Η βιταμίνη D είναι ένα θρεπτικό συστατικό που μπορούμε να καταναλώσουμε και παράλληλα μια ορμόνη που παράγει το σώμα μας. Είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που βοηθά στην απορρόφηση και τη συγκράτηση του ασβεστίου και του φωσφόρου στο σώμα, τα οποία είναι απαραίτητα για τον σχηματισμό των οστών.
Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των λοιμώξεων και στη μείωση της φλεγμονής. Πολλά από τα όργανα και τους ιστούς του σώματος έχουν υποδοχείς βιταμίνης D, επομένως παίζει και άλλους ζωτικούς ρόλους πέρα από την υγεία των οστών, τους οποίους οι επιστήμονες ενεργά, μελετούν.
Η σύνθεση της βιταμίνης D στο δέρμα είναι η κύρια φυσική πηγή της βιταμίνης. Όσοι έχουν πιο σκούρο δέρμα τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα επειδή η χρωστική ουσία (μελανίνη) λειτουργεί ως «σκιά», περιορίζοντας την παραγωγή βιταμίνης D. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι έχουν ανεπαρκή επίπεδα επειδή ζουν σε περιοχές όπου το φως του ήλιου είναι περιορισμένο ή επειδή έχουν μικρή έκθεση σε αυτόν.
Διαβάστε επίσης: Πόνος: Γιατί χειροτερεύει το βράδυ;
Ο ρόλος της βιταμίνης D στον οργανισμό
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η βιταμίνη D βοηθά όπως είπαμε στη βελτίωση της υγείας των οστών, των δοντιών και των μυών, καθώς και στην πρόληψη οστικών ανωμαλιών όπως η ραχίτιδα στα παιδιά και η οστική δυσφορία στους ενήλικες.
Η ύπαρξη επαρκών επιπέδων βιταμίνης D στο σώμα είναι επίσης ευεργετική για τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση ασθενειών όπως η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα.
Σημάδια ανεπάρκειας
Εκτός από το να αρρωσταίνετε πιο συχνά, μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης D είναι:
- Κούραση
- Ανεπαρκής ύπνος
- Πόνος στα οστά
- Αισθήματα μελαγχολίας ή κατάθλιψης
- Απώλεια μαλλιών
- Μυϊκοί πόνοι
- Απώλεια όρεξης
Ποιοι μπορεί να είναι οι κίνδυνοι της ανεπάρκειας στον οργανισμό
Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο σώμα μπορούν να προκαλέσουν απώλεια οστικής πυκνότητας, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων. Μια σοβαρή ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε ραχίτιδα, όπως προαναφέρθηκε, στα παιδιά, μια διαταραχή που επηρεάζει την ανάπτυξη των οστών.
Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει επίσης συνδεθεί με διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρκίνο και αυτοάνοσα νοσήματα όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, σύμφωνα με έρευνες.
Πώς να αυξήσετε τα επίπεδα βιταμίνης D
Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D μέσω του ηλιακού φωτός και μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής.
Μερικές από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης D είναι:
- Τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες, ρέγγα και σκουμπρί)
- Το κόκκινο κρέας
- Το συκώτι
- Ο κρόκος αυγού
Είναι καλό να παίρνω συμπληρώματα;
Η έκθεση στο ηλιακό φως και η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη D δεν είναι οι μόνοι τρόποι για να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες σε βιταμίνες. Μπορείτε να καταφύγετε και σε συμπληρώματα. Όμως:
Η υπερβολική λήψη συμπληρωμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα, πρέπει να αποφεύγεται καθώς μπορεί να οδηγήσει σε περίσσεια ασβεστίου στο σώμα (υπερασβεστιαιμία), αποδυνάμωση των οστών και βλάβη στα νεφρά και την καρδιά.
Επομένως, πάντα πριν τα λάβετε, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ο οποίος θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα.