Μπορεί η κατανάλωση του καφέ να σας προκαλεί πεπτικές διαταραχές και πονοκεφάλους ή μπορεί απλά να… βαρεθήκατε το συνηθισμένο σας πρωινό φλιτζάνι. Όποια κι αν είναι η αιτία που θέλετε να αντικαταστήσετε το κατά τα άλλα αγαπημένο και υγιεινό αυτό ρόφημα, υπάρχουν εναλλακτικές με πολλά μάλιστα για τον οργανισμό μας, οφέλη.

Αντί για καφέ, μπορείτε να πιείτε…

Τσάι Matcha

Το Matcha είναι ένα είδος πράσινου τσαγιού και αποτελεί μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υπέρτασης. Αυτές οι μελέτες χρησιμοποίησαν εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού, αλλά η περιεκτικότητα σε κατεχίνη ήταν παρόμοια με την ποσότητα που βρέθηκε σε ένα φλιτζάνι τσάι matcha.

Το πράσινο τσάι έχει επίσης συσχετιστεί με μειωμένο βάρος και σωματικό λίπος, καθώς και με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Διαβάστε επίσης: Τυρί: Ποιο είναι το πιο υγιεινό χωρίς πολλές θερμίδες;

Επειδή καταναλώνεται ολόκληρο το φύλλο, το matcha είναι συνήθως υψηλότερο σε καφεΐνη από το κανονικό πράσινο τσάι και μερικές φορές υψηλότερο και από τον καφέ. Η ποσότητα σε κάθε μερίδα μπορεί βέβαια να ποικίλλει ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής του.

Νερό με λεμόνι

Το νερό με λεμόνι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Δεν προσθέτει θερμίδες και δεν περιέχει καφεΐνη ενώ παράλληλα παρέχει άφθονη δόση βιταμίνης C.

Ως αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη C παίζει ρόλο στο ανοσοποιητικό μας σύστημα και προστατεύει το δέρμα μας από τις βλάβες που μπορεί να του προκαλέσει η έκθεση στον ήλιο. Είναι επίσης απαραίτητη για τη δημιουργία κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που παρέχει τη βασική δομή για το δέρμα, τους τένοντες και τους συνδέσμους μας.

Εκτός από το λεμόνι, μπορείτε επίσης να προσθέσετε άλλα φρούτα και βότανα στο νερό σας όπως μέντα, καρπούζι ή βασιλικό ανάλογα με τις γεύσεις που σας αρέσουν.

Βέβαια, όσο ωφέλιμο κι αν είναι οτιδήποτε καταναλώνουμε, η υπερβολή ποτέ δεν βγαίνει σε καλό. Η κατανάλωση υπερβολικού χυμού λεμονιού για παράδειγμα μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής για το σμάλτο των δοντιών με την πάροδο του χρόνου.

Επομένως, καλό θα ήταν να κάνετε πάντα τα απαραίτητα… διαλείμματα και τα ροφήματά σας να έχουν ποικιλία.

Yerba mate

Το Yerba mate είναι ένα τσάι από βότανα με φυσική καφεΐνη που παρασκευάζεται από τα αποξηραμένα φύλλα του δέντρου πουρνάρι της Νότιας Αμερικής.

Αν ψάχνετε για ένα υποκατάστατο του καφέ αλλά δεν θέλετε να αποχωριστείτε την πρωινή σας καφεΐνη, το yerba mate είναι μια καλή επιλογή.

Ένα φλιτζάνι (237 ml) περιέχει περίπου 78 έως 80 mg καφεΐνης, η οποία είναι παρόμοια με την περιεκτικότητα σε καφεΐνη σε ένα μέσο φλιτζάνι καφέ.

Το Yerba mate είναι επίσης γεμάτο με ευεργετικές φυτικές ενώσεις που δρουν ως αντιοξειδωτικά. Επιπλέον, περιέχει πολλά μέταλλα και βιταμίνες, όπως ριβοφλαβίνη, θειαμίνη, φώσφορο, σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνες C και B6.

Και σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να πίνετε το εν λόγω τσάι με μέτρο αφού μελέτες έχουν συνδέσει την υψηλή, τακτική πρόσληψη 1-2 λίτρων την ημέρα με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Τσάι μασάλα

Το τσάι μασάλα είναι ένα είδος μαύρου τσαγιού αναμεμειγμένο με ισχυρά βότανα και μπαχαρικά.

Αν και περιέχει λιγότερη καφεΐνη από τον καφέ, μελέτες δείχνουν ότι το μαύρο τσάι μπορεί να βελτιώσει την πνευματική εγρήγορση.

Το μαύρο και το πράσινο τσάι παρασκευάζονται και τα δύο από το φυτό Camellia sinensis, αλλά το μαύρο τσάι υφίσταται μια διαδικασία ζύμωσης, η οποία αλλάζει τη χημική του σύνθεση. Και οι δύο τύποι φαίνεται να έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, ορισμένες μελέτες παρατήρησης έχουν συνδέσει την κατανάλωση μαύρου τσαγιού με μέτρο (κάτω από 4 φλιτζάνια την ημέρα) με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Εκτός από τα πιθανά οφέλη για την υγεία, το τσάι μασάλα έχει έντονη γεύση και ωραία μυρωδιά.

Kombucha

Το Kombucha  είναι ένα ηπίως ανθρακούχο ποτό, προϊόν ζύμωσης που παράγεται με βάση το μαύρο ή το πράσινο τσάι. Περιέχει προβιοτικά, οξικό οξύ και αντιοξειδωτικά που έχουν πολλά οφέλη για την υγεία.

Οι πιθανοί κίνδυνοι που έχουν σημειωθεί σχετικά με την κατανάλωση του ροφήματος αυτού σχετίζονται με τις επιπτώσεις της οξύτητάς του είτε στην πέψη είτε στα μεταλλικά δοχεία στα οποία αποθηκεύεται. Τα άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις υγείας θα πρέπει σύμφωνα με τους ειδικούς να το αποφεύγουν.