Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Radiology, διαπιστώνει ότι οι άνθρωποι με υψηλή συγκέντρωση λίπους στους μύες τους, μια κατάσταση γνωστή ως «myosteatosis», διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με άτομα που έχουν υπερβολικό κοιλιακό λίπος.
Αυτή η κατάσταση συχνά δεν έχει συμπτώματα, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές καταστάσεις υγείας, όπως καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια.
Μελέτη στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 9.000 ενήλικες αποκάλυψε ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας 10 ετών ήταν 15,5% για τα άτομα με myosteatosis, σε σύγκριση με 7,6% για τα παχύσαρκα άτομα.
Διαβάστε επίσης: Λίπος: Ποιο τσάι μπορεί να το «κάψει» όσο κοιμάστε;
Ο κίνδυνος αυτός ξεπέρασε ακόμη και παράγοντες όπως το λίπος γύρω από τα κοιλιακά όργανα, η λιπώδης ηπατική νόσος και ήταν συγκρίσιμος με τους κινδύνους που σχετίζονται με το κάπνισμα ή την ύπαρξη διαβήτη τύπου 2.
Τι κάνει λάθος ο ΔΜΣ;
Οι γιατροί χρησιμοποιούν συχνά τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) για να εκτιμήσουν το σωματικό λίπος ενός ασθενούς. Ωστόσο, δεδομένου ότι ο ΔΜΣ υπολογίζεται με βάση το ύψος και το βάρος ενός ασθενούς, δεν αντικατοπτρίζει με ακρίβεια τη σύνθεση του σώματος.
Άτομα με παρόμοιο ΔΜΣ μπορεί να έχουν σημαντικά διαφορετικούς κινδύνους για την υγεία και συννοσηρότητες.
«Βλέπουμε την έλευση της εξατομικευμένης ιατρικής που στοχεύει στην προσαρμογή της ιατρικής διαχείρισης με βάση μια σειρά πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής, του ιατρικού ιστορικού, των φυσικών χαρακτηριστικών και των πολύπλοκων μοριακών αξιολογήσεων. Η μελέτη μας δείχνει ότι η μυοστεάτωση, που μπορεί να αναγνωριστεί από ιατρικές εικόνες ρουτίνας, αποτελεί αξιόπιστο δείκτη του βραχυπρόθεσμου κινδύνου θνησιμότητας ενός ατόμου», εξηγούν οι ερευνητές στο Institut de Recherche Expérimentale et Clinique του UCLouvain στις Βρυξέλλες.
Συνήθως, οι γιατροί ανακαλύπτουν την κατάσταση myosteatosis μεταξύ ασθενών που υποβάλλονται σε ιατρική απεικόνιση για κάποια άλλη ασθένεια. Ελάχιστα είναι γνωστά για τους κινδύνους της για την υγεία σε ασυμπτωματικούς ασθενείς.
Για να το αντιμετωπίσουν αυτό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη, για να εξάγουν μετρήσεις σύστασης σώματος από αξονικές τομογραφίες κοιλίας ασυμπτωματικών ενηλίκων που υποβλήθηκαν σε συνήθεις εξετάσεις για καρκίνο του εντέρου μεταξύ 2004 και 2016.
Η μελέτη κατέγραψε σημαντικά ανεπιθύμητα συμβάντα, όπως καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, ανευρύσματα και θανάτους. Η κατάσταση αυτή εντοπίστηκε στο 55% των 507 συμμετεχόντων που πέθαναν κατά τη διάρκεια της μέσης περιόδου παρακολούθησης σχεδόν εννέα ετών.
Υπό το πρίσμα αυτών των ευρημάτων, η ομάδα του στοχεύει στην περαιτέρω κατανόηση της σχέσης μεταξύ του λίπους γύρω από τους μυς και του κινδύνου θνησιμότητας, ενώ παράλληλα μελετούν το σπλαχνικό και το ηπατικό λίπος και την παχυσαρκία.