλλαγές ήταν μακροπρόθεσμες.
Η φλεγμονή μας επηρεάζει και θετικά;
Συχνά ακούμε για την φλεγμονή στο σώμα στο πλαίσιο των αρνητικών επιπτώσεών της, αποτελεί ωστόσο την απόκριση του σώματος στη μόλυνση και σε άλλους στρεσογόνους παράγοντες, με κάποιο επίπεδο φλεγμονής να είναι απαραίτητο και επιθυμητό.
«Η φλεγμονή είναι ένα σημαντικό μέρος της φυσιολογικής ανοσολογικής μας απόκρισης» εξηγεί ο δρ Ali Abdul-Sater. «Αυτό που μας ανησυχεί είναι τα υπερβολικά της επίπεδα. Καρδιοπάθειες, διαβήτης, πολλοί τύποι καρκίνου και αυτοάνοσες ασθένειες, όλα ουσιαστικά ξεκινούν επειδή υπήρχε μια ακατάλληλη φλεγμονώδης απόκριση» συμπληρώνει ο ίδιος.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι είναι περίπου στις έξι με οκτώ εβδομάδες στο πρόγραμμα άσκησης όπου οι αλλαγές έγιναν πραγματικά εμφανείς στα πειραματόζωα. «Όλο το κύκλωμα μέσω του οποίου τα κύτταρα αναπνέουν, μεταβολίζουν τη γλυκόζη, αποκτούν πρόσβαση στο DNA, αλλάζει. Όλα αυτά χρειάζονται χρόνο» λέει χαρακτηριστικά.
Τι θα δούμε στο μέλλον
Μιας και η φλεγμονώδης απόκριση ως πτυχή του ανοσοποιητικού συστήματος είναι γενικά παρόμοια στα θηλαστικά, οι ερευνητές αναμένουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούν να ισχύουν και για τον άνθρωπο.
Στην επόμενη φάση, οι ερευνητές σκοπεύουν να συλλέξουν ανοσοκύτταρα από ανθρώπους εθελοντές που θα κάνουν γυμναστική διαφόρων εντάσεων για να δουν ποιες προπονήσεις είναι πιο ωφέλιμες για την εξισορρόπηση της φλεγμονώδους απόκρισης.
Θα εξετάσουν επίσης τη φλεγμονή σε πειραματόζωα σε πιο σύνθετες μολυσματικές ασθένειες, παρόμοιες με την covid-19 και την αυτοάνοση νόσο, όπου οι υπερδραστήριες φλεγμονώδεις αποκρίσεις οδηγούν σε δυσμενείς επιπτώσεις.