Η πλειονότητα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο καταναλώνει από 9 έως 12 γραμμάρια πρόσθετου αλατιού κάθε μέρα. Αυτή η ποσότητα είναι πολύ μεγαλύτερη από την ημερήσια συνιστώμενη μέγιστη πρόσληψη νατρίου. Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση. Παλαιότερες έρευνες έχουν επίσης συνδέσει την αυξημένη πρόσληψη αλατιού με τη γνωστική έκπτωση και υψηλότερο κίνδυνο για άνοια.
Νέα μελέτη επιβεβαιώνει τη σύνδεση του αλατιού με τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Pharmacology Trusted Source και πραγματοποιήθηκε σε πληθυσμό ποντικιών, παρατηρήθηκαν αρκετές αλλοιώσεις στον εγκέφαλο ύστερα από 12ήμερη κατανάλωση νερού με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης μείωση των φωσφορικών ομάδων που συνδέονται με το ένζυμο CaMKI, το οποίο εμπλέκεται με τη σηματοδότηση του εγκεφάλου.
Διαβάστε επίσης: Καρδιά: Πώς η απώλεια αγαπημένων προσώπων την βλάπτει
Επιπλέον, οι ερευνητές βρήκαν αλλαγές στα επίπεδα της πρωτεΐνης PSD95 στους εγκεφάλους των ποντικιών, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο λειτουργίας των συνδέσεων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων και συνάψεων.
Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε επίσης τις επιδράσεις της υψηλής πρόσληψης αλατιού στη συναισθηματική και γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου των ποντικιών καθώς και στη φωσφορυλίωση της πρωτεΐνης tau στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου και τις περιοχές του ιππόκαμπου.
Σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έξι έως 12 εβδομάδων, οι δυσμενείς αλλαγές από μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο ήταν εμφανείς στον πληθυσμό των ποντικιών.
«Τα ευρήματα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε ωφέλιμες θεραπευτικές παρεμβάσεις και σε μια καλύτερη πρόληψη», δήλωσε η Dr Sandra Narayanan, αγγειακή νευρολόγος και νευροεπεμβατική χειρουργός που συμμετείχε στην εν λόγω μελέτη.
Γιατί το πολύ αλάτι κάνει κακό
Το αλάτι είναι ένα ορυκτό που αποτελείται κυρίως από χλωριούχο νάτριο.
Είναι γενικά ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τον οργανισμό μας καθώς βοηθά:
- Στη λειτουργία των νεύρων
- Στη συστολή και τη χαλάρωση των μυών
- Στη διατήρηση ισορροπημένων επιπέδων υγρών, συμπεριλαμβανομένων του νερού και των ηλεκτρολυτών
- Στην αποτροπή της χαμηλής αρτηριακής πίεσης
Το σώμα ωστόσο χρειάζεται μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα αλατιού. Επί του παρόντος, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη νατρίου για έναν ενήλικα είναι μικρότερη από 2,3 γραμμάρια την ημέρα.
Μια πρόσληψη αλατιού 5% ή λιγότερο αυτής της ημερήσιας σύστασης θεωρείται μια διατροφή χαμηλή σε αλάτι. Και η κατανάλωση 20% ή περισσότερο της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας θεωρείται μια διατροφή πλούσια σε αλάτι.
Το προστιθέμενο αλάτι προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα και το καταναλώνουμε χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε. Εκτός από την υψηλή αρτηριακή πίεση, το εν λόγω αλάτι έχει επίσης συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για:
- Καρδιακές παθήσεις
- Νεφρική νόσο
- Διαβήτη τύπου 2
- Οστεοπόρωση
- Καρκίνο του στομάχου
- Πολλαπλή σκλήρυνση
- Άγχος
Συμβουλές για μείωση της πρόσληψης αλατιού
Για εκείνους που μπορεί να θέλουν να μειώσουν την πρόσληψη επιπλέον αλατιού και των δυσμενών επιπτώσεών του για την υγεία, η ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης φαγητού από έξω και επεξεργασμένων τροφίμων καθώς και η κατανάλωση μικρότερων μερίδων αποτελούν τα «κλειδιά».
Χρησιμοποιείτε μπαχαρικά, φρέσκα και αποξηραμένα βότανα και φρέσκα λαχανικά για να προσθέσετε γεύση στο φαγητό σας και να ελαχιστοποιήσετε τη χρήση αλμυρών καρυκευμάτων όταν μαγειρεύετε στο σπίτι.