Φυσιολογικά, το σώμα σας χρειάζεται τροφή για να την χρησιμοποιήσει ως καύσιμο για την παραγωγή ενέργειας, για να επιτελέσει σωστά τις δεκάδες λειτουργίες του και για να σας διατηρήσει στην ζωή. Αλλά το φαγητό είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια βιολογική ανάγκη.

Είναι ο πολιτιστικός άξονας που μας βοηθά να συνάψουμε και να «χτίσουμε» συνδέσεις, να μοιραστούμε εμπειρίες και να δημιουργήσουμε αναμνήσεις. Έπειτα, υπάρχει το συναισθηματικό στοιχείο. Ορισμένες φορές μας «παρηγορεί», γνωστό και ως “comfort food“, άλλες μας προκαλεί νοσταλγία ενώ μερικές διοχετεύουμε την αγάπη μας σε αυτό, όταν ετοιμάζουμε το αγαπημένο γεύμα ενός φίλου ή συντρόφου και του το χαρίζουμε απλόχερα. Το φαγητό παίζει μυριάδες ρόλους στη ζωή μας.

Διαβάστε επίσης: Σούσι: Πόσο υγιεινό είναι;

Για αυτούς τους λόγους και όχι μόνο, είναι επιτακτική ανάγκη να προσέχουμε την σχέση που διαμορφώνουμε με το φαγητό. Όπως καταλαβαίνουμε, είναι μία από τις πιο σημαντικές σχέσεις στην ζωή μας και όπως κάθε σχέση, απαιτεί συνεχή φροντίδα και συχνά “check-in”.

Πώς θα αποκτήσουμε πιο υγιή σχέση με το φαγητό

Τέσσερις απλές πρακτικές που μπορείτε να δοκιμάσετε άμεσα για να βελτιώσετε τον τρόπο που βλέπετε το φαγητό στην καθημερινότητά σας, περιλαμβάνουν:

1. Ακολουθήστε ένα χαλαρό διατροφικό πρόγραμμα

Αν έχετε συνηθίσει να παρακολουθείτε, να μετράτε, να παραλείπετε γεύματα ή να τρώτε πάντα σε συγκεκριμένες ώρες, τότε το να εμπιστευθείτε το σώμα σας και το αίσθημα πείνας να σας καθοδηγήσουν μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή.

Για να τα καταφέρετε μπορείτε να ξεκινήσετε, διατηρώντας τις συνήθεις ώρες γευμάτων και σνακ μέχρι να αρχίσετε να αντιλαμβάνεστε τα πραγματικά σημάδια και όχι το αίσθημα πλήξης που μπορεί να σας οδηγεί στο φαγητό. Σε περιόδους στρες ή όταν γυμνάζεστε περισσότερο, διατηρήστε τακτικά χρονικά διαστήματα για τα γεύματά σας, καθώς τα σημάδια πείνας μπορεί να καλυφθούν από το στρες και την πίεση.

2. Βρείτε την ισορροπία (τις περισσότερες φορές)

Το να απολαμβάνετε ένα γλυκό (ή και αλμυρό ανάλογα με τις επιθυμίες σας) δεν σημαίνει βγαίνετε εκτός πλάνου. Ο συνδυασμός της λογικής με την επιθυμία πρόκειται για μια καλή μέθοδο που μας βοηθά να απολαμβάνουμε με μέτρο, αναφέρουν οι ειδικοί.

Προσπαθήστε να δημιουργήσετε ισορροπημένα πιάτα που να περιλαμβάνουν πρωτεΐνη, καλά λιπαρά αλλά και υδατάνθρακες που θα σας κρατούν χορτάτους για περισσότερο. Όταν θέλετε να απολαύσετε μια λιχουδιά, θυμηθείτε ότι μπορείτε να το κάνετε με μέτρο, επιλέγοντας μια μικρότερη μερίδα.

3. Εξασκηθείτε στο να τρώτε συνειδητά

Σας έχει τύχει ποτέ να είστε τόσο ενθουσιασμένοι που τρώτε ένα γεύμα και τελικά το τελειώνετε προτού να το καταλάβετε; Εάν ναι, τότε πιθανότατα δεν τρώγατε συνειδητά, γεγονός που εάν το συνηθίζετε τότε δεν θα μπορείτε να συντονιστείτε με το αίσθημα πείνας και τα προειδοποιητικά σημάδια που στέλνει το σώμα σας.

Πάρτε μια συνειδητή απόφαση για το τι θα φάτε πριν το φάτε. Γιατί θέλετε να φάτε κάτι γλυκό ή αλμυρό; Τρώτε μόνο για ευχαρίστηση ή είστε πεινασμένοι και έτοιμοι να θρέψετε και το σώμα σας; Φτάνοντας στη ρίζα του τι θέλετε και γιατί το θέλετε, κάθε διατροφική εμπειρία θα είναι περισσότερο εναρμονισμένη με το σώμα σας και τις πραγματικές σας ανάγκες.

4. Μην ξεχνάτε την ενδιάμεση παύση

Εάν έχετε την τάση να τρώτε παραπάνω, ακόμα και εάν έχετε χορτάσει, απλώς επειδή δεν έχετε καθαρίσει το πιάτο σας, τότε αυτό το κόλπο θα σας βοηθήσει.

Όταν έχετε καταναλώσει περίπου τα δύο τρίτα από το γεύμα σας κάντε μια μικρή παύση, αφιερώνοντας μια στιγμή για να σκεφτείτε και να αναρωτηθείτε πόσο πεινάτε ή εάν θέλετε να συνεχίσετε.