Tο να είμαστε μέσα στη φύση μπορεί να μας ανακουφίσει, να μας ανανεώσει και να μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα από ποτέ. Η οικοθεραπεία, που συνδυάζει τον εθελοντισμό με την επαφή με τη φύση, εκτός από μια εναλλακτική μορφή «θεραπείας» είναι και ένας εξαιρετικός τρόπος για να συμμετέχουμε στην αντιστροφή των συνεπειών της οικολογικής κρίσης στον πλανήτη.
Από τη δημιουργία ενός μικρού ιδιωτικού κήπου μέχρι τη συμμετοχή σε περιβαλλοντικά project, η αποκατάσταση της υγείας μέσω της επαφής με τη φύση αποτελεί σε πολλές χώρες ήδη επιστημονική πρακτική. Μάλιστα, στην Ολλανδία και τη Νορβηγία υπάρχουν γύρω στις 1000 φάρμες οικοθεραπείας. Μέσα από βιωματικές διαδικασίες οι συμμετέχοντες ενισχύουν το δεσμό τους με τη φύση και την ενσυναίσθησή τους, αποκτούν γνώσεις, επαναπροσδιορίζουν αξίες και ενδυναμώνουν την περιβαλλοντική τους συνείδηση.
Διαβάστε επίσης: Ανασφάλειες: Tips για να τις καταπολεμήσετε
Ανακαλύπτοντας τον μαγικό κόσμο της οικοθεραπείας
Η οικοθεραπεία προσφέρει:
Ενσυνειδητότητα
Ως άνθρωποι, είμαστε κολλημένοι είτε στο παρελθόν είτε στο μέλλον, αλλά όχι εκεί που θα έπρεπε να είμαστε, δηλαδή στο παρόν. Κατά συνέπεια, δεν χρησιμοποιούμε τις αισθήσεις και τις ικανότητές μας για να βιώσουμε τη φύση και να δώσουμε προσοχή σε αυτό που συμβαίνει γύρω μας. Το αποτέλεσμα; Είμαστε μονίμως αγχωμένοι.
Ένα από τα πολλά οφέλη της οικοθεραπείας είναι ότι προάγει την επίγνωση. Όταν περνάμε χρόνο στη φύση, είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουμε τις αισθήσεις μας για να βιώσουμε ό,τι υπάρχει γύρω μας. Ήρεμοι ήχοι, όπως το θρόισμα των φύλλων ή τα πουλιά που κελαηδούν, μπορούν να μας βοηθήσουν να μείνουμε μακριά από το καθημερινό μας πρόγραμμα και την επαγγελματική μας ζωή.
Καλύτερες κοινωνικές σχέσεις
Η οικοθεραπεία γίνεται κατά κανόνα μέσα σε μια ομάδα ανθρώπων. Αλληλεπιδρώντας μαζί τους, η ψυχική μας υγεία βελτιώνεται.
Πολλοί άνθρωποι μπορεί να παλεύουν με τη μοναξιά, η οποία έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ευεξία. Με την οικοθεραπεία, μπορούμε να συμμετέχουμε σε δραστηριότητες όπως η κηπουρική ή η πεζοπορία με άτομα που μοιράζονται τους ίδιους στόχους και ενδιαφέροντα με εμάς και τελικά, να χτίσουμε μαζί τους δεσμούς.
Κίνητρο για άσκηση
Το να κάνουμε προπόνηση δεν είναι τόσο δύσκολο όσο το να την ξεκινήσουμε… Το μυαλό μας στην αρχή μπορεί να πει όχι και να βρούμε πολλές δικαιολογίες για να μην ξεκινήσουμε ποτέ.
Ωστόσο, όταν είμαστε στη διαδικασία της οικοθεραπείας, είμαστε ήδη «μέσα» στην προπόνηση, αν και ήπια. Μέσα στη φύση είναι πολύ πιο εύκολο να καθιερώσουμε δραστηριότητες που μας ευχαριστούν και μας γυμνάζουν όπως το περπάτημα και το τζόκινγκ.
Αντιμετώπιση διαταραχών
Σύμφωνα με έρευνες, η οικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας στο στρες και στη βελτίωση της αυτοεκτίμησης και των γνωστικών λειτουργιών όπως η συγκέντρωση και η εστίαση. Μπορεί επίσης να βοηθήσει κάποιον που έχει μικρή διάρκεια προσοχής ή όσους πάσχουν από ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας).
Επιπλέον, η οικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες και στην αποκατάσταση του νευρικού συστήματος.
*Συνοπτικά
Με το να είμαστε στη φύση και να συμμετέχουμε σε θεραπευτικές δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, βελτιώνουμε την ψυχική μας υγεία, μειώνουμε τα επίπεδα στρες και αποκτάμε μια βαθύτερη σύνδεση με τον φυσικό κόσμο.
Η οικοθεραπεία προσφέρει μια ολιστική προσέγγιση στη θεραπεία, υπενθυμίζοντας τη διασύνδεσή μας με το περιβάλλον και τη σημασία της φροντίδας και της διατήρησής του.
Καθώς καθημερινά αντιμετωπίζουμε διάφορες δυσκολίες και λαμβάνοντας υπόψη το πόσο πολύ έχει μπει η τεχνολογία στη ζωή μας, η οικοθεραπεία χρησιμεύει ως ισχυρό «εργαλείο» για την αποκατάσταση της ισορροπίας και την εκ νέου ανακάλυψη του έμφυτου δεσμού μας με τον φυσικό κόσμο. Το να αγκαλιάσουμε την οικοθεραπεία δεν είναι απλώς μια προσωπική επιλογή αλλά και ένα βήμα προς την οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου και αρμονικού μέλλοντος τόσο για εμάς όσο και για τα παιδιά μας.