Εάν τρώτε τα γεύματά σας νωρίτερα μέσα στην μέρα μπορεί να ενισχύετε περισσότερο την υγεία σας, αποτρέποντας ταυτόχρονα την αύξηση βάρους. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει νέα επιστημονική μελέτη, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην ετήσια συνάντηση της Ενδοκρινικής Εταιρείας στο Σικάγο.
Ερευνητές στη Νέα Υόρκη ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση φαγητού μέσα στις πρώτες οκτώ ώρες μετά το ξύπνημα μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του βάρους, στη βελτίωση των διακυμάνσεων του σακχάρου στο αίμα και στη μείωση των περιόδων όπου το σάκχαρο στο αίμα είναι υψηλό στο αίμα, μειώνοντας δυνητικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
Τι ρόλο παίζει ο χρόνος που τρώτε τα γεύματά σας
Η δρ Joanne Bruno, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ενδοκρινολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, εξηγεί ότι η κατανάλωση των περισσότερων θερμίδων νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας συντομεύει το χρονικό διάστημα που οι τιμές του σακχάρου στο αίμα είναι αυξημένες.
Διαβάστε επίσης: Σπανάκι VS kale: Ποιο είναι πιο θρεπτικό;
Στα πλαίσια της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αρκεί μια εβδομάδα με αυτήν την στρατηγική για να μειωθούν οι απότομες διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα αλλά και ο χρόνος που το σάκχαρο στο αίμα παραμένει πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα.
Η ομάδα των ερευνητών εξέτασε ποιες οι επιδράσεις του να καταναλώνει κανείς το μεγαλύτερο μέρος των ημερήσιων θερμίδων μέσα στις πρώτες οκτώ ώρες της ημέρας. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η μέθοδος διαλειμματικής νηστείας μπορεί να βελτιώσει την καρδιομεταβολική υγεία και να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Ωστόσο, η ομάδα είχε στόχο να διακρίνει εάν αυτές οι βελτιώσεις προέκυψαν από την απώλεια βάρους ή την ίδια τη στρατηγική της διαλειμματικής νηστείας.
«Μέσα σε μία εβδομάδα παρατηρήσαμε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν το 80% του φαγητού μέσα στις πρώτες οκτώ ώρες της ημέρας είχαν αυξημένες τιμές σακχάρου στο αίμα για λιγότερο χρόνο, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει την μεταβολική τους υγεία» λέει ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης δρ Jose Aleman, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής, Τομέας Ενδοκρινολογίας, Διαβήτης και Μεταβολισμού στο NYU Grossman School of Medicine.
Για την βέλτιστη υγεία και ενέργεια, κομβικής σημασίας είναι μια ισορροπημένη διατροφή γεμάτη άπαχες πρωτεΐνες, φρούτα και λαχανικά, όσπρια αλλά και δημητριακά ολικής άλεσης που είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα που ευνοούν την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.
Πριν να προχωρήσετε σε αλλαγές αναφορικά με την ώρα ή τον προγραμματισμό των γευμάτων σας συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.