Έχετε νιώσει ποτέ την επιθυμία να φάτε πάγο; Xώμα, κιμωλία, χαρτί ή ακόμα και πηλό; Τι σχέση μπορεί να έχει αυτό με το αν σας λείπει σίδηρος; Το φαινόμενο που ονομάζεται παγοφαγία, μαζί με κόπωση, ταχυκαρδία ή δύσπνοια, μπορεί να σημαίνει ότι έχετε ανεπαρκή επίπεδα σιδήρου, ενός ανόργανου συστατικού που βρίσκεται στο φλοιό της Γης και στο σώμα μας.
Ο σίδηρος είναι το πιο κοινό στοιχείο στη Γη, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο σίδηρος είναι ένα από τα πιο άφθονα στοιχεία στο σώμα μας. Όταν ο οργανισμός παρουσιάζει έλλειψη σιδήρου, μπορεί να εμφανιστεί αναιμία ή χαμηλός αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Αυτό συμβαίνει επειδή, ο σίδηρος είναι κρίσιμος για το σώμα να παράγει αιμοσφαιρίνη, η οποία είναι η πρωτεΐνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια που χρησιμοποιεί το σίδηρο για να μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα.
Διαβάστε επίσης: Λειτουργική δυσπεψία: Με αυτούς τους τρόπους μπορείτε να ηρεμήσετε το στομάχι σας
Όταν ο χαμηλός σίδηρος οδηγεί σε αναιμία, πρόκειται για μια κατάσταση που ονομάζεται σιδηροπενική αναιμία. Όταν υπάρχουν πολύ λίγα ερυθρά αιμοσφαίρια, δεν φτάνει αρκετό οξυγόνο στους ιστούς του σώματος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που αναφέρεται ως υποξία.
Τα συμπτώματα της σιδηροπενικής αναιμίας
- Κόπωση
- Αδυναμία
- Χλωμό ή κίτρινο δέρμα
- Γρήγορος καρδιακός παλμός
- Δύσπνοια
- Πόνος στο στήθος
- Πονοκέφαλος μετά από δραστηριότητα
- Ζάλη
- Κρύα χέρια και πόδια
- Φλεγμονή ή πόνος στη γλώσσα σας
- Εύθραυστα νύχια
- Ασυνήθιστη επιθυμία για μη θρεπτικές ουσίες, όπως πάγος, χώμα ή άμυλο
- Κακή όρεξη, ιδίως σε βρέφη και παιδιά
Τα ερυθρά αιμοσφαίρια κάνουν περισσότερα από το να μεταφέρουν απλώς οξυγόνο και ορισμένα από τα συμπτώματα που σχετίζονται με την αναιμία μπορεί να οφείλονται σε διαταραχές άλλων σωματικών λειτουργιών όπως: ομοιόσταση ιόντων, αγγειακός τόνος, αποτοξίνωση και διαμόρφωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, απευθυνθείτε στο γιατρό σας. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε μια μεγάλη ποικιλία δυσάρεστων συμπτωμάτων – και μερικές φορές μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας άλλης ιατρικής κατάστασης
Ποια τροφή έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε σίδηρο;
Πλούσιες πηγές σιδήρου είναι τα εμπλουτισμένα δημητριακά, το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα στρείδια, τα κόκκινα φασόλια, οι φακές και τα ρεβίθια, οι ντομάτες, το σπανάκι, τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, οι πατάτες, αποξηραμένα φρούτα, όπως σταφίδες και βερίκοκα, τα κάσιους και, η μαύρη σοκολάτα.
Αν είστε προσεκτικοί σχετικά με την ενσωμάτωση του σιδήρου στη διατροφή σας, μπορείτε να πετύχετε τους ημερίσιους στόχους σας εύκολα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου ο γιατρός έχει εντοπίσει ανεπάρκεια, μπορεί να είναι απαραίτητη η αγωγή. Για να μάθετε πόση ποσότητα σιδήρου χρειάζεστε ανά ημέρα συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Ενισχύστε την απορρόφηση του σιδήρου
Αν ο γιατρός σας έχει χορηγήσει συμπληρώματα σιδήρου, και θέλετε να τα αξιοποιήσετε στο έπακρο, προσπαθήστε να αποφύγετε τη λήψη του μαζί με φάρμακα, συμπληρώματα ή τρόφιμα που περιέχουν ασβέστιο, όπως τα αντιόξινα ή το γάλα. Το ασβέστιο μπορεί να περιορίσει την απορρόφηση του σιδήρου.
Αντίθετα, ο συνδυασμός του σιδήρου με βιταμίνη C μπορεί να ενισχύσει την απορρόφηση. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C περιλαμβάνουν:
- πιπεριές
- πορτοκάλια
- γκρέιπφρουτ
- ακτινίδια
- μπρόκολο
- λαχανάκια Βρυξελλών
- φράουλες
Προσπαθήστε επίσης να περιορίσετε και ροφήματα πλούσια σε πολυφαινόλες, όπως ο καφές και το τσάι, όταν παίρνετε το συμπλήρωμα γιατί μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφησή του.