Ο αγκώνας είναι μια άρθρωση που παίζει εκπληκτικά κεντρικό ρόλο σε πολλές καθημερινές εργασίες. Έχετε σκεφτεί τι θα γινόταν αν δεν είχαμε αγκώνες στα χέρια μας;
Ας το παραδεχτούμε: η ανθρώπινη εμπειρία θα ήταν αρκετά διαφορετική χωρίς αυτούς. Φανταστείτε το χέρι σας χωρίς μια άρθρωση που λυγίζει στον αγκώνα. Δεν θα μπορούσατε να φάτε, να βουρτσίσετε τα δόντια σας ή να βάλετε μακιγιάζ.
Θα ήταν δύσκολο να ντυθείτε ή να πετάξετε κάτι χωρίς αγκώνες. Πόσο μάλλον να πάτε στο μπάνιο…
Διαβάστε επίσης: Αυχένας και ώμοι «πιασμένοι» – Η κίνηση «κλειδί» για να χαλαρώσουν
Όταν πρόκειται για τις αρθρώσεις και τις παθήσεις των αρθρώσεων, οι γοφοί και τα γόνατα λαμβάνουν την περισσότερη προσοχή. Δείτε γιατί είναι τόσο σημαντικό να προστατεύουμε και τους αγκώνες μας:
Πώς λειτουργούν οι αγκώνες σας;
Τρία οστά ενώνονται στην άρθρωση του αγκώνα: το βραχιόνιο οστό, το οποίο βρίσκεται στο άνω μέρος του βραχίονα, και δύο μακριά οστά που ονομάζονται ωλένη και κερκίδα στο κάτω μέρος του βραχίονα.
Ο αγκώνας σας έχει δύο κύριες κινήσεις:
Την κάμψη και την έκταση. Η κάμψη του βραχίονα σας επιτρέπει να φέρνετε το χέρι σας προς το σώμα σας, κάτι που κάνετε όταν φέρνετε φαγητό στο στόμα σας ή όταν βάζετε τα χέρια σας στους γοφούς σας. Το ίσιωμα του χεριού σας επιτρέπει κινήσεις όπως το να βάζετε το χέρι σας στο μανίκι ενός πουκαμίσου ή να φτάνετε τα δάχτυλα των ποδιών σας.
Στροφή προς τα πάνω και προς τα κάτω. Μπορείτε επίσης να αναποδογυρίσετε τις παλάμες σας από το να κοιτάνε ταβάνι στο πάτωμα. Αυτές οι κινήσεις είναι σημαντικές για πολλές κοινές κινήσεις, όπως το γύρισμα ενός κλειδιού ή ενός πόμολου.
Τι είναι αυτό που νιώθετε όταν χτυπάτε κάπου καταλάθος τον αγκώνα
Το χτύπημα του αγκώνα σας συχνά ασκεί πίεση στο ωλένιο νεύρο, καθώς αυτό βρίσκεται ανάμεσα στα οστά της άρθρωσης. Η πίεση σε αυτό το νεύρο μπορεί να προκαλέσει ένα μυρμήγκιασμα που διατρέχει το χέρι σας.
Το να κρατάτε τον αγκώνα σας λυγισμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν «αγκώνα κινητού τηλεφώνου» λόγω πίεσης στο ωλένιο νεύρο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα και πόνο στο κάτω μέρος του βραχίονα.
Κοινά προβλήματα
- Αρθρίτιδα: Διάφοροι τύποι αρθρίτιδας μπορούν να επηρεάσουν τον αγκώνα, συμπεριλαμβανομένης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της ψωριασικής αρθρίτιδας και της ουρικής αρθρίτιδας. Είναι ενδιαφέρον ότι ο πιο κοινός τύπος αρθρίτιδας, η οστεοαρθρίτιδα, συνήθως δεν επηρεάζει τον αγκώνα, εκτός εάν έχει προηγηθεί βλάβη στην άρθρωση.
- Θυλακίτιδα: Ο θύλακας είναι μια δομή που μοιάζει με σάκο και περιβάλλει το άκρο του αγκώνα. Η θυλακίτιδα αναπτύσσεται από πρήξιμο, λόγω λοίμωξης, ουρικής αρθρίτιδας ή αιμορραγίας.
- Τενοντίτιδα: Η φλεγμονή του τένοντα (τενοντίτιδα) μπορεί να αναπτυχθεί στο εσωτερικό τμήμα του αγκώνα (ονομάζεται «αγκώνας του γκολφέρ») ή στο εξωτερικό (ονομάζεται «αγκώνας του τενίστα»). Παρά τις ονομασίες αυτές, δεν χρειάζεται να κάνετε κάποιο συγκεκριμένο άθλημα για να αναπτύξετε τενοντίτιδα στον αγκώνα.
- Τραύμα: Οι καθημερινές δραστηριότητες και οι αθλητικές ενασχολήσεις θέτουν τον αγκώνα σε κίνδυνο. Ένα ατύχημα με το ποδήλατο, η πτώση από το σκέιτμπορντ ή απλώς η πτώση στο χέρι σας μπορεί να προκαλέσει σημαντικούς τραυματισμούς στον αγκώνα. Αυτές περιλαμβάνουν βλάβες στους συνδέσμους, σπασμένα οστά ή θυλακίτιδα.
Πώς να τους προστατεύσετε
Λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα κάνουν οι αγκώνες μας για εμάς, πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να τους προστατεύσουμε. Αυτό σημαίνει:
- Να φοράτε προστατευτικά όταν ασχολείστε με δραστηριότητες που ενδέχεται να τραυματίσουν τους αγκώνες (όπως το skateboarding ή το roller blading).
- Μάθετε τη σωστή τεχνική για δραστηριότητες που μπορεί να καταπονήσουν τον αγκώνα, όπως αθλήματα με ρακέτες, μπέιζμπολ, προπόνηση με βάρη ή επαναλαμβανόμενες κινήσεις σε ξυλουργικές και άλλες εργασίες. Για παράδειγμα, ένας γυμναστής ή προπονητής μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε το χτύπημά σας στο τένις ώστε να αποφύγετε την υπερβολική καταπόνηση της άρθρωσης του αγκώνα και των τενόντων ή των συνδέσμων του.
- Χρησιμοποιήστε τον κατάλληλο εξοπλισμό. Για παράδειγμα, αποφύγετε τη χρήση ρακέτας τένις που είναι πολύ βαριά για εσάς.
- Προπονηθείτε σωστά. Η ενδυνάμωση των μυών του αντιβραχίου και οι διατάσεις μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή του αγκώνα του γκολφέρ.