Ώρα να μαζέψετε τα πράγματά σας για μια μέρα στην παραλία! Μαγιό, πετσέτες, καπέλα, αντηλιακό, καρπούζι, σάντουιτς… Όλα έτοιμα, σωστά; Όχι τόσο γρήγορα, σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα ασφάλειας τροφίμων.
Δυσάρεστα πράγματα μπορούν να συμβούν όταν τα φρέσκα τρόφιμα μένουν έξω σε υψηλές θερμοκρασίες.
Αυτό είναι αυτό που το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ αποκαλεί «επικίνδυνη ζώνη», όπου τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται γρήγορα και αυξάνουν τον κίνδυνο να προσβληθείτε από τροφιμογενή ασθένεια.
Και σε μια ζεστή, ηλιόλουστη μέρα το παράθυρο ασφάλειας τροφίμων είναι πολύ μικρότερο (περίπου μία ώρα). Τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν και να αλλοιώσουν τα τρόφιμα.
Είτε σκοπεύετε να περάσετε λίγες ώρες είτε ολόκληρη τη μέρα έξω, η κατάλληλη επιλογή σνακ και γευμάτων είναι ζωτικής σημασίας.
Διαβάστε επίσης: Αλάτι: Μπορεί να σχετίζεται με την άνοια;
Αποφύγετε να φέρετε στην παραλία ή την πισίνα τα παρακάτω τρόφιμα:
Φρέσκα φρούτα και λαχανικά
Τα φρούτα και τα λαχανικά, που επιλέγουμε να καταναλώνουμε καθημερινά μιας και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία μας, ίσως να μην είναι ιδανικά στην παραλία.
Αποφύγετε φυλλώδη λαχανικά, ντομάτες και πεπόνι. Αυτά τα τρόφιμα, μόλις κοπούν, δημιουργούν ένα εξαιρετικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων, εξηγούν οι ειδικοί.
Όπως όλα τα έμβια όντα, τα βακτήρια απαιτούν ορισμένες συνθήκες για να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν: το ζεστό και υγρό περιβάλλον. Και μην ξεχνάτε ότι το αγαπημένο σας καρπούζι είναι πόλος έλξης άμμου.
Σαλάτες με βάση τη μαγιονέζα
Ο συνδυασμός της μαγιονέζας με πρωτεΐνες ή άμυλο (όπως ένα σάντουιτς με αυγοσαλάτα) αλλάζει τη σύνθεση και την καθιστά λιγότερο σταθερή, αυξάνοντας τον κίνδυνο τροφιμογενής νόσου.
Διατηρήστε αυτά τα τρόφιμα ασφαλή αποθηκεύοντάς τα σε ψυγείο με πάγο.
Άψητο κρέας
Αν σκοπεύετε να ψήσετε στην παραλία, ίσως είναι καλύτερο να το παραλείψετε, μιας και δεν είναι εύκολο να πλύνετε ή να καθαρίσετε χέρια και μαγειρικά σκεύη.
Ομοίως, δεν μπορούμε εύκολα να πλύνουμε τα χέρια μας με ζεστό, σαπουνόνερο μετά το χειρισμό ωμών κρεάτων. Σκεφτείτε τη χρήση ξεχωριστού ψυγείου για τις ωμές πρωτεΐνες, ώστε να αποφευχθεί η διασταυρούμενη μόλυνση.
Τα γεμάτα ψυγεία παραμένουν κρύα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το πιο σημαντικό είναι να βγάζετε τα τρόφιμα μόνο όταν είστε έτοιμοι να τα μαγειρέψετε. Μην αφήνετε το φαγητό έξω για περισσότερο από 1 ώρα.
Αλκοόλ
Το αλκοόλ μειώνει το σάκχαρο στο αίμα μας και προάγει την αφυδάτωση (εξ ου και ο πονοκέφαλος) για αυτό και δεν είναι η καλύτερη επιλογή για την παραλία ή την πισίνα, που θα βρίσκεστε κάτω από τον καυτό ήλιο για πολλές ώρες.
Έχετε μαζί σας άφθονο νερό και τροφές που ενυδατώνουν για να μην αφυδατωθείτε.