Η σπουδαιότητα του καλού ύπνου είναι ήδη γνωστή σε όλους μας. Ωστόσο, αυτή η γνώση δεν μας κάνει απαραίτητα να κοιμόμαστε καλύτερα. Και πάλι μπορεί να καθυστερεί να μας πάρει ο ύπνος ή να υποφέρουμε από αυπνίες. Στην προσπάθειά μας αυτό να αλλάξει, αξίζει να δοκιμάσουμε, μαζί με άλλες που έχουμε παλαιότερα προτείνει, και τις ακόλουθες συμβουλές.
Για καλύτερο ύπνο
Αποφύγετε τα διεγερτικά
Δεν είναι καλή ιδέα να καταναλώνετε καφεΐνη, αλκοολούχα ή ενεργειακά ποτά για τουλάχιστον έξι ώρες πριν πάτε για ύπνο. Επομένως, πρέπει να τα αντικαταστήσουμε με ποτά χωρίς καφεΐνη.
Ειδικά για το αλκοόλ προτού πάτε για ύπνο, μπορεί ναι μεν να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε, αλλά σε περίσσεια, το αλκοόλ εμποδίζει τον βαθύ ύπνο και μπορεί επίσης να συμβάλει σε διαταραχές της αναπνοής κατά τη διάρκεια της νύχτας. Έτσι, τείνουμε τελικά να ξυπνάμε και να χάνουμε τον ύπνο μας.
Διαβάστε επίσης: Ευλυγισία: Οι καλύτερες συμβουλές για να την αυξήσετε
Αποφύγετε να παίρνετε έναν «υπνάκο» τη μέρα και να το παρακάνετε με το φαγητό
Αποφύγετε να κοιμάστε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι πολύ πιθανό, όταν πάτε να κοιμηθείτε τη νύχτα, να μην μπορείτε.
Επιπλέον, πριν πάτε για ύπνο, προτιμήστε να καταναλώνετε ελαφριές τροφές. Δεν συνιστάται να κοιμάστε με γεμάτο στομάχι, αλλά βέβαια δεν είναι και καλό να πηγαίνετε για ύπνο με άδειο. Προσπαθήστε λοιπόν να έχετε ένα ισορροπημένο, υγιεινό και ελαφρύ γεύμα περίπου τρεις ώρες πριν πάτε για ύπνο.
Νυχτερινές… τελετουργίες
Κάντε ένα ζεστό μπάνιο πριν κοιμηθείτε. Η μείωση της θερμοκρασίας του σώματος μετά μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε υπνηλία.
Επίσης, διαβάστε ένα βιβλίο ή κάντε οποιαδήποτε δραστηριότητα μπορεί να σας χαλαρώσει και να σας «βάλει» για ύπνο.
Επιπλέον, ρυθμίστε τη θερμοκρασία του δωματίου ώστε να αισθάνεστε άνετα και σβήστε όλα τα φώτα. Το υπνοδωμάτιό σας πρέπει να είναι ένα μέρος όσο το δυνατόν πιο ήσυχο και ήρεμο.
Μην ξεχνάτε επίσης να ακολουθείτε ένα πρόγραμμα με σταθερή ώρα ύπνου, να κοιμάστε δηλαδή και να σηκώνεστε τις ίδιες ώρες.
Πιείτε ένα ποτήρι γάλα- Καθαρίστε το μυαλό σας
Το γάλα περιέχει ένα αμινοξύ που ονομάζεται τρυπτοφάνη και ευνοεί την παραγωγή σεροτονίνης. Αυτή είναι μια ορμόνη που μας βοηθά να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε καλύτερα.
Σε περίπτωση που υποφέρετε από αγχώδεις διαταραχές ή φόβους που δεν σας αφήνουν να κοιμηθείτε, μπορείτε να εφαρμόσετε τεχνικές χαλάρωσης για να σας βοηθήσουν.
Η πιο απλή και συνιστώμενη τεχνική είναι να αναπνέετε βαθιά και να σκέφτεστε κάτι θετικό ή τουλάχιστον να αποφεύγετε να σκέφτεστε εκείνα τα προβλήματα που κατακλύζουν το μυαλό σας.
Σωματική δραστηριότητα
Η καθημερινή αερόβια άσκηση για 15 λεπτά την ημέρα μπορεί να ευνοήσει τον κύκλο του ύπνου.
Πριν κοιμηθείτε, συνιστάται να κάνετε ασκήσεις χαλάρωσης και αναπνοής, όπως η γιόγκα.
*Μην ξεχνάτε
Εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε σε τακτική βάση, μπορεί να έχετε διαταραχή ύπνου. Ο γιατρός σας θα πρέπει να σας καθοδηγήσει και είναι εκείνος που θα σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές.
Είναι επίσης σημαντικό να αποκλείσετε άλλα προβλήματα υγείας ή συναισθηματικά προβλήματα που μπορεί να διαταράσσουν τον ύπνο σας και να επηρεάζουν την υγεία σας.