Εάν ανήκετε στο εκτιμώμενο 10% των ανθρώπων παγκοσμίως που υποφέρουν από ημικρανία, γνωρίζετε ήδη πόσο μπορεί να σας εμποδίσει από τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Δυστυχώς, οι γυναίκες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να υποφέρουν από ημικρανίες, συχνά λόγω των ορμονικών διακυμάνσεων κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού τους κύκλου.
Όπως είναι λογικό, θα έχετε καταφύγει σε διάφορες μεθόδους και αλλαγές για να περιορίσετε ή και να προλάβετε την εμφάνισή της, όπως είναι αυτές που σχετίζονται με την διατροφή. Θα μπορούσε λοιπόν, η καφεΐνη να βοηθήσει στην πρόληψη των κρίσεων ή θα πρέπει να μειώσουμε την πρόσληψή της για να ανακουφιστούμε;
Πώς η καφεΐνη επηρεάζει την ημικρανία
Η δρ Μάντι Πασκαριέγιο, διαιτολόγος, ξεκινά επισημαίνοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ της αδενοσίνης (ένας νευροδιαβιβαστής που προάγει την ανάπαυση), της καφεΐνης και των ημικρανιών όσον αφορά τη νευρολογική δραστηριότητα.
Διαβάστε επίσης: Εγκέφαλος: Πώς τα επεξεργασμένα τρόφιμα τον βλάπτουν
«Είναι γνωστό ότι η αδενοσίνη αναστέλλει μέρη του νευρικού συστήματος. Ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης, αλλά εμπλέκεται επίσης στη διέγερση, την προσοχή, τη ρύθμιση του πόνου και την εστίαση», λέει. Όταν η καφεΐνη βρίσκεται στο σύστημά σας, αναστέλλει την ικανότητα της αδενοσίνης να συνδέεται με τους υποδοχείς αδενοσίνης.
Το αποτέλεσμα; Περισσότερη εγρήγορση, αλλά και δυνατότητα ανακούφισης από τον πόνο. Στην πραγματικότητα, μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι η καφεΐνη προστίθεται συχνά στα παυσίπονα για αυτόν ακριβώς τον λόγο.
Τις βοηθά ή τις προκαλεί;
Με βάση τις παραπάνω πληροφορίες, φαίνεται ότι η καφεΐνη είναι περισσότερο χρήσιμη παρά επιβλαβής. Αλλά όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα, οι τελικές της δράσεις εξαρτώνται από μια σειρά παραγόντων, όπως:
- Πόση καφεΐνη καταναλώνετε.
- Πόσο συχνά καταναλώνετε καφεΐνη.
- Η προσωπική σας ανοχή στην καφεΐνη.
- Πρόσθετες παθήσεις υγείας ή/και φάρμακα που παίρνετε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι επιστημονική ανασκόπηση με πάνω από δύο δωδεκάδες μελέτες για την καφεΐνη και την ημικρανία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, αναφέρει ότι «σε όλες τις θεραπευτικές μελέτες η καφεΐνη φαίνεται να είναι ασφαλής και αποτελεσματική στη θεραπεία της οξείας ημικρανίας, κυρίως σε συνδυασμό με άλλα αναλγητικά».
Οι συγγραφείς πρόσθεσαν ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία μέχρι σήμερα που να υποδηλώνουν τη διακοπή της πρόσληψης καφεΐνης για χάρη της ανακούφισης από την ημικρανία… με μερικές σημαντικές προειδοποιήσεις.
Τι πρέπει να προσέχουμε
Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσοι πάσχουν από ημικρανία θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη καφεΐνης σε 200 χιλιοστόγραμμα ημερησίως, που ισοδυναμεί με περίπου δύο φλιτζάνια καφέ. Εάν καταναλώνετε λιγότερη ποσότητα από αυτήν, μην την αυξήσετε απότομα καθώς θα μπορούσε να αυξηθεί ο κίνδυνος ημικρανίας.
Από την άλλη, είναι σημαντικό να μην την «κόψετε» απότομα καθώς έχει βρεθεί ότι η στέρηση καφεΐνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ημικρανίας. Εάν θέλετε να την μειώσετε, δοκιμάστε να το κάνετε σταδιακά μέχρι να φτάσετε στο επιθυμητό όριο.