Όσο περισσότερο αφήνουμε στο άγχος το πάνω χέρι, τόσο πιο δύσκολο είναι για το ανοσοποιητικό μας σύστημα να λειτουργήσει φυσιολογικά. Για να το καταπολεμήσετε και παράλληλα να είστε συνολικά πιο δυνατοί, πολλά πράγματα παίζουν ρόλο, με κάποια από αυτά να αποτελούν εύκολα και πρακτικά «βήματα» που όλοι μας θα μπορούσαμε να κάνουμε για μια πιο υγιή φυσική κατάσταση και κατ’ επέκταση για μια πιο χαρούμενη ζωή.
Διαβάστε επίσης: Μικροβίωμα του εντέρου: Πώς αλλάζει ανά εποχή
5 τρόποι να μειώσετε το άγχος
#1 Διαλογισμός
Ο διαλογισμός αφορά το να «καθαρίσουμε» το μυαλό μας.
Αφιερώστε ένα δευτερόλεπτο για να ξεχάσετε τις ανησυχίες σας και να εστιάσετε στα θετικά. Μπορείτε να είστε διανοητικά παρόντες εστιάζοντας στον ήχο της αναπνοής σας. Όταν αφιερώνετε χρόνο για να αναπνεύσετε, το παρασυμπαθητικό νευρικό σας σύστημα εμπλέκεται μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό σας ρυθμό και μειώνοντας έτσι το άγχος σας.
Ο διαλογισμός μοιάζει με τη βιοανάδραση, μια ψυχολογική τεχνική που μας διδάσκει να ακούμε το σώμα μας σε κατάσταση αγωνίας και να εργαζόμαστε πάνω στο να το ηρεμήσουμε. Με την εξάσκηση, μπορούμε να αποκτήσουμε μεγαλύτερη αίσθηση ελέγχου στις σωματικές μας λειτουργίες και περισσότερη ηρεμία.
#2 Προγραμματίστε την «ώρα ανησυχίας»
Ένας πολύ καλός τρόπος για να μειωθεί το άγχος είναι να προγραμματίσετε το χρόνο κατά τον οποίο θα επιλύετε τα προβλήματά σας. Αυτός ο «χρόνος ανησυχίας» μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κλάψετε, να σκεφτείτε, να βρείτε λύσεις. Με αυτήν την τεχνική, δεν χρειάζεται να επιβαρύνεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας σκεπτόμενοι τα ίδια και τα ίδια.
Η αλήθεια είναι πως ορισμένα πράγματα μπορεί να είναι εκτός του ελέγχου σας, που σημαίνει ότι δεν μπορείτε πάντα να αντιμετωπίζετε σημαντικά θέματα όταν θέλετε ή χρειάζεται. Η συμπερίληψη του «χρόνου ανησυχίας» μπορεί να διώξει τις ανησυχίες σας και το αίσθημα πως είστε «αβοήθητοι» την τρέχουσα στιγμή.
#3 Αφήστε κάτω το κινητό!
Μια σημαντική αιτία άγχους είναι το κινητό αφού σας υπενθυμίζει τις κοινωνικές, οικονομικές και εργασιακές σας υποχρεώσεις. Όταν έχετε άλλες προτεραιότητες, αφήστε το στην άκρη. Όπως και να έχει, είστε οι μόνοι που μπορείτε να επιλέξετε την πίεση που αντέχετε και σε κάθε περίπτωση, η ψυχική υγεία και η ευεξία σας προηγούνται.
#4 Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο σας
Η στέρηση ύπνου εντείνει, μεταξύ άλλων, τα επίπεδα άγχους σας. Κατά συνέπεια, η ενέργειά σας εξαντλείται γρήγορα. Αντί να είστε ήρεμοι, παλεύετε με μια συσσώρευση έντασης που τελικά σας φθείρει. Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε μειωμένη πνευματική λειτουργία.
Όταν η εξάντληση γίνεται «συνήθεια», διατρέχετε επίσης αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Η συνολική σας υγεία μειώνεται σταδιακά, αποδυναμώνοντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Έτσι, μπορεί να προκύψουν: πρόωρη γήρανση, δερματικές παθήσεις, ευπάθεια σε ασθένειες, καθημερινοί πόνοι, χρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση και έντονες διακυμάνσεις στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
#5 Ασκηθείτε με μέτριας έντασης προπόνηση
Η άσκηση δε χρειάζεται να περιλαμβάνει έντονη δραστηριότητα για να είναι αποτελεσματική. Θα πρέπει να κάνετε μόνο αυτό που μπορεί να διαχειριστεί το σώμα σας χωρίς να το πιέζετε πολύ. Όταν ξεκινάτε, η μέτρια δραστηριότητα είναι ιδανική, ειδικά μετά από μια δύσκολη μέρα. Εάν προπονείστε πέρα από αυτό που μπορείτε να αντέξετε, μπορεί να κινδυνεύσετε από τραυματισμούς.
Το θέμα είναι να κάνετε τους μύες σας να χαλαρώσουν όταν χρειάζεστε ανακούφιση από την πίεση. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε την ένταση και τον εκνευρισμό σας είναι να περπατήσετε. Εναλλακτικά, επιλέξτε τη γιόγκα.