Στις 14 Ιουνίου γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα εθελοντή αιμοδότη, μία ευκαιρία για να ευχαριστήσουμε και να τιμήσουμε τους ανώνυμους εθελοντές αιμοδότες αλλά και για να ευαισθητοποιήσουμε τον ευρύτερο πληθυσμό σχετικά με την αναγκαιότητα εθελοντικής προσφοράς αίματος. Μέσα από την ανάδειξη του ρόλου της εθελοντικής αιμοδοσίας στη διάσωση ζωών και στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης γίνεται κατανοητό ότι μικρές και καθημερινές πράξεις φροντίδας για τον συνάνθρωπο μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να μετατραπούν σε σπουδαίες πράξεις υψηλής κοινωνικής ευθύνης και ανθρωπιάς. Φέτος το μότο είναι: «Δώστε αίμα, δώστε πλάσμα, μοιραστείτε τη ζωή, μοιραστείτε συχνά».
Η ανάγκη για αίμα είναι μεγάλη
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η ανάγκη για αίμα είναι καθολική και απαραίτητη κατά κανόνα για την αποτελεσματική διαχείριση γυναικών με αιμορραγία λόγω επιπλοκών της εγκυμοσύνης και του τοκετού, ασθενών με αιματολογικά νοσήματα, κληρονομικές αιμοσφαιρινοπάθειες, όπως η μεσογειακή αναιμία και η δρεπανοκυτταρική αναιμία και ανοσιακή ανεπάρκεια αλλά και τραυματιών, καθώς και ασθενών που υποβάλλονται σε ιατρικές και χειρουργικές επεμβάσεις.
Διαβάστε επίσης: Καρδιά: Την βλάπτουν εξίσου όλα τα κορεσμένα λιπαρά;
Στην Ελλάδα πιο συγκεκριμένα το αίμα καταναλώνεται κυρίως στα τροχαία ατυχήματα, στη νοσηλεία καρκινοπαθών – λευχαιμικών και σε μεταγγίσεις χρόνιων αιμολυτικών ασθενών.
Υπάρχουν προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να δώσουμε αίμα;
Οι βασικές προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να δώσουμε αίμα είναι να:
* Είμαστε 18-65 ετών.
* Ζυγίζουμε πάνω από 50 κιλά, καθώς μερικές φορές το χαμηλότερο βάρος μπορεί να είναι αντένδειξη για ασφαλή αιμοδοσία.
* Εχουμε πάρει ένα ελαφρύ γεύμα και έχουμε πιει αρκετά υγρά πριν την αιμοδοσία.
* Εχουμε κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες.
* Αναφέρουμε τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνουμε στον γιατρό της αιμοδοσίας. Για παράδειγμα, άνθρωποι που είχαν στο παρελθόν ίκτερο ή ηπατίτιδα, ή κάποια μορφή καρκίνου, καρδιοπάθειας, επιληψία η κάποια αιμορραγική διαταραχή δεν είναι κατάλληλοι για αιμοδότες.
* Εχουν παρέλθει 4 μήνες, αν έχουμε κάνει τατουάζ. Γενικά πράγματα και συμπεριφορές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, όπως η λήψη ουσιών, οι πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι, τα τατουάζ ή piercings που έγιναν τους τελευταίους 6 μήνες αποτελούν αντενδείξεις για την εθελοντική αιμοδοσία. Επίσης, για τη δική τους ασφάλεια δεν μπορούν να προσφέρουν αίμα όσοι κάνουν πρωταθλητισμό και προετοιμάζονται για κάποιο μεγάλο αθλητικό γεγονός ή εάν κάνουν κάποιο επικίνδυνο επάγγελμα.
20 λεπτά από τον χρόνο μας μπορεί να σώσουν μια ζωή
Το να δώσουμε αίμα δεν θα μας κοστίσει τίποτε και για να το καταλάβουμε αρκεί να λάβουμε υπόψη μας ότι ο κάθε ενήλικος διαθέτει 4 με 5 λίτρα αίμα και μία μονάδα αίματος, που δίνουμε ως αιμοδότες, είναι 450 ml και αναπληρώνεται πολύ γρήγορα από τον οργανισμό μας.
Ερευνες έχουν δείξει ότι ενώ το 75% του πληθυσμού μπορεί κάποια στιγμή της ζωής του να χρειαστεί μετάγγιση αίματος, μόνο ένα μικρό ποσοστό περίπου 1,5% είναι αιμοδότες.
Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 20 με 30 λεπτά, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου και του ιατρικού ελέγχου, ενώ η πράξη της αιμοδοσίας αυτή καθαυτή διαρκεί μόνο 10 λεπτά.
Μπορούμε να δώσουμε αίμα σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ που έχουν υπηρεσίες αιμοδοσίας αλλά και σε κινητές μονάδες που υπάρχουν κατά καιρούς σε διάφορα μέρη. Αν θέλουμε περισσότερες πληροφορίες μπορούμε να τις αναζητήσουμε στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ekea.gr).
Το αίμα είναι ένα δωρεάν δημόσιο αγαθό
Κάποια πράγματα που πιθανώς δεν γνωρίζουμε σχετικά με την αιμοδοσία – μετάγγιση είναι ότι το αίμα αποτελεί δημόσιο αγαθό, διατίθεται δωρεάν σε όσους το έχουν ανάγκη και στη χώρα μας συλλέγεται από μη αμειβόμενους δότες (εθελοντές αιμοδότες ή συγγενικό περιβάλλον ασθενών).
Η υγεία του αιμοδότη, η διασφάλιση της ανωνυμίας και η εχεμύθεια αποτελούν τον έναν κρίκο της αλυσίδας στη μεταγγισιοθεραπεία (το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει διατυπώσει τις αρχές που διέπουν την αιμοδοσία – μετάγγιση από το 1949), ενώ ένας άλλος σημαντικός κρίκος αυτής της αλυσίδας είναι η ασφάλεια και η ποιότητα του προς μετάγγιση αίματος.