Η κοινωνία της ευγένειας βλέπει τις βρισιές ή τις βωμολοχίες ως ένα χυδαίο σημάδι χαμηλής νοημοσύνης και μόρφωσης. Εξάλλου γιατί κάποιος να βασιστεί σε αγενείς εκφράσεις όταν όταν έχει ένα πλούσιο λεξιλόγιο; Ωστόσο αυτή η σκέψη, όπως αποδεικνύουν οι έρευνες, φαίνεται πώς δεν ισχύει και τόσο.
Στην πραγματικότητα, οι βρισιές μπορεί να είναι σημάδι λεκτικής υπεροχής, έχουν δείξει μελέτες, και μπορεί να «κρύβουν» κι άλλα οφέλη. «Τα πλεονεκτήματα των βωμολοχιών είναι πολλά» επισημαίνει ο δρ Τίμοθι Τζέι, καθηγητής ψυχολογίας στο Massachusetts College of Liberal Arts, που έχει εντρυφήσει στο φαινόμενο για περισσότερα από 40 χρόνια.
# Οι βωμολοχίες ως σημάδι ευφυΐας
Οι άνθρωποι υψηλού μορφωτικού επιπέδου με πλούσιο λεξιλόγιο, σύμφωνα με έρευνα, φαίνεται ότι είναι καλύτεροι στο να βρίσκουν βρισιές.
Στα πλαίσια της έρευνας, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν όσες λέξεις μπορούν που να ξεκινούν από “F”, “A” και “S” σε ένα λεπτό. Άλλο ένα λεπτό αφιερώθηκε στο να βρουν βωμολοχίες που να ξεκινούν με αυτά τα τρία γράμματα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έβρισκαν τις περισσότερες λέξεις, βρήκαν και τις περισσότερες βωμολοχίες.
Διαβάστε επίσης: Καθημερινές συνήθειες που μας κάνουν πιο… έξυπνους
Αυτό είναι ένα σημάδι ευφυΐας «στο βαθμό που η γλώσσα συσχετίζεται με τη νοημοσύνη», εξηγεί ο δρ Τίμοθι Τζέι. «Οι άνθρωποι που ξέρουν πώς να χειρίζονται την γλώσσα, γνωρίζουν περισσότερες βωμολοχίες» συμπληρώνει. Οι βρισιές μπορεί επίσης να συσχετιστούν με την κοινωνική νοημοσύνη, προσθέτει.
«Το να γνωρίζεις πότε και που είναι κατάλληλο να βρίζεις και πότε ή που όχι είναι μια κοινωνική γνωστική δεξιότητα όπως η επιλογή των κατάλληλων ρούχων για κάθε περίσταση. Πρόκειται για μια εξελιγμένη κοινωνική δεξιότητα» επισημαίνει.
# Βρίζουν οι… ειλικρινείς;
Οι ερευνητές έχουν επίσης βρει μια θετική συσχέτιση ανάμεσα στη βωμολοχία και την ειλικρίνεια. Οι άνθρωποι που έβριζαν έλεγαν λιγότερα ψέματα σε διαπροσωπικό επίπεδο και είχαν υψηλότερα επίπεδα ακεραιότητας συνολικά, σύμφωνα με μια σειρά τριών μελετών.
«Όταν εκφράζεις ειλικρινά τα συναισθήματά σου με έντονα, δυνατά λόγια, τότε είναι πιθανό να φανείς πιο ειλικρινείς» αναφέρει ο δρ Τίμοθι Τζέι.
# Η βωμολοχία βελτιώνει την ανοχή στον πόνο αλλά πώς;
Αν θέλετε να συνεχίσετε μια δύσκολη προπόνηση και να μην τα παρατήσετε, τότε οι βωμολοχίες μπορεί και να σας φανούν χρήσιμες. Οι άνθρωποι που έκαναν ποδήλατο και έβριζαν ενώ έκαναν πετάλι ενάντια σε αντίσταση, είχαν περισσότερη δύναμη και από εκείνους που χρησιμοποιούσαν «ουδέτερες» λέξεις, έχουν δείξει έρευνες.
Έρευνα έχει επίσης δείξει ότι οι άνθρωποι που έσφιγγαν την γροθιά τους και έβριζαν μπορούσαν να σφίγγουν πιο δυνατά και περισσότερο. Οι βωμολοχίες δεν βοηθούν απλώς την αντοχή σας. Άνθρωποι που έβριζαν καθώς έβαζαν το χέρι τους σε παγωμένο νερό, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη, ένιωθαν λιγότερο πόνο και μπορούσαν να κρατήσουν τα χέρια τους στο νερό περισσότερο από εκείνους που έλεγαν μια ουδέτερη λέξη.
«Το βασικό μήνυμα είναι ότι οι βωμολοχίες μας βοηθούν κατά κάποιο τρόπο να αντιμετωπίσουμε και να ανεχθούμε τον πόνο» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης και ψυχολόγος Ρίτσαρντ Στέφενς, ανώτερος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Keele στο Staffordshire της Αγγλίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι βωμολοχίες παράγουν μια απόκριση στρες που εκκινεί το αρχαίο αμυντικό αντανακλαστικό του σώματος. Η αδρεναλίνη στην συνέχεια αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή, προετοιμάζοντας τους μύες για την απόκριση της πάλης ή φυγής,
Ταυτόχρονα, υπάρχει μια άλλη φυσιολογική αντίδραση που ονομάζεται αναλγητική απόκριση, η οποία κάνει το σώμα πιο ανεκτικό στον πόνο. «Έτσι φαίνεται ότι με το να βρίζετε πυροδοτείται μια συναισθηματική απόκριση , η οποία προκαλεί μια ήπια απόκριση στρες, η οποία συνεπάγεται μείωση του πόνου» εξηγεί ο Ρίτσαρντ Στέφενς.
Χρειάζεται όμως, προσοχή. Οι βωμολοχίες μπορεί να «χάσουν» την δύναμη τους εάν χρησιμοποιούνται υπερβολικά συχνά, αποκάλυψε επίσης η μελέτη.