Οι πιο αναβλητικοί τύποι πιθανόν να μην είναι σε θέση να διαβάσουν αυτό το άρθρο. Θα τους θυμίσει αυτό που προσπαθούν να αποφύγουν, λέει ο ψυχολόγος Πιρς Στιλ, από το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι στον Καναδά.
Ίσως σέρνουν τα πόδια τους για να πάνε στο γυμναστήριο. Ίσως δεν έχουν προλάβει να καθαρίσουν τα δωμάτιά τους. Ίσως περιμένουν ακόμα μια μέρα για να διαβάσουν για εκείνο το διαγώνισμα.
Η αναβλητικότητα είναι το να αναβάλλεις για αργότερα αυτό που ξέρεις ότι πρέπει να κάνεις τώρα, ακόμη και αν υπάρχουν συνέπειες. Αλλά όλες αυτές οι εργασίες που μετατίθενται για αύριο φαίνεται να «σφηνώνουν» στο μυαλό.
Διαβάστε επίσης: Καλός ύπνος: Ενισχύει την ποιότητα ζωής σε όλες τις ηλικίες
Και αυτό θα μπορούσε να βλάψει την υγεία μας.
Η μελέτη
Σε μια μελέτη που δημοιοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες φοιτητές πανεπιστημίου, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Σουηδίας συνέδεσαν την αναβλητικότητα με ένα ευρύ φάσμα αρνητικών αποτελεσμάτων.
Σε αυτά περιλαμβάνονταν η κατάθλιψη, το άγχος, ακόμη και ο αναπηρικός πόνος στο χέρι. Η μελέτη είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχουν ασχοληθεί με τους δεσμούς της αναβλητικότητας με την υγεία.
Για χρόνια, οι επιστήμονες δεν φαίνεται να θεωρούσαν την αναβλητικότητα ως κάτι σοβαρό. Η νέα μελέτη θα μπορούσε να το αλλάξει αυτό και να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους για το ζήτημα.
Η αναβλητικότητα βλάπτει το μυαλό και το σώμα
Το αν η αναβλητικότητα βλάπτει την υγεία μπορεί να μοιάζει με το ερώτημα «κότα και αβγό». Η αναβλητικότητα οδηγεί σε προβλήματα υγείας; Ή μήπως ορισμένα προβλήματα υγείας κάνουν τους ανθρώπους να αναβάλλουν περισσότερο τα πράγματα;
Και τα ελεγχόμενα πειράματα σχετικά με την αναβλητικότητα δεν είναι εύκολο να γίνουν. Δεν μπορείτε απλώς να πείτε σε έναν συμμετέχοντα στη μελέτη να αρχίσει να αναβάλλει και να περιμένετε να δείτε αν η υγεία του θα αλλάξει.
Πολλές προηγούμενες μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει έρευνες που αφορούν αυτοαναφορές από ένα μόνο χρονικό σημείο. Αλλά αυτό καθιστά δύσκολο το ξεκαθάρισμα αιτίας και αποτελέσματος. Η νέα μελέτη παρακολούθησε περίπου 2.500 φοιτητές επί εννέα μήνες. Αυτός ήταν αρκετός χρόνος για να παρακολουθηθεί αν οι αναβλητικοί φοιητητές ανέπτυξαν αργότερα προβλήματα υγείας.
Κατά μέσο όρο, οι αναβλητικοί είχαν την τάση να τα πηγαίνουν χειρότερα με την πάροδο του χρόνου σε σχέση με τους συνομηλίκους τους. Για παράδειγμα, οι αναβλητικοί ήταν ελαφρώς πιο αγχωμένοι, ανήσυχοι, καταθλιπτικοί και άυπνοι.
Οι αναβλητικοί άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά προβλήματα αργότερα. Μια μελέτη του 2021 συνέδεσε την αναβλητικότητα κατά την ώρα του ύπνου με την κατάθλιψη.
Μια μελέτη του 2015 συνέδεσε την αναβλητικότητα με την κακή υγεία της καρδιάς. Το άγχος μπορεί να ευθύνεται τουλάχιστον εν μέρει. Και οι αρνητικές επιπτώσεις της χρόνιας αναβλητικότητας θα μπορούσαν να συσσωρευτούν με την πάροδο του χρόνου.