Σίγουρα ο τρόπος που χαλαρώνετε μετά την δουλειά επηρεάζει τον τρόπο που αισθάνεστε. Τώρα νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Occupational and Organizational Psychology δείχνει ότι μπορεί να επηρεάσει την διάθεσή σας, ακόμα και την επόμενη ημέρα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ξεκουράστηκαν επαρκώς μετά την δουλειά ήταν πιο ήρεμοι και σε εγρήγορση την επόμενη ημέρα, αν και τα θετικά αυτά συναισθήματα μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της.
Από την άλλη πλευρά, όταν οι εργαζόμενοι δεν είχαν ποιοτική ανάκαμψη, είχαν χαμηλότερα επίπεδα ηρεμίας και εγρήγορσης την επόμενη μέρα. Επιπλέον, εκείνες τις μέρες αυτά τα συναισθήματα έτειναν να παραμένουν πιο σταθερά.
Απαραίτητη η ανάκαμψη
Η ανάκαμψη είναι «η διαδικασία με την οποία το μυαλό και το σώμα μας επιδιορθώνονται και επαναφορτίζονται», αναφέρει ο κλινικός ψυχολόγος, δρ Άνταμ Γκονζάλεζ. «Θεωρήστε τον εαυτό σας μια μπαταρία που κάθε πρωί είναι γεμάτη ενέργεια. Κατά την διάρκειά της βιώνουμε εμπειρίες που την εξαντλούν και πρέπει να στραφούμε σε άλλες που θα μας βοηθήσουν να την φορτίσουμε και πάλι» αναφέρει ο ίδιος.
Διαβάστε επίσης: Πάρτε «ρεπό», ακόμα κι αν σήμερα αισθάνεστε στα καλύτερά σας
Χρειαζόμαστε καθημερινή αποκατάσταση προκειμένου να αποφύγουμε την υπερβολική φθορά και την εξουθένωση.
Για να καταλήξει στα συμπεράσματά της, η ομάδα των επιστημόνων στήριξε την ανάλυσή της σε καταχωρήσεις ημερολογίου από 124 εργαζόμενους σε μια χρονική περίοδο 887 ημερών.
Τι έδειξε η έρευνα
Περίπου τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων ήταν γυναίκες και η διάμεση ηλικία τους ήταν μεταξύ 36 και 40 ετών. Οι ηλικίες κυμαίνονταν από 21 έως 65 έτη. Περίπου τα δύο τρίτα είχαν κολεγιακή εκπαίδευση.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ανέφεραν ότι οι εργασίες τους είχαν φόρτο εργασίας μεσαίου επιπέδου και σχετικά υψηλό επίπεδο πολυπλοκότητας, αυτονομίας και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ μελών μιας ομάδας. Δήλωσαν επίσης ότι παρουσίασαν σχετικά χαμηλά επίπεδα χρόνιας εξάντλησης, μεσαία επίπεδα εμπλοκής στην εργασία και υψηλά επίπεδα αυτοαποτελεσματικότητας.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να συμπληρώσουν καθημερινά ερωτηματολόγια λίγο πριν ξεκινήσουν την εργασία τους, σε διάστημα δύο ωρών κατά τη διάρκεια της ημέρας και μετά το τέλος της εργάσιμης ημέρας τους. Αυτές οι έρευνες αξιολόγησαν πράγματα όπως η διάθεση, η ποιότητα του ύπνου, η ανάκαμψη, τα εργασιακά συμβάντα και τα διαλείμματα εργασίας.
«Τα ευρήματα έδειξαν ότι η ψυχολογική αποστασιοποίηση σχετίστηκε έμμεσα με την εγρήγορση, την ηρεμία και το αίσθημα της ευχαρίστησης την επόμενη ημέρα. Επιπλέον η ψυχολογική απομάκρυνση από την εργασία συνδέθηκε με καλύτερη ποιότητα ύπνου και αυτή με την σειρά της με πιο θετική διάθεση» αναφέρει ο δρ Άνταμ Γκονζάλεζ.
Πώς θα ξεκουράζεστε επαρκώς
Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι μπορείτε να δίνετε προτεραιότητα στην ανάρρωσή σας μετά το τέλος της εργάσιμης ημέρας, εστιάζοντας σε δραστηριότητες που προωθούν την ψυχολογική απόσπαση, τη χαλάρωση και την αίσθηση ελέγχου του προσωπικού σας χρόνου.
Είναι σημαντικό να ασχολείστε με δραστηριότητες που συμβάλλουν στην ψυχική αποσύνδεση από την εργασία, όπως η ενασχόληση με χόμπι, το να περνάτε χρόνο με αγαπημένα σας πρόσωπα ή να εξασκείτε την συνειδητότητά σας.
Επιπλέον, η ενασχόληση με τεχνικές χαλάρωσης, η ολοκλήρωση εργασιών που παρέχουν μια αίσθηση κυριαρχίας και ο έλεγχος του προσωπικού χρόνου μπορεί επίσης να συμβάλει στην αποτελεσματική αποκατάσταση.