Η δυσανεξία στη λακτόζη συμβαίνει όταν το εν λόγω σάκχαρο που υπάρχει στα γαλακτοκομικά προϊόντα, δεν μπορεί να διασπαστεί από τον οργανισμό μας και επηρεάζει πολλά άτομα παγκοσμίως. Ενώ η πλειονότητα των ανθρώπων πιστεύει ότι η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μια εκ γενετής κατάσταση υγείας, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορεί να εμφανιστεί αργότερα στη ζωή, ακόμα κι αν δεν είχαμε ποτέ πριν ανάλογα συμπτώματα.
Ανάπτυξη δυσανεξίας στη λακτόζη στην ενήλικη ζωή
Διαβάστε επίσης: Έντερο: Κι όμως συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ
Η δυσανεξία στη λακτόζη συνδέεται συνήθως με γενετικούς παράγοντες. Ακολουθεί ένα μοτίβο κληρονομικότητας, που μεταβιβάζεται από τη μια γενιά στην άλλη. Μερικοί άνθρωποι την έχουν από την γέννησή τους, άλλοι πάλι μπορεί να την εμφανίσουν ακόμα και σε πολύ μεγάλη ηλικία.
Η ικανότητα παραγωγής λακτάσης, ενός ενζύμου που είναι απαραίτητο για το ρόλο του λεπτού εντέρου στη διάσπαση της λακτόζης, μπορεί σε ορισμένα άτομα να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει αρκετό ένζυμο στον οργανισμό τους για να διασπάσει τη λακτόζη που καταναλώνουν και αυτό αποτελεί μια φυσική διαδικασία.
Με το πέρας της παιδικής ηλικίας, πιστεύεται ότι το 65% των ανθρώπων παγκοσμίως έχουν μειωμένη ικανότητα πέψης της λακτόζης.
Συμπτώματα της δυσανεξίας
Ενώ η δυσαπορρόφηση της λακτόζης είναι συνήθως αβλαβής, τα συμπτώματά της μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και συνήθως εμφανίζονται μετά την κατανάλωση τροφίμων ή ποτών που περιέχουν λακτόζη. Τα περισσότερα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν από 30 λεπτά έως 2 ώρες μετά το φαγητό ή την κατανάλωση τροφών που περιέχουν λακτόζη.
Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Φούσκωμα
- Διάρροια
- Ναυτία
- Κοιλιακό άλγος
- Αέρια
Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται λόγω της άπεπτης λακτόζης που φτάνει στο παχύ έντερο, όπου ζυμώνεται και προκαλεί δυσφορία.
Πώς να διαχειριστείτε τη δυσανεξία στη λακτόζη
Ενώ η δυσανεξία στη λακτόζη δεν μπορεί να θεραπευτεί, υπάρχει μια σειρά από τεχνικές θεραπείας που μπορούν να βοηθήσουν.
Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο περιορισμός ή η αποφυγή γευμάτων και ποτών που περιέχουν λακτόζη είναι μια από τις πιο βασικές στρατηγικές. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το τυρί, το τυρόπηγμα και το παγωτό ενδέχεται να εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία. Ευτυχώς, η αγορά είναι γεμάτη από προϊόντα χωρίς λακτόζη (όπως γάλα χωρίς λακτόζη, γάλα σόγιας, γάλα αμυγδάλου, τυρί χωρίς λακτόζη κτλ).
Η κατανάλωση συμπληρωμάτων λακτάσης είναι ένας επιπλέον τρόπος αντιμετώπισης, αφού βέβαια πρώτα συμβουλευτείτε το γιατρό σας.