Ο σύγχρονος άνθρωπος, ζώντας σε μια εποχή με αυξανόμενα επίπεδα επαγγελματικής εξουθένωσης, άγχους και συναισθηματικής υπερφόρτωσης, είναι σαφώς στερημένος από ξεκούραση. Ηρθε η ώρα να σταματήσουμε να θεωρούμε την ξεκούραση σαν μια απόλαυση και να αρχίσουμε να την ενσωματώνουμε στη δομή της καθημερινότητάς μας, με στόχο να ζούμε μία ξεκούραστη ζωή και όχι να είμαστε συνεχώς εξαντλημένοι περιμένοντας τις διακοπές για να ανακάμψουμε λίγο.
Είναι προφανές ότι η στρατηγική που έχουμε συνηθίσει να ακολουθούμε, δουλεύοντας μέχρις εξαντλήσεως, προσπαθώντας να προλάβουμε κάθε επόμενη προθεσμία και δουλειά, μπορεί να βλάψει την υγεία μας, τη σωματική, την ψυχική και την πνευματική.
Οι ειδικοί εξηγούν ότι χρειάζεται άμεσα να συνειδητοποιήσουμε ότι η συστηματική ξεκούραση είναι απαραίτητη καθώς δεν είναι δυστυχώς δυνατόν να «μαζέψουμε» ή να «αποθηκεύσουμε» ύπνο και ξεκούραση σε ήρεμες και όχι τόσο απαιτητικές περιόδους της ζωής μας για να τα κρατήσουμε με σκοπό να τα «καταναλώσουμε» όταν θα είμαστε πιο πιεσμένοι και θα τα έχουμε ανάγκη.
Είναι αυτονόητο ότι ο απαιτούμενος χρόνος ανάπαυσης εξαρτάται από τις ατομικές μας ανάγκες. Ολοι, όμως, χρειάζεται να αφήνουμε στο σώμα μας, στο μυαλό μας και στην ψυχή μας επαρκή χρόνο για να ξεκουραστούν, να επιδιορθωθούν και να επιστρέψουν σε κατάσταση ομοιόστασης.
Πώς θα βεβαιωθούμε ότι ξεκουραζόμαστε όσο χρειαζόμαστε
Θα πρέπει να:
* Κοιμόμαστε 8 ώρες (συν – πλην μία ώρα).
* Εχουμε καθημερινά 20 έως 30 λεπτά «αγχολυτικής συζήτησης» με τον σύντροφό μας ή άλλο έμπιστο αγαπημένο μας πρόσωπο.
* Κάνουμε 30 λεπτά σωματικής δραστηριότητας.
* Δίνουμε 30 λεπτά της προσοχής μας στο φαγητό.
* Αφιερώνουμε ένα 30λεπτο «μπαλαντέρ», ανάλογα με τις ανάγκες μας (αυτό θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, από την προετοιμασία για να πέσουμε για ύπνο μέχρι χρόνο που ξοδεύουμε για να μιλήσουμε στο τηλέφωνο).
Δεν είναι ο ύπνος ο μόνος τρόπος να ξεκουραστούμε
Οσο σημαντικός και αν είναι ο ύπνος για την ικανότητα του σώματός μας για να λειτουργεί, δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο το σώμα μας ξεκουράζεται – και εξαιτίας αυτής της παρεξήγησης, τόσο πολλοί άνθρωποι νιώθουμε τόσο εξαντλημένοι.
Θα μας άρεσε η ιδέα να πρόκειται για κάτι τόσο απλό όσο το να πάμε για ύπνο και έτσι να ικανοποιηθούν όλες μας οι ανάγκες για ανάπαυση, αλλά δυστυχώς υπάρχουν είδη ξεκούρασης που ο ύπνος δεν μπορεί να ικανοποιήσει.
Αν και το πιο πιθανό είναι να χρειαζόμαστε λίγο από όλους τους διαφορετικούς τύπους ξεκούρασης για να λειτουργούμε καλά, κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται ορισμένους τύπους ξεκούρασης πιο συχνά από άλλους, πράγμα που εξαρτάται από την ποσότητα και το είδος ενέργειας που καταναλώνουν σε καθημερινή βάση.
Πώς θα καταλάβουμε ποια ξεκούραση χρειαζόμαστε; Θα πρέπει να σκεφτούμε λίγο το πώς περνάμε την ημέρα μας. Ερχόμαστε σε επαφή, συνεργαζόμαστε με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους; Κάνουμε δημιουργική δουλειά; Εχουμε καθημερινά πολλά ερεθίσματα;
Πνευματική ξεκούραση
Πρόκειται για οτιδήποτε μπορεί να δώσει στον εγκέφαλό μας την ευκαιρία να κάνει ένα διάλειμμα από τη συνεχή σκέψη και την προσπάθεια να εστιάζουμε σε κάτι συγκεκριμένο και συχνά δύσκολο.
Ακόμα και κάτι απλοϊκό όπως μία βόλτα γύρω από το τετράγωνο ή το να καταπιαστούμε με μία δουλειά του σπιτιού, όπως για παράδειγμα να απλώσουμε τα ρούχα ή να σιδερώσουμε, μπορεί να μας βοηθήσει, παίρνοντας το μυαλό μας από τις έγνοιες μας.
Αισθητηριακή ξεκούραση
Ακόμα κι αν δεν το συνειδητοποιούμε, καθημερινά οι αισθήσεις μας κατακλύζονται συνεχώς από νέες εικόνες, μυρωδιές και ήχους, από το έντονο φως της οθόνης του τηλεφώνου ή του υπολογιστή μας μέχρι τον ήχο της τηλεόρασης.
Η αισθητηριακή ανάπαυση έχει να κάνει με το να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να αποσυνδεθούμε από όλα αυτά τα εξωτερικά ερεθίσματα και να δώσουμε στις αισθήσεις μας ένα πολυπόθητο διάλειμμα.
Οταν για παράδειγμα ξαπλώσουμε στο κρεβάτι μας και για μία ώρα πριν κοιμηθούμε είναι σκόπιμο να αφήσουμε το κινητό και το λάπτοπ στο πλάι και να κλείσουμε την τηλεόραση. Το διάβασμα ενός βιβλίου θα βοηθήσει τις αισθήσεις μας να ηρεμήσουν.
Δημιουργική ξεκούραση
Αν κάνουμε μια δουλειά στην οποία πρέπει να βρίσκουμε λύσεις σε προβλήματα ή/και να σκεφτόμαστε νέες ιδέες, το πιθανότερο είναι ότι καταναλώνουμε πολλή δημιουργική ενέργεια – και ότι θα χρειαστούμε «δημιουργική ανάπαυση» για να την εξισορροπήσουμε.
Η λύση είναι να αναζητήσουμε ό,τι μας βοηθάει να νιώσουμε έμπνευση και να γεμίζουμε τις δημιουργικές μας μπαταρίες, όπως το να κάνουμε ένα δημιουργικό χόμπι, να ακούμε καλή μουσική ή να βρισκόμαστε στη φύση…
Συναισθηματική ξεκούραση
Το να κρατάμε κρυμμένα τα συναισθήματά μας (είτε για να μη δυσαρεστήσουμε τους άλλους είτε απλώς επειδή δυσκολευόμαστε να τα εκφράσουμε) απαιτεί πολλή ενέργεια.
Η συναισθηματική ξεκούραση έχει να κάνει με την επεξεργασία αυτών των συναισθημάτων, την προσπάθεια να τα μοιραστούμε με τους γύρω μας, δηλαδή να σταματήσουμε να πιεζόμαστε και να είμαστε ο αληθινός μας εαυτός.
Κοινωνική ξεκούραση
Η κοινωνική ξεκούραση δεν έχει να κάνει με το να περνάμε χρόνο μόνοι μας (αν και αν είμαστε εσωστρεφείς, μπορεί να μας φανεί πολύ αναζωογονητικό να περνάμε κάποιο χρόνο απομονωμένοι), αλλά με το να περνάμε χρόνο με ανθρώπους που μας υποστηρίζουν και αναδεικνύουν τον καλύτερο εαυτό μας και όχι με εκείνους που μας εξαντλούν.
Πνευματική ξεκούραση
Η πνευματική ξεκούραση έχει να κάνει με την ικανότητα σύνδεσης με κάτι πέρα από το φυσικό, με κάτι το νοητικό και υπερφυσικό. Αν είμαστε θρησκευόμενοι, αυτό μπορεί να σημαίνει το να πηγαίνουμε στην εκκλησία ή διαφορετικά να κάνουμε διαλογισμό ή γιόγκα ή κάτι άλλο που μας δίνει μία αίσθηση σκοπού, όπως είναι για παράδειγμα ο εθελοντισμός.