Οι διακρίσεις στο χώρο εργασίας είναι ένα ζήτημα που επηρεάζει κάθε άνθρωπο σε κάθε κλάδο και κοινωνικό στρώμα. Η συσσώρευση άγχους, θλίψης και θυμού εξαιτίας αυτών των διακρίσεων μπορεί να έχει ευρείες επιπτώσεις στη γενική υγεία. Τώρα νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association, αναφέρει ότι τα άτομα που δέχθηκαν διακρίσεις στην εργασία τους αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης.
Η νέα έρευνα, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν αποκαλύπτει μόνο το πώς επηρεάζεται η υγεία μας από τις συμπεριφορές που δεχόμαστε στην δουλειά αλλά ρίχνει επίσης φως στις αλλαγές που χρειάζεται μερικές φορές να κάνουμε για να διασφαλίσουμε την ευημερία μας.
Τι αποκάλυψε η έρευνα
Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από τη Μελέτη Midlife στις Ηνωμένες Πολιτείες (MIDUS) σε ενήλικες των ΗΠΑ που κάλυπταν διαφορετικά επίπεδα εκπαίδευσης και θέσεις εργασίας. Εξέτασαν δεδομένα για 1.246 ενήλικες που δεν εμφάνισαν υψηλή αρτηριακή πίεση μεταξύ 2004 και 2006 – στην αρχή της μελέτης – και στη συνέχεια επανεξετάστηκαν μεταξύ 2013-2014. Οι περισσότεροι από αυτούς που ήταν λευκοί ενώ περίπου οι μισές ήταν γυναίκες.
Οι κατηγορίες που σχηματίστηκαν ήταν:
- Μικρότεροι των 45.
- Ηλικίας 46 έως 55 ετών.
- Μεγαλύτεροι των 56.
Οι περισσότεροι ανέφεραν μόνοι τους ότι ήταν μη καπνιστές, είχαν μέτρια ή και καθόλου κατανάλωση αλκοόλ και είχαν επίσης μέτρια έως υψηλή σωματική δραστηριότητα στην αρχή της μελέτης.
Η ερευνητική ομάδα όρισε τις διακρίσεις στο χώρο εργασίας ως «άδικες συνθήκες ή δυσάρεστη μεταχείριση στην εργασία λόγω προσωπικών χαρακτηριστικών, ιδιαίτερα φυλής, φύλου ή ηλικίας». Για να προσδιορίσουν εάν βίωσαν διακρίσεις στην εργασία τους, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις της έρευνας σχετικά με το τι βίωσαν στην εργασία τους, όπως αν τους φέρθηκαν άδικα ή αν τους αγνοούσαν.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 319 συμμετέχοντες ανέπτυξαν υψηλή αρτηριακή πίεση μετά από περίπου οκτώ χρόνια της περιόδου παρακολούθησης στο τέλος της μελέτης. Όσοι είχαν «ενδιάμεσους βαθμούς έκθεσης σε διακρίσεις στο χώρο εργασίας» είχαν 22% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν υψηλή αρτηριακή πίεση από εκείνους που ανέφεραν «χαμηλές βαθμολογίες διάκρισης στο χώρο εργασίας».
Γιατί οι διακρίσεις στην εργασία προκαλούν υπέρταση;
«Υπό στρεσογόνες καταστάσεις, το ανθρώπινο σώμα αντιδρά για να αντιμετωπίσει το ερέθισμα, μέσω του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων, του αυτόνομου νευρικού συστήματος και της φλεγμονώδους ανοσολογικής απόκρισης. Με απλά λόγια, ενεργοποιείται αυτόματα η απόκριση «πάλης ή φυγής».
Το χρόνιο στρες θα οδηγήσει σε υπερβολική ενεργοποίηση του καρδιαγγειακού συστήματος, επομένως η υπέρταση και άλλες καρδιαγγειακές διαταραχές μπορεί να εμφανιστούν μακροπρόθεσμα» εξηγούν οι ερευνητές.
Ο άξονας υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων διεγείρει τα επίπεδα κορτιζόλης του ατόμου, μια στεροειδή ορμόνη που ρέει στην κυκλοφορία του αίματος κατά τη διάρκεια αυξημένου στρες, τροφοδοτώντας αυτή την απόκριση «πάλης ή φυγής», δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο που τελικά αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, πως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά, υπέρταση και αγγειακές παθήσεις.