Όλοι βιώνουμε στιγμές πειρασμού που οδηγούν στην υπερκατανάλωση τροφής. Αν αυτό συμβαίνει μια στο τόσο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν συμβαίνει συχνά, μπορεί να αναρωτηθείτε αν έχετε πρόβλημα υπερφαγίας ή «εθισμού στο φαγητό».
«Αν υπάρχει, ο εθισμός στα τρόφιμα θα προκαλούνταν από μια πραγματική φυσιολογική διαδικασία και θα εμφανίζατε συμπτώματα στέρησης. Αλλά αυτό είναι πολύ διαφορετικό από το να πεις ότι αγαπάς ένα τρόφιμο και είναι δύσκολο να μην την φας», σημειώνει η Helen Burton Murray, ψυχολόγος και διευθύντρια του Προγράμματος Γαστρεντερικής Συμπεριφορικής Υγείας στο Κέντρο Νευροεντερικής Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης που ανήκει στο Χάρβαρντ.
Διαβάστε επίσης: Λίπος: Ποιο τσάι μπορεί να το «κάψει» όσο κοιμάστε;
Πολλοί άνθρωποι υπερκαταναλώνουν και δεν το συνειδητοποιούν μέχρι να τελειώσουν ένα γεύμα. Εκεί είναι που οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας μπορούν να σας βοηθήσουν να τηρήσετε λογικά μεγέθη μερίδων.
Mindful eating
Η ενσυνειδητότητα είναι η πρακτική του να είμαστε παρόντες στη στιγμή και να παρατηρούμε τα πράγματα που κατακλύζουν τις αισθήσεις μας. Την ώρα του γεύματος σκεφτείτε: Πώς φαίνεται το φαγητό, πώς μυρίζει και τι γεύση έχει; Ποια είναι η υφή του; Ποιες αναμνήσεις σας φέρνει στο μυαλό; Πώς σας κάνει να αισθάνεστε;
Με το να είστε προσεκτικοί στα γεύματα, θα επιβραδύνετε τη διαδικασία του φαγητού, θα δίνετε μεγαλύτερη προσοχή στα σήματα πείνας και κορεσμού του σώματός σας και ίσως αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής.
Έτσι θα κάνετε ένα βήμα πίσω για να παίρνετε αποφάσεις σχετικά με το τι τρώτε, αντί να περνάτε την αυτόματη διαδικασία της συνήθειας. Θέστε στόχο να είστε προσεκτικοί όταν τρώτε:
- Αφαιρώντας τους περισπασμούς. Κλείστε τα τηλέφωνα, τις τηλεοράσεις και τους υπολογιστές. Τρώτε σε έναν ήσυχο, ακατάστατο χώρο.
- Κατεβάζοντας ταχύτητα με ένα γεύμα διάρκειας 20 λεπτών. Μασήστε αργά το φαγητό σας και αφήστε το πιρούνι σας κάτω ανάμεσα στις μπουκιές.
Περισσότερες ασκήσεις για να εξασκήσετε την ενσυνειδητότητα
Η εξάσκηση του mindfulness ακόμη όταν δεν τρώτε οξύνει τους «μυς» της ενσυνειδητότητας. Ξεκινήστε με μια στιγμή εδώ κι εκεί και χτίστε την σταδιακά. Όσο πιο προσεκτικοί γίνεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο πιο προσεκτικοί θα γίνετε και όταν τρώτε.
Και μπορεί να διαπιστώσετε ότι είστε καλύτερα σε θέση να παίρνετε αποφάσεις σχετικά με το φαγητό που καταναλώνετε. Ακολουθούν μερικές ασκήσεις για να σας βοηθήσουν να το πετύχετε αυτό:
- Συγκεντρωμένη αναπνοή. Εισπνεύστε και εκπνεύστε αργά. Αυτό ενεργοποιεί το διάφραγμα, το οποίο συνδέεται με τα νεύρα μεταξύ του εγκεφάλου και του εντέρου και προάγει τη χαλάρωση.
- Προοδευτική μυϊκή χαλάρωση. Σε αυτή την άσκηση, σφίγγετε και χαλαρώνετε μία σημαντική μυϊκή ομάδα κάθε φορά για 20 δευτερόλεπτα. Καθώς απελευθερώνετε την ένταση, παρατηρήστε πώς νιώθουν οι μύες να χαλαρώνουν.
- Κάντε έναν mindful περίπατο, ακόμα κι αν είναι μόνο για πέντε λεπτά. Χρησιμοποιήστε τις αισθήσεις σας για να αφομοιώσετε το περιβάλλον σας. Τι χρώματα έχουν τα φύλλα στα δέντρα; Υπάρχουν ρωγμές στο έδαφος και πού βρίσκονται; Πώς μυρίζει ο αέρας; Νιώθετε ένα αεράκι στο δέρμα σας;
- Ασχοληθείτε με τη γιόγκα ή το τάι τσι. Και οι δύο αυτές αρχαίες πρακτικές περιλαμβάνουν βαθιές αναπνοές και εστίαση στις αισθήσεις του σώματος.
- Κρατήστε ημερολόγιο. Καταγράψτε τις λεπτομέρειες της ημέρας σας. Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε τα αξιοθέατα, τους ήχους και τις μυρωδιές που βιώσατε και τις υφές που αγγίξατε.