Το σχήμα του εγκεφάλου στα έξυπνα άτομα διαφέρει από τους άλλους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Επιστήμονες στην Αυστραλία λένε ότι η γεωμετρία του εγκεφάλου φαίνεται να ασκεί σημαντική επίδραση στη νόηση, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά μας – ξεπερνώντας ακόμη και την επίδραση των πολύπλοκων νευρωνικών συνδέσεων.
Πιστεύουν ότι η μορφή και η δομή του εγκεφάλου μπορεί να ξεκλειδώσει τα μυστικά της νοημοσύνης, παρέχοντας νέες γνώσεις για τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες νευρολογικές ασθένειες. Aυτή η ανακάλυψη απλοποιεί επίσης την κατανόηση της λειτουργίας, της ανάπτυξης και της γήρανσης του εγκεφάλου, σύμφωνα με τους ερευνητές.
«Η μελέτη ανοίγει ευκαιρίες για την κατανόηση των επιπτώσεων ασθενειών όπως η άνοια και το εγκεφαλικό επεισόδιο, εξετάζοντας μοντέλα του σχήματος του εγκεφάλου, τα οποία είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν από τα μοντέλα συνδέσεων», εξηγεί ο επικαφαλής συγγραφέας Δρ Τζέιμς Πανγκ, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας.
Διαβάστε επίσης: Εγκέφαλος: Πώς τα επεξεργασμένα τρόφιμα τον βλάπτουν
«Πιστεύαμε επί μακρόν ότι ορισμένες σκέψεις ή αισθήσεις προκαλούν δραστηριότητα σε συγκεκριμένα μέρη του εγκεφάλου, αλλά η μελέτη αυτή αποκαλύπτει ότι δομημένα μοτίβα δραστηριότητας διεγείρονται σε ολόκληρο σχεδόν τον εγκέφαλο, όπως ακριβώς ο τρόπος με τον οποίο μια μουσική νότα προκύπτει από δονήσεις που συμβαίνουν σε όλο το μήκος μιας χορδής βιολιού και όχι μόνο σε ένα απομονωμένο τμήμα», προσθέτει.
Ο εγκέφαλος δονείται;
Η έρευνα αυτή μπορεί να ανοίξει το δρόμο για καινοτόμες μεθόδους ενίσχυσης των γνωστικών ικανοτήτων. Χρησιμοποιώντας μαγνητικές τομογραφίες (MRI), η αυστραλιανή ομάδα ανέλυσε μοτίβα δονήσεων ή ταλαντώσεων.
Αν και αυτό το φυσικό φαινόμενο έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στη φυσική και τη μηχανική, η εφαρμογή του στη μελέτη του εγκεφάλου είναι ένα νέο φαινόμενο.
Ακριβώς όπως οι συχνότητες συντονισμού μιας χορδής βιολιού καθορίζονται από το μήκος, την πυκνότητα και την τάση της, οι ιδιομορφές του εγκεφάλου καθορίζονται από τις δομικές -φυσικές, γεωμετρικές και ανατομικές- ιδιότητές του, αλλά ποιες συγκεκριμένες ιδιότητες είναι πιο σημαντικές παρέμεναν μυστήριο», προσθέτει ο συν-συγγραφέας, δρ Κέβιν Ακίνο του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.
Οι καμπύλες του εγκεφάλου καθορίζουν τους «ήχους» που παράγει
Οι ερευνητές ανακάλυψαν, επίσης, ότι η γεωμετρία του εγκεφάλου – το περίγραμμα και η καμπυλότητά του – επηρέαζε σημαντικά την εγκεφαλική λειτουργία, όπως ακριβώς το σχήμα ενός τυμπάνου καθορίζει τους ήχους που μπορεί να παράγει.
«Χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα, επιβεβαιώσαμε τις θεωρητικές προβλέψεις ότι η στενή σχέση μεταξύ γεωμετρίας και λειτουργίας καθοδηγείται από κυματοειδή δραστηριότητα που διαδίδεται σε ολόκληρο τον εγκέφαλο, όπως ακριβώς το σχήμα μιας λίμνης επηρεάζει τους κυματισμούς των κυμάτων που σχηματίζονται από ένα βότσαλο», τονίζει.
«Τα ευρήματα αυτά δημιουργούν τη δυνατότητα πρόβλεψης της λειτουργίας του εγκεφάλου απευθείας από το σχήμα του, ανοίγοντας νέους δρόμους για τη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλος συμβάλλει στις ατομικές διαφορές στη συμπεριφορά και στον κίνδυνο για ψυχιατρικές και νευρολογικές ασθένειες».