Γνωρίζουμε ότι η διατροφή είναι κομβικής σημασίας για διάφορες πτυχές της υγείας, όπως η δυνατή μνήμη. Τώρα, νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, αποκαλύπτει ότι η δυτική διατροφή μπορεί να επιδεινώσει την απώλεια μνήμης κατά την τρίτη ηλικία.
Σύμφωνα με προβλέψεις, ο αριθμός των περιπτώσεων άνοιας παγκοσμίως θα τριπλασιαστεί σε περισσότερα από 150 εκατομμύρια έως το 2050. Αυτή η έρευνα φέρνει νέα στοιχεία στο «φως», που υποδηλώνουν ότι ο γηράσκων εγκέφαλος, όπως και ο αναπτυσσόμενος εγκέφαλος στα μωρά, απαιτεί συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά για βέλτιστη υγεία.
Διαβάστε επίσης: Καρδιακές παθήσεις: Μόλις 1 αβοκάντο την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο
Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης υποστηρίζει ότι τα άτομα που γεμίζουν το πιάτο τους με φλαβανόλες, θρεπτικά συστατικά που είναι άφθονα σε ορισμένα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα, αντιμετωπίζουν μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης γνωστικής εξασθένισης που σχετίζεται με την ηλικία.
Η μελέτη ανακάλυψε ότι η αναπλήρωση φλαβανολών σε άτομα με ήπια ανεπάρκεια άνω των 60 ετών βελτίωσε σημαντικά την απόδοσή τους σε γνωστικά τεστ. Αυτή η πρωτοποριακή μελέτη είναι η πρώτη που καθιερώνει μια τέτοια σύνδεση, ανοίγοντας ενδεχομένως το δρόμο για ένα νέο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για την υγεία του εγκεφάλου.
«Η βελτίωση μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη με δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε φλαβανόλες ήταν σημαντική και υπογραμμίζει την σημασία τους για την βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας» αναφέρει ο δρ Αdam Brickman, PhD, καθηγητής νευροψυχολογίας στο Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons και συν-επικεφαλής της μελέτης.
Πώς ενισχύουν την μνήμη οι φλαβανόλες
Η μελέτη βασίζεται σε περισσότερα από 15 χρόνια έρευνας από την ίδια ομάδα, επισημαίνοντας ότι οι φλαβανόλες βελτιώνουν τη λειτουργία της οδοντωτής έλικας, ενός τμήματος του ιππόκαμπου του εγκεφάλου που είναι ζωτικής σημασίας για τη μάθηση και το σχηματισμό νέων αναμνήσεων.
Έρευνες σε πειραματόζωα αναφέρουν ότι μια βιοδραστική ουσία στις φλαβανόλες που ονομάζεται επικατεχίνη φαίνεται να βελτιώνει τη μνήμη, ενισχύοντας την ανάπτυξη των νευρώνων και των αιμοφόρων αγγείων.
Οι ερευνητές διεξήγαγαν ετήσιο γνωστικό έλεγχο σε 3.500 υγιείς μεγαλύτερους ενήλικες, εκ των οποίων οι μισοί έλαβαν φλαβανόλες ενώ άλλοι έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo). Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, οι βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν μετά από ένα έτος παρέμειναν για τουλάχιστον δύο ακόμη χρόνια. Η ανεπάρκεια σε φλαβανόλες συμβάλλει στην απώλεια μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία, συμπλήρωσαν.
Σε ποιες τροφές τις βρίσκουμε φυσικά
Οι τροφές που σύμφωνα με τους ερευνητές είναι «πλούσιες» στις ευεργετικές φλαβανόλες, περιλαμβάνουν:
- Βατόμουρα.
- Σμέουρα.
- Φράουλες.
- Σταφύλια.
- Μήλα.
- Τσάι, πράσινο και μαύρο περιέχουν υψηλά επίπεδα. φλαβανολών.
- Πεκάν.
- Φουντούκια.
- Φάβα.
- Ροδάκινα.
- Αχλάδια.
- Λωτοί.