Οι baby boomers έχουν λάβει τα εύσημα για πολλά είδη κοινωνικών τάσεων. Τώρα είναι πίσω από αυτήν την τάση που είναι γνωστή ως «γκρίζο διαζύγιο», ζευγάρια δηλαδή που παίρνουν διαζύγιο στη μέση ηλικία ή σε μεγαλύτερη ηλικία, συχνά μετά από δεκαετίες γάμου.
Περισσότεροι από ένας στους τρεις ανθρώπους που παίρνουν διαζύγιο στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι άνω των 50 ετών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journals of Gerontology τον Σεπτέμβριο του 2022.
Σύμφωνα με στοιχεία της Pew Research από το 2017, το ποσοστό διαζυγίων μετά την ηλικία των 50 ετών σχεδόν διπλασιάστηκε από το 1990 έως το 2015.
Διαβάστε επίσης: Μετατραυματικό στρες: Μπορεί η απιστία να το πυροδοτήσει;
Και μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2020 στο Journal of Family Issues διαπίστωσε ότι η στάση των ατόμων άνω των 50 ετών μετατοπίστηκε προς την υποστήριξη του διαζυγίου από το 1994 έως το 2012.
Σύμφωνα με τη Σούζαν Λ. Μπράουν, PhD, διακεκριμένη καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Bowling Green State University του Οχάιο και συνδιευθύντρια του National Center for Family & Marriage Research, το ποσοστό των «γκρίζων διαζυγίων» διπλασιάστηκε από το 1990 έως το 2010 και έκτοτε παραμένει σε αυτό το επίπεδο.
Τα διαζύγια μεταξύ των ατόμων ηλικίας 50 έως 64 ετών έχουν πλέον εξομαλυνθεί, αλλά συνεχίζουν να αυξάνονται για τα άτομα άνω των 65 ετών. Κάτι συμβαίνει σίγουρα μεταξύ των ανθρώπων στο δεύτερο μισό της ζωής που είναι διαφορετικό από τους νεότερους ενήλικες, λέει η Δρ Μπράουν.
«Είναι αρκετά χαρακτηριστικό και έρχεται σε αντίθεση με την τάση που επικρατεί για τους νεότερους ενήλικες αυτές τις μέρες. Γι’ αυτούς, το ποσοστό διαζυγίων πέφτει κατακόρυφα», προσθέτει, επικαλούμενη στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το 2019 από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας για την Οικογένεια και τον Γάμο.
Γιατί αυξάνονται τόσο τα «γκρίζα διαζύγια»;
Πιθανώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στο γιατί περισσότερα ζευγάρια παίρνουν διαζύγιο τώρα απ’ ό,τι στις προηγούμενες γενιές. Ένας λόγος, σύμφωνα με τη Μπράουν, είναι ότι η έννοια του γάμου έχει αλλάξει.
Οι προσδοκίες μας για το τι συνιστά συζυγική επιτυχία έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, εξηγεί.
Ένας καλός γάμος ορίζεται πλέον από ερωτήματα όπως «Με κάνει αυτός ο γάμος πιο ευτυχισμένο ως άτομο;» και «Συμβάλλει ο γάμος μου στην αυτοπραγμάτωσή μου;». Αν η απάντηση είναι αρνητική, τότε το διαζύγιο μπορεί να θεωρηθεί αποδεκτή λύση, αναφέρει η Μπράουν.
Επίσης, περισσότερες γυναίκες είναι πλέον οικονομικά πιο ανεξάρτητες. Αυτό τους δίνει μια εναλλακτική διέξοδο από έναν μη ικανοποιητικό γάμο που οι γυναίκες των προηγούμενων γενεών μπορεί να μην είχαν.
Επιπλέον, τα διαζύγια των μεγαλύτερων ζευγαριών μπορεί να είναι πιο συνηθισμένα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία για έναν απλό λόγο: Οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, λέει η Μπράουν.
Εάν είστε ακμαίοι μέχρι την ηλικία των 65 ετών, μπορεί να ζήσετε άλλα 25+ χρόνια, τα οποία είναι πολύς χρόνος για να περάσετε με κάποιον με τον οποίο δεν είστε πλέον ευτυχισμένοι.