Οι επιστήμονες εξακολουθούν να αποκαλύπτουν πολλά μυστήρια του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της επιρροής που έχουν οι σκέψεις και η ψυχική κατάσταση ενός ατόμου στην σωματική του υγεία. Τώρα νέα έρευνα υποδηλώνει ότι η κακή σωματική υγεία θα μπορούσε να είναι ένας ισχυρός δείκτης προβλημάτων ψυχικής υγείας, πιο ισχυρός ακόμα και από τις εγκεφαλικές μαγνητικές τομογραφίες.
Η σύνδεση της ψυχικής και της σωματικής υγείας πρόκειται για ζήτημα που έχει διερευνηθεί εδώ και καιρό από τους επιστήμονες. Η δυνατότητα αποσαφήνισης της μίας μέσω της άλλης φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει τόσο τους επαγγελματίες υγείας όσο και τους ασθενείς.
Τι αποκάλυψε η νέα έρευνα για την σύνδεση σωματικής – ψυχικής υγείας
Για να επεκτείνουν τον αυξανόμενο όγκο έρευνας σχετικά με την σύνδεση σωματικής και ψυχικής υγείας, ερευνητές στην Αυστραλία χρησιμοποίησαν τράπεζες δεδομένων ενηλίκων στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία.
Η μελέτη συνέκρινε σχεδόν 86.000 άτομα με ψυχιατρικές διαταραχές με τον ίδιο περίπου αριθμό ατόμων που δεν είχαν. Οι ψυχιατρικές διαταραχές κυμαίνονταν από νευροψυχιατρικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της σχιζοφρένειας και της διπολικής διαταραχής, έως την κατάθλιψη και τη γενικευμένη αγχώδη διαταραχή.
Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε έναν συνδυασμό δεικτών που βρέθηκαν στο αίμα, τα ούρα και άλλα δείγματα που συσχετίστηκαν με τη λειτουργία επτά διαφορετικών συστημάτων σώματος: πνεύμονες, μυοσκελετικό σύστημα, νεφρά, μεταβολικό σύστημα, ήπαρ, καρδιαγγειακό και ανοσοποιητικό σύστημα.
Χρησιμοποίησαν επίσης δεδομένα από μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου. «Οπλισμένοι» με αυτές τις πληροφορίες, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε διαφορετικές ομάδες με βάση την ποιότητα της σωματικής τους υγείας.
Τα δεδομένα αποκάλυψαν ότι η κακή σωματική υγεία, ιδιαίτερα όταν αφορούσε το ήπαρ, το μεταβολικό ή το ανοσοποιητικό σύστημα, ήταν πιο ισχυρή ένδειξη κακής ψυχικής υγείας από τις εγκεφαλικές αλλαγές που εμφανίζονται σε μια μαγνητική τομογραφία.
Στην έρευνα δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί εάν η σύνδεση σχετίζεται ή όχι με άτομα που δυσκολεύονται περισσότερο να φροντίζουν τη σωματική τους υγεία, εάν αντιμετωπίζουν επίσης συμπτώματα που συνδέονται με ψυχικές παθήσεις ή αν η σύνδεση σχετίζεται με κάτι άλλο.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες για να εξεταστεί γιατί η κακή ψυχική υγεία φαίνεται να συνδέεται ειδικά με το ήπαρ, το ανοσοποιητικό σύστημα και την μεταβολική υγεία.
Πώς μπορούμε να προσδιορίσουμε ποιες σωματικές παθήσεις οφείλονται σε ψυχικές;
«Στην πραγματικότητα δεν μπορούμε» αναφέρουν οι ερευνητές. «Είναι τόσο στενά αλληλένδετες που είναι πολύ δύσκολο να πούμε τι προκαλείται από τον εγκέφαλο και τι προκαλείται από το σώμα. Είναι ένα πολύπλοκο σύστημα… κάθε φορά που συμβαίνει κάτι στο σώμα μας, ο εγκέφαλός μας παίζει ρόλο σε αυτό» προσθέτουν.
«Γνωρίζουμε ότι η ψυχική ασθένεια σχετίζεται με μειωμένο προσδόκιμο ζωής», αναφέρουν χαρακτηριστικά. «Και η πλειοψηφία των θανάτων σε άτομα με ψυχικές ασθένειες σχετίζεται με κακή σωματική υγεία» επισημαίνουν επικαλούμενοι πρόσφατη επιστημονική μελέτη.
Αν και είναι δύσκολο να γίνει διαχωρισμός μεταξύ ψυχικών και σωματικών παθήσεων δεδομένης της σύνδεσης νου-σώματος, οι ειδικοί συνιστούν να διατηρείτε ένα αρχείο καταγραφής συμπτωμάτων, τόσο σωματικών όσο και ψυχικών (ή συναισθηματικών), για να κατανοήσετε καλύτερα τι μπορεί να προκαλεί ένα σωματικό σύμπτωμα.