Από τον ήλιο που μπαίνει μέσα από το παράθυρό σας μέχρι τα φώτα νέον που αναβοσβήνουν και τραβούν την προσοχή σας στα μαγαζιά – το φως υπάρχει παντού.
Από την ώρα που ανοίγουμε τα μάτια μας το πρωί μέχρι το βράδυ που πέφτουμε για ύπνο «λουζόμαστε» με τεχνητό φως.
Ενώ υπάρχει φως έξω για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, βομβαρδιζόμαστε επίσης με διάφορους τύπους τεχνητού φωτισμού από μέσα.
Διαβάστε επίσης: 3 πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγετε πριν τον ύπνο
Πώς όμως μας επηρεάζουν στην πραγματικότητα αυτοί οι διαφορετικοί τύποι φωτός;
Γιατί χρειαζόμαστε φως
Το φως είναι μια μορφή ενέργειας που μας επιτρέπει να βλέπουμε. Ξεκινά τη φωτοσύνθεση, η οποία αποτελεί δομικό στοιχείο της ζωής – κάθε φυτό που τρώμε χρησιμοποιεί το φως για να αναπτυχθεί. Επιπλέον, θερμαίνει τη γη και καθοδηγεί τις εποχές που βιώνουμε. Επηρεάζει, επίσης, κάθε ανθρώπινο ον με βαθύτατο τρόπο.
Για να λειτουργήσει σωστά ο κιρκάδιος ρυθμός μας (ο ρυθμός που καθοδηγεί τους κύκλους του ύπνου και της αφύπνισης), χρειαζόμαστε φως. Το σώμα μας το χρησιμοποιεί ως σήμα για να ξυπνήσει και για να δείξει πότε πρέπει να κλείσει την ημέρα.
Η επαρκής ποσότητα φωτός είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία μας. Τα επίπεδα φωτός που λαμβάνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούν να επηρεάσουν:
- Παραγωγικότητα
- Διάθεση
- Επαγρύπνηση
- Ύπνο
Αν έχετε υποφέρει ποτέ από τζετ-λαγκ, γνωρίζετε από πρώτο χέρι πόσο κακοδιάθετοι και συγχισμένοι μπορεί να αισθάνεστε όταν ο κιρκάδιος ρυθμός σας δεν είναι συγχρονισμένος.
Φυσικό φως
Το φως που σας περιβάλλει είναι το είδος που βιώνετε όταν βρίσκεστε έξω κάτω από τον ήλιο. Ολόκληρο το σώμα σας, από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών, «λούζεται» από τις ακτίνες του ηλίου, ακόμη και όταν ο ήλιος βρίσκεται πίσω από τα σύννεφα. Έτσι είμαστε σε θέση να απορροφήσουμε περισσότερα από τα οφέλη του.
Οι επαγγελματίες υγείας συνιστούν τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα να περνάτε στο περιβάλλον φως για να αποκομίσετε τα οφέλη, τα οποία περιλαμβάνουν:
Ενίσχυση της βιταμίνης D
Το ηλιακό φως στο δέρμα ενισχύει την αποθήκευση βιταμίνης D στο σώμα, ένα ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό για την υγεία των οστών, την ανοσία και την πρόληψη ασθενειών.
Μπορείτε να απορροφήσετε τη βιταμίνη D σε εσωτερικούς χώρους μέσω των παραθύρων και σε εξωτερικούς χώρους απευθείας στο δέρμα σας. Φροντίστε να φοράτε επαρκή προστασία με δείκτη προστασίας SPF εάν πρόκειται να βρεθείτε έξω στο άμεσο ηλιακό φως.
Ενίσχυση της διάθεσης
Το να βρίσκεστε έξω και να λαμβάνετε άφθονο φως από το περιβάλλον μπορεί να ενισχύσει τη διάθεσή σας και να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
Βελτίωση της υγείας των ματιών
Το φυσικό φως έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη λειτουργία της χημικής ουσίας ντοπαμίνης στον αμφιβληστροειδή σας. Η ντοπαμίνη στον αμφιβληστροειδή λειτουργεί διαφορετικά από τη ντοπαμίνη στον εγκέφαλο και αποτελεί κρίσιμο συστατικό για την υγεία των ματιών.
Βελτίωση ύπνου
Μισή ώρα φυσικού φωτός το πρωί έχει αποδειχθεί ότι έχει θετική επίδραση στην ποιότητα του ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η έκθεση σε τεχνητό για το ίδιο χρονικό διάστημα δεν έχει αυτό το αποτέλεσμα.
Τεχνητό φως
Κατά την τελευταία δεκαετία, έχει διεξαχθεί πληθώρα ερευνών που συνδέουν τη βραδινή έκθεση στο μπλε φως που εκπέμπεται από τις τηλεοράσεις, τα έξυπνα τηλέφωνα και άλλες συσκευές μας με τη μείωση της ποιότητας του ύπνου. Αυτός ο τύπος ηλεκτρικού φωτός διαταράσσει τη φυσική αύξηση της μελατονίνης στον εγκέφαλό σας.
Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από την επίφυση στον εγκέφαλο μεταξύ περίπου 9 μ.μ. και 8 π.μ., ανάλογα με τις συνήθεις συνήθειες του ύπνου σας. Όταν διαταράσσεται ο συγχρονισμός ή η ένταση της μελατονίνης, επηρεάζονται διάφορες φυσιολογικές και διανοητικές λειτουργίες.
Αυτό μπορεί να επηρεάσει:
- την ικανότητά σας να κοιμάστε καλά
- την ικανότητά σας να σκέφτεστε καθαρά
- το συγχρονισμό και την απελευθέρωση άλλων ορμονών
- τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων γλυκόζης
Ο επίμονος κακός ύπνος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών και διαταραχών, όπως η κατάθλιψη, ο διαβήτης τύπου 2, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο καρκίνος.