Ποιος δεν θέλει να είναι έξυπνος; Ή να περιτριγυρίζεται από έξυπνους ανθρώπους; Τι χαρακτηρίζει όμως κάποιον τελικά έξυπνο; Τα δεδομένα δείχνουν ότι το πώς προσεγγίζει κανείς καταστάσεις και το πώς τροφοδοτεί τον εγκέφαλό του μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την πνευματική του δύναμη.
Υπάρχουν λοιπόν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε κάθε μέρα για να είμαστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Οι συνήθειες αυτές που μπορούμε να υιοθετήσουμε δε χρειάζεται να είναι περίπλοκες για να «λειτουργήσουν». Στην πραγματικότητα, το να γίνουμε πιο έξυπνοι δεν απαιτεί τεράστια αφοσίωση χρόνου και ενέργειας. Απλά το να είμαστε τελικά πρόθυμοι να μάθουμε…
Διαβάστε επίσης: Γιατί ο ανταγωνισμός δεν αποτελεί μέρος της επιτυχίας
Πώς «χτίζουμε» την ευφυΐα μας μέσω σκόπιμων καθημερινών συνηθειών
Γίνεστε εξυπνότεροι όταν:
Προσπαθείτε να βρείτε λύσεις σε προβλήματα
Σκεφτείτε μεγάλα αλλά και μικρά προβλήματα. Από το πώς θα μπορούσε να μειωθεί η φτώχεια στον κόσμο μέχρι μικρά θέματα που αντιμετωπίζετε καθημερινά. Το μέγεθος των προβλημάτων δεν έχει τόση σημασία, όσο το να μπούμε στη διαδικασία να σκεφτούμε τους τρόπους επίλυσης.
Έτσι, θα αρχίσετε να χρησιμοποιείτε περισσότερο τον εγκέφαλό σας και να ψάχνετε πολλά διαφορετικά είδη πληροφοριών. Σίγουρα το να αντιμετωπίζουμε κάθε πρόβλημα είναι τελικά πιο έξυπνο από το να το αποφεύγουμε και να διογκώνεται.
Διαβάζετε περισσότερα επιστημονικά άρθρα και βιβλία
Όταν διαβάζουμε τέτοιου είδους αναγνώσματα, αποκτάμε περισσότερες γνώσεις και σχηματίζουμε τη δική μας άποψη.
Έτσι, θα έχετε επίσης πολλά περισσότερα να συζητήσετε στις παρέες και θα είστε εσείς αυτό το άτομο που οι γύρω θα ρωτούν για να διευρύνουν και τους δικούς τους ορίζοντες.
Γίνεστε… συνήγορος του διαβόλου
Σκεφτείτε κάτι που μάθατε πρόσφατα και σκεφτείτε και την άλλη πλευρά… Αυτός είναι ένας τρόπος για να μάθετε να είστε πιο ανοιχτόμυαλοι και να έχετε πολλούς διαφορετικούς τρόπους σκέψης. Προσπαθήστε να βρείτε στοιχεία και να είστε ανοιχτοί στην ιδέα ότι αυτά τα νέα στοιχεία μπορεί να αλλάξουν τη γνώμη σας. Με πιο απλά λόγια, σκεφτείτε έξω από το κουτί…
Μοιράζεστε ό,τι μαθαίνετε με άλλους ανθρώπους
Για να συζητήσετε περαιτέρω τις ιδέες που έχετε και να μάθετε ακόμα πιο πολλά από τις γνώσεις και την οπτική του άλλου.
Έχετε 2 διαφορετικές λίστες
Κάντε μια λίστα βραχυπρόθεσμων στόχων και μια λίστα μακροπρόθεσμων. Είναι ένας τρόπος για να δείτε πού «βαδίζετε». Εάν δεν γράφετε τους στόχους σας ποτέ, δεν θα τους δείτε ποτέ και επομένως θα είστε λιγότερο αποφασισμένοι να τους πετύχετε.
Φτιάχνετε μια λίστα με όσα καταφέρατε
Βάλτε check σε ό,τι έχετε ολοκληρώσει… Γιατί χρειάζεται να το κάνετε αυτό; Γιατί θα σας κάνει να νιώσετε ευτυχισμένοι και να μην ξεχάσετε ότι το σημείο που βρίσκεστε αυτή τη στιγμή είναι κάτι για το οποίο έχετε εργαστεί.
Ακολουθείτε την περιέργειά σας
Αν δείτε ή ακούσετε κάτι που σας κινεί το ενδιαφέρον, μην αφήσετε τη στιγμή να περάσει. Προσπαθήστε να βρείτε την απάντησή σας.
Κάνετε κάτι που «φοβάστε»
Βγαίνοντας από τη ζώνη άνεσής σας, θα γίνετε σοφότεροι. Άλλωστε τι είναι τελικά η ζωή χωρίς λίγο ρίσκο;
Σταματάτε να πηγαίνετε στα ίδια και τα ίδια μέρη
Δεν είναι κακό να επισκέπτεστε τα ίδια μέρη, με την προϋπόθεση ότι θα επισκέπτεστε και μέρη που δεν έχετε πάει ποτέ! Αν θέλετε να μάθετε νέα πράγματα και να γίνετε εξυπνότεροι, αλλάξτε και λίγο παραστάσεις.
Τέλος, μην σταματάτε ποτέ να μαθαίνετε. Ξεκινήστε μαθήματα ή ένα καινούριο χόμπι. Η γνώση δε σταματά σε όποια ηλικία κι αν είμαστε και είναι ωφέλιμο, ακόμα και θεραπευτικό, να την κυνηγάμε…